Kravlje ludilo (Creutzfeldt - Jakobova bolest)

Kravlje ludilo (Creutzfeldt - Jakobova bolest)

Kravlje ludilo (Creutzfeldt - Jakobova bolest)
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bolest kravljeg ludila formalno nazvana goveđa spongiformna encefalopatija (GSE) kronična je, fatalna neurodegenerativna bolest prvotno pronađena kod britanske mliječne stoke određene dobi starosti. Ljudi ne mogu biti pogođeni GSE-om, ali ipak kao rezultat konzumiranja zaraženih prehrambenih proizvoda mogu dobiti novu varijantu Creutzfeldt-Jakobove bolesti (nvCJB). Nema znanstvenih dokaza koji ukazuju na to da je CJB izazvana GSE-om.
Kategorija: Zarazne bolesti

Liječenje kravljeg ludila

Ne postoji liječenje koje može izliječiti ili kontrolirati CJB. Danas se liječenje svodi na ublažavanje simptoma i olakšavanje stanja pacijentu koliko god je to moguće. Opijatni lijekovi mogu pomoći olakšanju od boli, a lijekovi klonazepam i valproat mogu pomoći odstranjenju nesvjesnoga grčenja mišića.

Prognoza

Oko 90% pacijenata umire tijekom jedne godine. U ranim fazama bolesti pacijenti mogu imati slabljenje pamćenja, promjene ponašanja, manjak koordinacije i smetnje vida. Kako bolest napreduje, mentalno propadanje i nesvjesni pokreti postaju sve izraženiji, te slijedi sljepoća, slabost udova i koma.

Prevencija kravljeg ludila

Da bi smanjili rizik dobivanja nvCJB iz hrane, trebate razmotriti izbjegavanje govedine i proizvoda od govedine ili birajte čvrste dijelove mišićnog mesa za koje postoji manja mogućnost da su zaraženi nego mljeveni proizvodi od govedine kao što su hamburgeri i kobasice. Vjeruje se da kravlje mlijeko i mliječni proizvodi nemaju rizik za prijenos kravljeg ludila.

www.plivazdravlje.hr

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!