Pasja trakavica

Pasja trakavica

Pasja trakavica
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Pasja trakavica ne čini štetu za zdravlje toksičnim niti bilo kakvim uplitanjem u normalan čovjekov metabolizam. Najveća opasnost kod pasje trakavice dolazi od mehaničkog pritiska koji se povećava usporedo s porastom ciste u organima i tkivima.
Kategorija: Zarazne bolesti

Što je pasja trakavica?

Trakavice ovog roda karakteristične su po tome što za svoj opstanak, odnosno cijeli životni ciklus, trebaju dva nosioca koja u međusobnom odnosu stoje kao grabežljivac i plijen. Odrasli oblik trakavice živi u tankom crijevu mesoždera, dok se ličinka u drugim tkivima razvija u veliku cističnu tvorbu (hidatidu).

Epidemiologija pasje trakavice

Ehinokokoza je vrlo rasprostranjena bolest prisutna gotovo u svim krajevima svijeta s umjerenom klimom i razvijenim stočarstvom. Kod nas je osobito učestala u Dalmaciji i susjednoj Hercegovini.
Čovjek se zarazi od psa kojem se jajašca nalaze na krznu. Obično se zarazi dijete u igri i bliskom kontaktu sa psom. Osim toga, zaraza se može širiti i zagađivanjem povrća psećim izmetinama, neopreznim rukovanjem zdjela iz kojih se pas hrani, neopreznim čišćenje pasjeg ležaja.

Vrlo je važno znati da se organe zaklane stoke, koji sadrže "vodene mjehure", ne smije davati psu, nego ih se mora ili spaliti ili dobro zakopati ili skuhati ili ih dobro sakriti da psi nemaju tim namirnicama pristup.

Psima treba onemogućiti pristup u vrtove, voćnjake i tržnice, a poslije kontakta s psima obavezno treba prati ruke.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!