Bjesnoća

Bjesnoća

Bjesnoća
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bjesnoća (rabies, Lyssa) je akutna bolest središnjeg živčanog sustava sisavaca uzrokovana neurotropnim virusom koji se može naći u slini zaraženih životinja.
Kategorija: Zarazne bolesti

Što je bjesnoća?

Bjesnoća (rabies, Lyssa) je akutna bolest središnjeg živčanog sustava sisavaca uzrokovana neurotropnim virusom koji se može naći u slini zaraženih životinja.

Bijesne životinje najčešće prenose bolest ugrizom, iako su opisani i slučajevi bolesti nakon ekspozicije sluznica i kožnih ozljeda zaraženoj slini. Također su opisana četiri slučaja respiratorne infekcije, dva kod laboratorijskih djelatnika i dva nakon vremena provedenog u zagađenoj atmosferi špilja zaraženih šišmiša. Ipak gledajući sveukupni rizik najopasniji za ljude su bjesni psi, naročito u zemljama gdje se ne provodi redovito cijepljenje pasa. Cijepljenjem pasa povećava se udio koji imaju divlje bijesne životinje u cjelokupnom broju slučajeva bjesnoće u ljudi. U većem djelu Europe, pa tako i u Hrvatskoj, izvor zaraze je šumska lisica.

Bijesni psi mogu imati simptome agitacije i agresivnosti kod furioznog oblika bolesti, ili pak dominiraju paralitički simptomi kao kod ˝tihog˝ rabijesa. Kod divljih životinja obično prevladavaju manje uočljivi simptomi, kao što su: nedostatak normalnog straha od ljudi, dnevna aktivnost poglavito noćnih životinja, itd. Za tijek bolesti veoma je važno da li je ugriz uslijedio kroz odjeću, lokalizacija ozljede (najkraću inkubaciju imaju pacijenti s mnogostrukim ugrizima ili ugrizima u području vrata i glave), količina virusa i obrambene sposobnosti organizma.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!