Kravlje ludilo (Creutzfeldt - Jakobova bolest)

Kravlje ludilo (Creutzfeldt - Jakobova bolest)

Kravlje ludilo (Creutzfeldt - Jakobova bolest)
  • Objavljeno: Utorak, 26.03.2019.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Bolest kravljeg ludila formalno nazvana goveđa spongiformna encefalopatija (GSE) kronična je, fatalna neurodegenerativna bolest prvotno pronađena kod britanske mliječne stoke određene dobi starosti. Ljudi ne mogu biti pogođeni GSE-om, ali ipak kao rezultat konzumiranja zaraženih prehrambenih proizvoda mogu dobiti novu varijantu Creutzfeldt-Jakobove bolesti (nvCJB). Nema znanstvenih dokaza koji ukazuju na to da je CJB izazvana GSE-om.
Kategorija: Zarazne bolesti

Koje se pretrage mogu napraviti?

Preliminarna se dijagnoza CJB i nvCJB radi slijedeći neurološku procjenu i analizu moždanih valova preko EEG-a (elektroencefalograf) i pregled cerebrospinalne tekućine da bi se ustanovila prisutnost 14-3-3 proteina. Pouzdanija i često definitivna dijagnoza kod živućeg pacijenta može se postaviti preko biopsije mozga i naknadnog pregleda tkiva mozga. Kod uznapredovanih slučajeva, inficirani mozak će biti spužvast kada se gleda pod mikroskopom zbog promjena u strukturi stanica. Ipak, provođenje biopsije mozga kod živućega pacijenta samo da bi se potvrdila klinička dijagnoza CJB ili nvCJB je teško zbog značajnih potencijalnih rizika, kao što je ekstraduralni hematom ili moždani apsces, mogućnost uzimanja uzorka neinficiranog tkiva i mala šansa da će procedura rezultirati bilo kakvom koristi za pacijenta.

Definitivna dijagnoza CJB i drugih ljudskih PSE je općenito uspostavljena analizom moždanog tkiva nakon smrti ili autopsijom. Nedavno su znanstvenici razvili novi test kojim je moguće postaviti ranu dijagnozu nvCJB. Pacijenti sa nvCJB, ali ne i oni sa CJB, izgleda imaju prepoznatljiv prionski protein povezan s bolešću koji se nalazi u njihovim tonzilama (krajnicima). Odstranjenjem maloga dijela tkiva krajnika i njegove analize na protein znanstvenici sada mogu omogućiti definitivnu dijagnozu nvCJB u ranoj fazi. Do danas, nvCJB je pogodila jedino pacijente u Europi, dok u US nisu otkriveni slučajevi nvCJB.

Sadržaj

Vezane teme

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!