Čokoladna bomba
 
    - 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ova bogata i sočna čokoladna torta s tri sloja biskvita, čokoladnom kremom i glazurom savršen je izbor za ljubitelje intenzivnog čokoladnog okusa. Spoj kakaa, maslaca i jaja daje torti kremastu teksturu i duboku aromu, dok kiselo vrhnje i topla voda u biskvitu osiguravaju mekoću i sočnost. Idealna je za posebne prilike i sve koji žele uživati u raskošnom desertu.
Sastojci
Krema
- 
	100 g šećera 
- 
	1 žličica meda 
- 
	80 g kakaa 
- 
	3 žlice gustina 
- 
	25 g otopljenog maslaca 
- 
	1/4 čajne žličice ekstrakta vanilije 
Glazura
- 
	180 maslaca 
- 
	170 g čokolade sa 60 posto kakaa 
- 
	150 g šećera 
- 
	prstohvat soli 
- 
	5 velikih jaja 
Biskvit
- 
	225 g omekšanog maslaca 
- 
	220 g smeđeg šećera 
- 
	4 velika jaja 
- 
	2 žličice ekstrakta vanilije 
- 
	100 g kakaa 
- 
	1 žlica sode bikarbone 
- 
	1/2 žličice soli 
- 
	330 g brašna za kolače 
- 
	360 ml kiselog vrhnja 
- 
	350 ml tople vode 
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g):
- 
	Energija: oko 335 kcal 
- 
	Proteini: 3,7 g 
- 
	Masti: 17,6 g 
- 
	Ugljikohidrati: 50 g 
- 
	Vlakna: 2,5 g 
- 
	Prirodni šećeri: manji dio ukupnih ugljikohidrata, većinom iz šećera dodataka i kakaa. 
Priprema
Krema
- U malom loncu kuhajte šećer, med, kakao i 1/2 šalice vode. Miješajte, a kada prokuha skinite s vatre i dodajte gustin pomiješan s 2 žlice vode. Kuhajte oko 1 minutu dok smjesa ne bude gusta.
- Uklonite s topline i umiješajte maslac i vaniliju. Ulijte u plitku posudu i pokrijte plastičnom folijom kako bi se spriječilo formiranje filma. Ohladite u potpunosti i stavite u frižider.
Glazura
- Maslac i čokoladu otopite u mikrovalnoj pećnici i pomiješajte.
- U zasebnoj zdjeli, pomiješajte šećer i sol. Jaja lagano umutite u smjesu sa šećerom i sve dobro izmiješajte. Dodajte 1/2 šalice vode, temeljito izmiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri. Konstantno miješajte i pustite da prokuha.
- Umiješajte čokoladu i maslac. Ohladite u potpunosti, a zatim stavite u hladnjak.
Biskvit
- Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite tri kalupa za torte promjera 20 cm.
- Mikserom miješajte vrhnje, maslac i smeđi šećer, oko 5 minuta. U zasebnoj zdjeli, pomiješajte jaja i vaniliju, dodajte pola smjese sa smeđim šećerom i sve dobro miksajte 2 minute.
- Dodajte kakao, sodu bikarbonu i sol. Miksajte na laganoj brzini dok se sastojci ne izmiješaju.
- Postupno dodajte brašno i kiselo vrhnje miješajući mikserom na laganoj brzini. Kada se sastojci izmiješaju polako dodajte vruću vodu i sve zajedno miksajte 1 minutu.
- Tijesto ravnomjerno podijelite u tri kalupa za torte. Pecite 30 do 35 minuta. Izvadite kolače iz pećnice i pustite da se u potpunosti ohlade.
- Namažite svaki biskvit kremom na vrhu i stavite jedan na drugi. Glazurom namažite cijeli kolač.
Prijedlog za serviranje
- 
	Torta je najbolja ohlađena, narežite je na kriške i poslužite uz svježe voće ili šlag. 
- 
	Za dodatni vizualni efekt, pospite tortu kakaom ili naribanom čokoladom. 
- 
	Odličan je dodatak i kuglica sladoleda od vanilije ili kave. 
Dodatni savjeti
- 
	Ostavite tortu u hladnjaku nekoliko sati ili preko noći da se okusi prožmu. 
- 
	Za intenzivniji okus koristite tamnu čokoladu s barem 60% kakaa. 
- 
	Ako želite manje slatku tortu, smanjite količinu šećera u kremi i glazuri. 
- 
	Prilikom pečenja biskvita, provjerite čačkalicom je li pečen – treba izaći čista. 
- 
	Kremu i glazuru dobro ohladite prije nanošenja kako bi se torta lijepo složila i rezala. 
Vezani sadržaj:
 Provjerite
    Provjerite
Vezani recepti
- 
                
- 
                DesertiŠvedski čokoladni kolač45 min12345
- 
                DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
- 
                DesertiČokoladna mousse torta s trešnjama3 h12345
- 
                DesertiTorta od čokolade i naranče1:30h12345
- 
                DesertiCheesecake sa čokoladom i kavom2:30h12345
Popularni recepti
- 
                Napitci
- 
                DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
- 
                DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
- 
                DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
- 
                Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
- 
                Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
 
     
     
     
     
     
    