Kolač od sira i jagoda

Kolač od sira i jagoda

Kolač od sira i jagoda
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Jagode i sir su kombinacija koju svakako trebate isprobati!
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 30 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kolač od sira i jagoda je klasik među desertima koji spaja svježinu jagoda i bogatstvo kremastog sira. Ova slastica je idealna kada nam treba nešto osvježavajuće i lagano, a istovremeno dovoljno raskošno da oduševi goste. Kombinacija biskvita, nježne kreme od sira i sočnih jagoda pravi je pogodak za sve ljubitelje voćnih kolača i cheesecake slastica.

Sastojci

Za podlogu:

  • 150 g mljevenog keksa

  • 110 g otopljenog maslaca ili margarina

Za nadjev:

  • 300 g krem sira

Za preljev:

  • 200 g jagoda

  • 200 ml vode

  • 3 žlice šećera

  • 1,5 žlica gustina

  • 50 ml vode (za gustin)

  • Svježe jagode za ukrašavanje

  • 100 g šećera

  • 1 vanilin šećer

  • 2 jaja

  • 1/4 naribane korice limuna

  • 20 g brašna

  • 170 g masnijeg kiselog vrhnja

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 100 g):

  • Energija: 276 kcal

  • Proteini: 5,5 g

  • Masti: 22,5 g

  • Ugljikohidrati: 25,5 g

  • Vlakna: 0,4 g

  • Prirodni šećeri: 21,8 g


Priprema

1. Podloga od keksa

  • Pomiješajte mljeveni keks i otopljeni maslac.

  • Smjesu utisnite u kalup promjera 22 cm obložen papirom za pečenje.

2. Nadjev od sira

  • U zdjeli izmiksajte krem sir, šećer, vanilin šećer, jaja, limunovu koricu, brašno i kiselo vrhnje.

  • Dobivenu smjesu prelijte preko podloge od keksa.

3. Pečenje

  • Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180°C oko 30 minuta, dok se nadjev ne stisne.

4. Preljev od jagoda

  • Gustin razmutite u 50 ml vode.

  • U loncu kuhajte jagode, šećer i 200 ml vode dok jagode ne omekšaju.

  • Usitnite ih štapnim mikserom, dodajte gustin i vratite na vatru da se zgusne.

  • Vrući preljev prelijte preko ohlađenog kolača.

5. Hlađenje i serviranje

  • Kolač dobro ohladite, najbolje preko noći u hladnjaku.

  • Prije posluživanja ukrasite svježim jagodama.

Prijedlog za serviranje

Kolač od sira i jagoda najbolje je poslužiti dobro rashlađen, uz dodatak svježih jagoda ili listića mente za još svježiji dojam. Idealan je uz popodnevnu kavu ili kao lagani desert nakon ručka.

Dodatni savjeti

  • Za intenzivniji okus, u kremu možete dodati malo limunovog soka.

  • Preljev možete napraviti i s drugim sezonskim voćem, poput malina ili borovnica.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti