Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Reumatoidni artritis

Objašnjenje

Upalna reumatska bolest, poliartritis koji se očituje simetričnim bolovima i oteklinama zglobova. U neliječenih osoba završava trajnim deformacijama zglobova. U sklopu bolesti i njezinih komplikacija mogu biti zahvaćeni i drugi, uglavnom unutarnji organi (srce, bubrezi, oči). Češća je u žena, obično počinje u mlađoj životnoj dobi. Liječenje je usmjereno na usporavanje i zaustavljanje upalnog procesa (glukokortikoidi i lijekovi iz skupine lijekova koji modificiraju tijek boelsti) te na ublažavanje bolova (analgetici i nesteroidni antireumatici). U bolesnika koji ne reagiraju na standardnu terapiju treba pokušati primjenu bioloških lijekova (blokatora TNFα ? infliksimab, etaneercept, adalimumab; protutijela protiv molekule CD20 - rituksimaba, inhibitora kostimulacije - abatacepta). Fizikalnom se terapijom nastoji poboljšati funkcionalna sposobnost bolesnika ? ojačati mišići, spriječiti ukočenja zgloba te održati opseg pokreta u pojedinom zglobu.

  • Broj pojmova u rječniku: 2.177

Članci sa pojmom: Reumatoidni artritis