Uzroci bolova u kukovima

Uzroci bolova u kukovima

Uzroci bolova u kukovima
  • Objavljeno: Subota, 28.09.2013.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Treća dob

Zglob kuka je načinjen tako da može izdržati ponavljanje pokreta i tjelesnu težinu. Ovo je najveći zglob u ljudskom tijelu.

Kada god koristite kuk (trčanje, hodanje) hrskavica će što je više moguće smanjiti trenje i spriječiti nastajanje oštećenja.

Bez obzira na njegovu čvrstoću, kuk nije neuništiv. Starenjem i kretanjem se hrskavica troši, a može doći i do oštećenja. Mišići i vezivno tkivo kuka mogu postati oštećeni, a sam kuk može napuknuti tijekom pada ili drugih vrsta ozljeda.

Ako osjećate bol na području jednog ili oba kuka, svakako se trebate upoznati s najčešćim uzrocima te boli.

Artritis

Artritična stanja, kao što je osteoartritis i reumatoidni artritis, su najčešći uzročnici bolova u kukovima, naročito među starijim osobama. Artritis će uzrokovati nastanak upale na području zglobova i oštećenje hrskavice koja smanjuje trenje. Bol s vremenom postaje sve intenzivnija. Osobe, koje pate od artritisa, imaju poteškoća s kretanjem i neke pokrete ni ne mogu raditi zbog oštećenja kukova.

Isprobajte ulja koja ublažavaju simptome artritisa!

Puknuća

Frakture ili puknuća su također problem koji je najčešći među starijim osobama. Starenjem kosti postaju slabije i krhke, a sukladno tome su sklonije frakturama.

Burzitis

Burzitis je upalno stanje koje zahvaća male jastučiće (burze) koje štite mišiće i sprječavaju oštećenja zbog kretanja i ponavljanih pokreta.

Uganuća mišića ili tetiva

Ponavljani pokreti mogu stvoriti preveliki pritisak na mišiće, tetive i ligamente koji podržavaju kukove. Kada se mišići, ligamenti ili tetive upale zbog prekomjernog naprezanja, dolazi do boli i otežanog kretanja kukova.

Rak

Rak kostiju se može proširiti i na kukove i na ostale dijelove koštanog sustava. Ako je u pitanju rak kostiju, primijetit ćete kako se bol širi i nije prisutna na samo jednom dijelu.

Isprobajte začine koji pobjeđuju rak!

Avaskularna nekroza

Do ovog stanja dolazi kada je dotok krvi na područje kuka smanjen, a koštano tkivo počinje odumirati. Iako može zahvatiti bilo koji dio koštanog sustava, najčešće se javlja na području kuka. Najčešći uzroci su prekomjerno korištenje steroida, fraktura i dislokacija kuka.

Simptomi bolova kuka

Ovisno o stanju koje uzrokuje bol kuka, možete osjećati bolove na području:

  • bedara
  • unutrašnjosti kuka
  • prepona
  • vanjskog dijela kuka
  • stražnjice

Ponekad se bolovi ostalih dijelova tijela, kao što su bolovi na donjem dijelu leđa, šire na područje kuka.

Ako je u pitanju bol kuka, primijetit ćete kako se pogoršava nakon intenzivnije aktivnosti, naročito ako je uzrokovana artritisom.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije