Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Plazmocitom

Plazmocitom

Plazmocitom
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 31.08.2015.
  • Broj pregleda: 10.424
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Maligne bolesti

Definicija plazmocitoma

Zloćudna prekomjerna proliferacija plazma stanica većinom u koštanoj srži, ali i u drugim organskim sustavima naziva se multipli mijelom, a tumorske stanice multiplog mijeloma mogu stvoriti solitarne tumorske mase koje se nazivaju plazmocitomi.

Klinička slika plazmocitoma​

Najčešći simptom je bol u kostima. Nastaju litičke lezije (oštećenja zbog razgradnje) kostiju, a bez stvaranja nove kosti. Mogu se razviti patološke frakture (prijelomi), a oštećeni kralješci mogu stvarati pritisak kralješnične moždine. U 25% slučajeva ove bolesti prva tegoba može biti infekcija, te ponavljane infekcije, a može biti prisutna i smanjena razina gamaglobulina.

Povećana je razina kalcija, što je povezano sa štetnim učinkom na bubrege i može dovesti do zatajenja bubrega. Javljaju se također umor, glavobolja i smetnje vida, a mogu nastati i oštećenja živaca. Od hematoloških poremećaja (poremećaj krvi) u 80% slučajeva prisutna je anemija, a mogući su i poremećaji zgrušavanja krvi.

Dijagnostička obrada plazmocitoma​

Za postavljanje dijagnoze bitan je trijas simptoma; plazmocitom koštane srži, litičke lezije kostiju, te prisustvo M komponente bjelančevina u urinu ili serumu. Od laboratorijskih pretraga potrebno je učiniti kompletnu krvnu sliku, broj trombocita, aspiraciju i biopsiju koštane srži, ispitivanje urina i seruma kako bi se otkrilo prisustvo M komponente, te kalcij, kreatinin i viskoznost u serumu.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!