Facebook prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Prijava korisnika

Ukoliko nemate registriran korisnički profil na portalu CentarZdravlja, registrirajte se ovdje te iskoristite sve pogodnosti.

Konjunktivitis

Konjunktivitis

Konjunktivitis
  • Objavljeno: Petak, 14.08.2015.
  • Broj pregleda: 9.909
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kategorija: Oči i vid

Definicija konjunktivitisa

Konjunktivitis je upala očne spojnice i najčešća bolest očiju u razvijenim zemljama svijeta. Očna spojnica (konjunktiva) je prozirna, glatka i sjajna sluznica koja povezuje stražnju površinu vjeđa i očnu jabučicu. Konjunktivitis može biti uzrokovan raznovrsnim i mnogobrojnim uzrocima, a može biti različitog karaktera. Najčešći su virusne infekcije; drugi uzročnici su bakterije, klamidije, gljivice, paraziti (rijetko), mehanička ozljeda ili prisustvo stranog tijela.

Bakterijski konjunktivitis (tzv. "bolest crvenih očiju") Javlja se u obliku akutnog kataralnog konjunktivitisa, a najčešći uzročnici su Streptococcus pneumoniae, Staphylococcus aureus i Haemophilus aegyptius. Na spojnici su prisutni crvenilo (zbog povećane prokrvljenosti i izraženog crteža krvnih žila), bol (u obliku grebanja, bockanja, osjećaja stranog tijela) i otok. Nekad mogu biti prisutna krvarenja na spojnici. Prisutan je vodenasto-gnojni sekret koji pri buđenju slijepi trepavice i dovodi do nastanka krmelja. Vjeđe se teže otvaraju, mogu biti otečene, a okolna koža oštećena. Bolesnici ne podnose svjetlost i postoji pojačano suzenje. Vid nije oštećen.Infekcija obično počne naglo na jednom oku, a proširi se na drugo kroz dva dana. Bolest ima sklonost ka spontanom izlječenju - prolazi i ako se ne liječi ali tada traje duže - s terapijom traje nekoliko dana, a bez terapije do 14 dana. Bakterijski konjunktivitis se širi zaraženim rukama, ručnicima, ubrusima i kozmetikom. Konjunktivitis se liječi ispiranjem spojnice, antibioticima i dodatnim mjerama.

Najčešće se primjenjuju sulfonamidske kapi (Sulfasol) i antibiotska mast - kloramfenikol (Chloramphenicol 1%). Može se dati ciprofloksacin (Ciloxan) 0.3% kapi i mast. Da bi se spriječilo širenje bolesti, bolesnika i obitelj treba upozoriti na važnost osobne higijene. Novorođenčad može biti zaražena bakterijama (klamidijama) u porođajnom kanalu. Ova se bolest naziva neonatalni inkluzijski konjunktivitis i mora se odmah početi liječiti kako bi se sačuvao vid. Provodi se sustavno liječenje makrolidima (azitromicin). Također je potrebno liječiti majku i njezina seksualnog partnera. Kod odraslih se inkluzijski konjunktivitis uzrokovan klamidijom liječi jednokratnim davanjem azitromicina.

Sadržaj

Vezane teme

Komentari

Sponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!