Sjogrenov sindrom

Sjogrenov sindrom

Sjogrenov sindrom
  • Objavljeno: Nedjelja, 02.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Sjogrenov sindrom je autoimuna bolest. Kao takav karakteriziran je stvaranjem protutijela koja napadaju vlastita tkiva. Ova autoimuna bolest uzrokuje upalu određenih žlijezda u organizmu.
Kategorija: Oči i vid

Definicija Sjogrenovog sindroma

Sjogrenov sindrom je autoimuna bolest. Kao takav karakteriziran je stvaranjem protutijela koja napadaju vlastita tkiva. Ova autoimuna bolest uzrokuje upalu određenih žlijezda u organizmu. Upala u žlijezdama koje stvaraju suze (suzne žlijezde) dovodi do smanjenog stvaranja suza i suhoće očiju. Upala u žlijezdama koje stvaraju slinu u usnoj šupljini (žlijezde slinovnice) dovodi do suhoće usne šupljine i usana.

Sjogrenov sindrom dobio je naziv prema švedskom oftalmologu koji je početkom dvadesetog stoljeća ovaj sindrom nazvao keratokonjuktivitis sika zbog simptoma kojima se manifestira.

Kada se Sjogrenov sindrom očituje samo suhoćom očiju i usne šupljine i kada nije povezan s oboljenjima vezivnog tkiva obilježava se kao primarni oblik Sjogrenovg sindroma. Kada postoje oboljenja vezivnog tkiva, kao što su reumatoidni artritis, sistemski lupus ili sklerodermija, tada govorimo o sekundarnom Sjogrenovom sindromu.

Sadržaj

Vezane temeSponzorski članci

Napomena

Sumnjate li na pojedinu bolest i/ili stanje uvijek zatražite savjet liječnika ili ljekarnika. Nikad ne odgađajte posjet liječniku i ne zanemarujte savjet profesionalnog medicinskog osoblja zbog nečega što ste pročitali na portalu CentarZdravlja.

Sadržaj portala nije zamjena za profesionalni medicinski savjet, dijagnozu ili terapiju i nije prilagođen osobnim potrebama pojedinog korisnika.

Ako osjećate bol u prsima nazovite 194 odmah!