Ovo je 10 žitarica koje imaju najviše proteina
Proteini su važan dio zdrave i uravnotežene prehrane te su jedan od 3 glavna makronutrijenta, uz masti i ugljikohidrate.
Proteini se sastoje od aminokiselina. Iako postoji 20 aminokiselina, njih 11 tijelo ne može sintetizirati stoga se ne smatraju esencijalnim aminokiselinama. Preostalih 9 aminokiselina su neophodne za ljudski organizam i potrebno ih je unositi putem hrane jer ih tijelo ne može samostalno proizvesti.
Proteini životinjskog porijekla, kao što su meso, riba i jaja, smatraju se glavnim izvorom proteina u ljudskoj prehrani. Postoje i proteini biljnog porijekla, a nalazimo ih u namirnicama kao što su mahunarke, tofu, orašasti plodovi, sjemenke i žitarice. Manje količine proteina nalaze se u voću i povrću.
Žitarice koje sadrže proteine
Žitarice koje sadrže visok udio proteina nisu važne samo zbog bjelančevina, već su i pune vlakana, vitamina, minerala, složenih ugljikohidrata i drugih hranjivih tvari. Važno je znati da ne sadrže sve žitarice cjeloviti proteini jer ne sadrže sve esencijalne aminokiseline. U tom slučaju, potrebno ih je konzumirati u kombinaciji s drugim biljnim izvorima proteina kao što su soja, mahunarke, orašasti plodovi i sjemenke.
Saznajte zašto su cjelovite žitarice dobre za vas
Ovih 9 žitarica su odlični izvori proteina:
1. Pir
Pir je cjelovita žitarica bogata vlaknima, složenim ugljikohidratima i proteinima. Ipak, ne sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina stoga ga je potrebno kombinirati s drugim biljnim proteinima.
U 100 grama pir sadrži 14,6 grama proteina.
2. Kvinoja
Iako se kvinoja smatra žitaricom, ona je zapravo sjeme biljke srodne špinatu. Poznata je kao odličan izvor proteina za vegane i vegetarijance. Kvinoja se smatra cjelovitim izvorom biljnih bjelančevina, jer sadrži svih 9 esencijalnih aminokiselina.
U 100 grama kvinoja sadrži 14 grama proteina. Također je dobar izvor vlakana, željeza i magnezija.
Isprobajte recept za vegetarijanski burger s kvinojom, brokulom i grahom!
3. Amarant
Jednako kao kvinoja, amarant je pseudožitarica koja se koristi poput žitarica jer ima sličan prehrambeni profil. Također je, poput kvinoje, cjelovit izvor proteina.
U 100 grama amarant sadrži 13,6 grama proteina. Osim toga je bogat vlaknima i mineralima poput željeza, magnezija i cinka.
4. Zob
Zob je jedna od najpopularnijih visokoproteinskih žitarica, a najčešće se konzumira za doručak kao zobene pahuljice.
U 100 grama zob sadrži oko 13 grama proteina. Također, zob je izvrstan izvor vlakana, složenih ugljikohidrata, mangana, cinka i željeza. Osim toga, prirodno je siromašna masnoćama i kalorijama.
5. Kamut
Kamut ili horasanska pšenica je jedna od najstarijih sorti pšenice. Kamut sadrži više nutrijenata od obične pšenice i lakše je probavljiv. Također, sadrži više prirodnog šećera u usporedbi s drugim žitaricama stoga se najčešće koristi za pripremu kolača i drugih slatkih jela.
U 100 grama kamut sadrži 5,7 grama proteina. Također je značajan izvor vlakana, cinka i magnezija.
6. Smeđa riža
Smeđa riža je jedna od poznatijih žitarica s visokim udjelom proteina. Iako smeđa i bijela riža sadrže sličnu količinu proteina, smeđa riža je manje obrađena od bijele, stoga sadrži više vlakana, manje kalorija i ima niži glikemijski indeks.
U 100 grama smeđa riža sadrži 5,5 grama proteina.
Rižini krekeri - jesu li doista zdravi?
7. Tef
Tef se smatra pseudožitaricom, poput kvinoje i amaranta, ali sadrži 8 esencijalnih aminokiselina, zbog čega nije potpun izvor proteina.
U 100 grama tef sadrži 3,9 grama proteina. Osim toga je bogat kalcijem, vlaknima i željezom te sadrži malo masnoća.
8. Kus-kus
Kus-kus je namirnica koja nastaje kuhanjem zdrobljene durum pšenice. Iako sadrži manje vlakana od ostalih cjelovitih žitarica, smatra se složenim ugljikohidratom stoga predstavlja odličan izvor energije za organizam.
U 100 grama kus-kus sadrži 3,8 grama proteina.
9. Proso
Proso je lako probavljiva namirnica koja sadrži mnoštvo hranjivih tvari i često se koristi kao alternativa riži.
U 100 grama proso sadrži 3,5 grama proteina. Osim toga, dobar je izvor željeza, a sadrži i neke vitamine B skupine.
Isprobajte recept za puding od prosa by: Marija Matošin!
10. Heljda
Heljda nije ni povrće ni biljka, a pripada porodici s rabarbarom i kiselicom. Uzgaja se zbog sjemena, zbog čega se smatra pseudožitaricom.
U 100 grama heljda sadrži 3,4 grama proteina. Također, heljda je bogata vlaknima, a siromašna šećerom i masnoćama.
Vezani sadržaj:
- Probajte namirnice koje su izvrsna alternativa bijeloj riži
- Ovih 10 namirnica sadrži najviše vlakana
- Provjerite zašto je važno jesti žitarice cjelovitog zrna!
Najnovije
Najčitanije
-
Recept dana
Čokoladni kolač s datuljama i orasima
1 h12345 -
Recept tjedna
Juneći gulaš s krumpirom
1 h12345 -
Recept mjeseca
Tjestenina s brokulom
30 min12345