"Vojnička dijeta": Jelovnik uz koji možete izgubiti do 5 kilograma u samo tri dana

"Vojnička dijeta": Jelovnik uz koji možete izgubiti do 5 kilograma u samo tri dana

"Vojnička dijeta": Jelovnik uz koji možete izgubiti do 5 kilograma u samo tri dana
  • Objavljeno: Utorak, 18.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Kultura držanja dijeta se mijenja, i to nabolje. Tijekom posljednjih godina sve se više planova prehrane usmjerava na usvajanje zdravih prehrambenih navika, nego na gubitak težine, ali to ne znači da su stroge dijete u potpunosti stvar prošlosti.

Uzmimo, na primjer, postojanu popularnost ketogene dijete ili ponovni porast interesa za neobičnu "vojničku dijetu" ili "military diet".To je vrsta trodnevne dijete koja, pod uvjetom da se striktno pridržavate obroka, garantira gubitak težine od 5 kilograma i to zahvaljujući neobičnim namirnicama poput sladoleda, tosta i hrenovki. Je li ova trodnevna dijeta tajna brzog mršavljenja ili je sve prijevara?

Odakle naziv "military diet"?

Da razjasnimo jednu stvar: unatoč svom imenu, vojnička dijeta nema legitimno vojno podrijetlo. Stručnjaci kažu da je naziv potekao od glasine koja kaže da je dijeta provođena nad vojnicima kako bi što prije bili u formi.

Vojnička dijeta je slična ostalim trodnevnim planovima prehrane jer omogućuje gubitak tjelesne mase u vrlo kratkom vremenu, s kalorijskim ograničenjem.

Ova dijeta ima zapanjujuće sličnosti s retro dijetom za pijance (ili dijetom zračnih snaga) iz 60-ih. Slično kao i vojnička dijeta, dijeta za pijance uključivala je martinije i odreske, ali je unos ugljikohidrata i ukupnih kalorija držala prilično niskima. Takve dijete s niskim unosom kalorija i ugljikohidrata obećavaju impresivne kratkoročne rezultate, ali uključuju i nezdrave prehrambene navike.

Što je točno vojnička dijeta?

Vojnička dijeta je niskokalorični plan prehrane koji osobe koje ga slijede potiče da konzumiraju približno 1400 kalorija prvi dan, 1200 kalorija drugi dan i otprilike 1100 kalorija treći dan. Namirnice u tom planu prehrane su navodno "kemijski kompatibilne", što znači da zajedničkim djelovanjem pospješuju brz gubitak tjelesne težine. Kad ste na vojničkoj dijeti, trebali biste je se pridržavati tri dana u jednom tjednu.

Hrana u ovom trodnevnom planu prehrane nije ono što biste obično smatrali dijetalnom hranom jer uključuje namirnice poput hrenovki, tosta, sladoleda i konzervirane tune. U nastavku pogledajte potpunu analizu dijetalnih obroka po danima. Ti su obroci pažljivo isplanirani kako ne biste pretjerivali i krenuli u pogrešnom smjeru.

1. dan

Doručak: 1/2 grejpa, jedna kriška kruha ili tosta s dvije žlice maslaca od kikirikija ili badema i jedna šalica kave

Ručak: jedna kriška kruha ili tosta, 1/2 konzerve tunjevine i jedna šalica kave

Večera: 85 g bilo kojeg mesa (veličine špila karata), 200 g zelenih mahuna, jedna mala jabuka, 1/2 banane i 200 g sladoleda

2. dan

Doručak: jedno kuhano jaje (kuhano kako želite), jedna kriška kruha ili tosta, 1/2 banane

Ručak: 200 g svježeg sira, jedno tvrdo kuhano jaje, pet slanih krekera

Večera: dvije hrenovke, 200 g brokule, 100 g mrkve, 1/2 banane, 200 g sladoleda

3. dan

Doručak: jedna kriška cheddar sira, jedna mala jabuka, pet slanih krekera

Ručak: jedno jaje (kuhano kako želite), jedna kriška kruha ili dvopeka

Večera: 200 g tune, 1/2 banane, 200 g sladoleda

Važno je napomenuti da su u ovoj dijeti pića također ograničena te se bez ograničenja smije piti jedino voda i biljni čaj. U redu je piti kavu prvog dana, ali šećer, vrhnje za kavu i umjetni zaslađivači su zabranjeni, što znači da ćete u kavi moći koristiti samo steviju, ako je potrebno. Alkohol je, međutim, definitivno zabranjen, jer vino i pivo obično sadrže puno kalorija.

Je li vojnička dijeta zdrava?

Iako ova dijeta sadrži raznolike namirnice iz različitih skupina, to ipak nije dovoljno za potpunu, uravnoteženu prehranu. Glavni je razlog to što su visokokalorične namirnice s niskim nutrijentima poput hrenovki i sladoleda od vanilije dio jelovnika. Zbog nedostatka odgovarajućih količina cjelovitih žitarica, povrća, mliječnih proizvoda i proteina, tijekom ova tri dana nećete moći zadovoljiti sve potrebe za hranjivim tvarima.

Ograničavanje dnevnog unosa voća i povrća znači da vjerojatno ne dobivate dovoljnu količinu vlakana, antioksidansa, vitamina A i C, kalija i fitonutrijenata koji su vam potrebni na dnevnoj bazi. Budući da dijeta također ograničava unos mliječnih proizvoda, vjerojatno ćete imati smanjen unos vitamina D, kalcija i kalija, nutrijenata koji su i inače često deficitarni. Zbog iznimno niskog udjela ugljikohidrata u ovoj trodnevnoj prehrani, vjerojatno ne unosite niti dovoljno cjelovitih žitarica koje su izvrstan izvor vitamina B i vlakana.

Generalno gledano, dijeta ima premalo ugljikohidrata i kalorija da bi vašem tijelu osigurala dovoljno hrane i hranjivih tvari potrebnih da ostanete zdravi. Dovoljno je da fizički preživite, ali možda ćete biti pomalo frustrirani od gladi i mogli biste imati iznimno niske razine energije.

Što se tiče mršavljenja odgovor je: da, smršavjet ćete ako ste inače navikli jesti nekoliko tisuća kalorija dnevno, međutim, vrlo je vjerojatno da ćete se vratiti svojim starim prehrambenim navikama i dobiti na težini odmah nakon što prestanete s dijetom, što može stvoriti začarani krug.

Prije nego što isprobate vojničku dijetu

Prednosti vojničke dijete su to što je lako dostupna i nije skupa. Međutim, mane koje uključuju minimalan izbor hrane, oslanjanje na prerađeno meso (koje nije najzdravije) i malu količinu dopuštenog voća i povrća, imaju tendenciju prevagnuti nad prednostima.

I, naravno, niskokalorična priroda vojne prehrane može biti opasna. Ovo je osobito istinito ako planirate izvoditi treninge visokog intenziteta koji bi na ovoj dijeti mogao uzrokovati slabost, vrtoglavicu i umor. Zbog toga je kardio ili hodanje niskog intenziteta najsigurnija opcija tijekom ove dijete.

Sa sigurnošću se može reći da je vojna dijeta još jedna kratkotrajna, brza dijeta. Svaki izgubljeni kilogram bit će gubitak vode, a zbog izrazito niskog unosa kalorija možete primijetiti i gubitak mišićne mase.

Kao i sve brze dijete poznate čovjeku, vojnička je dijeta namijenjena samo kratkotrajnom učinku. Nasuprot tome je stjecanje dobrih prehrambenih navika koje su održive tijekom cijelog života. Kao rezultat toga, vrlo je vjerojatno da će pristalice vratiti svu izgubljenu težinu ubrzo nakon završetka dijete.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije