Ozbiljno upozorenje na osmosatnu dijetu: Mogli biste imati ove posljedice

Ozbiljno upozorenje na osmosatnu dijetu: Mogli biste imati ove posljedice

Ozbiljno upozorenje na osmosatnu dijetu: Mogli biste imati ove posljedice
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 28.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Osmosatna dijeta ili 'povremeni post' način je prehrane u kojoj smijete jesti samo u ograničenom vremenskom intervalu (obično 8 sati). Dokazane su brojne prednosti ove dijete koja je postala popularna opcija za sve kojima je cilj poboljšati zdravlje i smršavjeti u isto vrijeme. Međutim, prema Eat This, Not That, novo istraživanje otkrilo je da ovaj obrazac prehrane može dovesti do opasnih nuspojava.

Nova studija objavljena u časopisu Eating Behaviors, analizirala je podatke iz kanadskog istraživanja ponašanja u zdravlju adolescenata. Uzimajući u obzir informacije o više od 2,762 adolescenta i mladih odraslih osoba, rezultati su pokazali da je tijekom jedne godine 38,4% muškaraca i 47,7% žena bilo na ovoj dijeti. Stručnjaci koji stoje iza studije otkrili su da je povremeni post značajno povezan s nepravilnim prehrambenim ponašanjem. To je uključivalo prejedanje i povraćanje, ali i kompulzivno vježbanje.

"Posebno su istaknute povezanosti pronađene između povremenog posta i ponašanja poremećaja prehrane, s obzirom na značajan porast poremećaja prehrane među adolescentima i mladim odraslim osobama od početka pandemije COVID-19", rekao je dr. med. Jason M. Nagata. Stručnjaci su rekli kako su već u praksi vidljivi znakovi povezanosti koje je otkrila studija.

"Ljudi često započinju praksu povremenog posta kako bi 'bili zdravi' jer je to nešto što se promovira kao zdravo. Međutim, ograničavanje našeg unosa može dovesti do drugih ekstremnih ponašanja u prehrani", rekli su. Ignoriranje gladi može uzrokovati još veću glad, što najčešće rezultira prejedanjem. Takva ponašanja također mogu potaknuti nezdrave navike poput prekomjernog vježbanja ili povraćanja.

"Drago mi je vidjeti studiju koja koristi veliki skup podataka kako bi pokazala da su ove povezanosti značajne, tako da možemo upozoriti druge da je povremeni post nešto na što treba paziti", rekla je Mary Curnutte, stručnjakinja iz Centra za poremećaje u prehrani. Curnutte također napominje da oni s poviješću poremećaja prehrane nikada ne bi trebali isprobati ovu vrstu dijete. Osim toga, "oni koji smatraju i osjećaju da imaju neuravnotežen odnos s hranom također bi ju trebali izbjegavati."

Za druge koji su zainteresirani za povremeni post, Curnutte kaže: "Naša tijela prirodno poste preko noći. Ako netko odluči da bi želio povremeno postiti neko vrijeme duže od našeg prirodnog posta preko noći kada spavamo, potičem ga da o tome razgovara s registriranim dijetetičarom.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije