13 namirnica koje izazivaju nadutost i vjetrove

13 namirnica koje izazivaju nadutost i vjetrove

13 namirnica koje izazivaju nadutost i vjetrove
  • Objavljeno: Srijeda, 19.07.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Pojedina hrana jednostavno izaziva nadutost i to je neizbježno. Vjerojatno vam odmah na pamet pada grah, ali nisu samo mahunarke namirnice koje u tijelu stvaraju višak plinova.

Mnoge namirnice od kojih se stvaraju plinovi zapravo su super zdrave pa ih možda ne biste htjeli u potpunosti ukloniti iz prehrane. No, ako imate važan sastanak, romantični spoj ili bilo koji drugi dobar razlog za suzbijanje plinova, možda biste trebali smanjiti unos sljedećih namirnica.

Zob

Iako su zobene pahuljice odličan izbor za zdrav doručak, vaša jutarnja zdjelica mogla bi biti skriveni izvor plinova kasnije tijekom dana. Zob može izazvati plinove kod nekih ljudi zbog visokog sadržaja vlakana. Vlakna su oblik ugljikohidrata koji vaše tijelo ne probavlja, ali ih bakterije u debelom crijevu razgrađuju, što dovodi do stvaranja metana ili sumporovodika, koji je najčešći sumporni plin kod nadutosti. Ako se ipak ujutro odlučite za omiljeni doručak, zobene pahuljice kuhajte samo s vodom, uz dodatak probavnih enzima ili hrane za koju se zna da pomaže probavi, poput limuna i đumbira.

Sjemenke

Jedna namirnica za koju ljudi često zaboravljaju da uzrokuje plinove su sjemenke, poput lana ili chiae. To se događa zbog količine vlakana koje sadrže, a naša tijela ih nisu u stanju razgraditi i probaviti. Za izbjegavanje nadutosti koristite mljevene chia ili lanene sjemenke. Ne samo da će vam stvoriti manje plinova, već će povećati vlakna i zdrave masti u smoothiejima i pudinzima.

Grah

Grah je nedvojbeno najpoznatija hrana koja uzrokuje plinove. Jeste li se ikada zapitali zašto grah izaziva plinove? Sadrži oligosaharide, koji su složeni šećeri koje enzimi u našem probavnom sustavu ne razgrađuju lako. To može rezultirati fermentacijom crijevnih bakterija i stvaranjem plinova.

Srećom, ispravna metoda kuhanja može znatno smanjiti sposobnost graha da proizvodi plinove. Kako biste smanjili plinove pri konzumiranju graha, može biti korisno namočiti ga preko noći prije kuhanja. To će pomoći u smanjenju sadržaja oligosaharida i učiniti ga lakšim za probavu.

Leća

Grah i leća dio su obitelji biljaka poznatih kao mahunarke—pa ne čudi da je leća još jedan glavni krivac za plinove. Leća sadrži izvrstan izvor vlakana, a također je bogata FODMAP-om, vrstom fermentirajućih ugljikohidrata koji mogu uzrokovati višak plinova i nadutost kod onih koji se bore sa sindromom iritabilnog crijeva (IBS).

Kao i kod graha, natapanje preko noći može ublažiti plinoviti učinak leće. Također, možete se odlučiti i za konzervirane varijante. Svakako ih procijedite i isperite prije konzumacije.

Slatkiši bez šećera

Posežete li za slatkišima bez šećera kao niskokaloričnom alternativom slatkišima s punim šećerom? Možda si nenamjerno stvarate probavne smetnje. Krivac leži u šećernim alkoholima koji se koriste kao zamjena za šećer, poput sorbitola, manitola ili ksilitola. Oni se mogu fermentirati u crijevima i uzrokovati stvaranje plinova.

Brokula

Kad biste nabrajali hranu koja stvara plinove, brokulu bi vjerojatno uvrstili na taj popis. Kao član obitelji krstašica, obiluje spojevima koji izazivaju plinove. Kruciferno povrće sadrži rafinozu, složeni šećer koji je teško probavljiv, što dovodi do stvaranja plinova. Ovo povrće je također bogato vlaknima, što može povećati stvaranje plinova.

Naravno, brokula je superzdrava namirnica, pa ako je želite nastaviti jesti bez neugodnih posljedica, pokušajte je skuhati, umjesto da je jedete sirovu.

Cvjetača

Cvjetača je još jedan krivac za plinove zbog svoje rafinoze. Ipak, kombiniranje s drugom hranom koja se lakše probavlja može pomoći u zadržavanju plinova. Probajte pečenu cvjetaču s nemasnim mesom poput piletine ili lososa ili je uparite s prilogom od lako probavljive bijele riže.

Mlijeko

Iznenađujuće visok postotak ljudi ne podnosi laktozu, šećer u mlijeku. Ako pripadate u dvije trećine svjetske populacije s intolerancijom na laktozu, možda ćete imati problema s probavom mlijeka bez ozbiljnih plinova. Razmotrite sojino mlijeko kao alternativu uobičajenom kravljem mlijeku - ono ima usporedive proteine i često je obogaćeno vitaminom D, kalcijem i drugim hranjivim tvarima.

Kupus

Kupus je još jedna vrsta povrća koja može potaknuti neželjene mjehuriće u vašem probavnom traktu. Njegov visok sadržaj vlakana i rafinoza dvostruki su udarac za plinove. Osim što ga treba kuhati prije jela i temeljito žvakanje može umanjiti plinove iz kupusa. Naime, temeljito žvakanje hrane može pomoći u smanjenju količine zraka koji se proguta tijekom jela, što može smanjiti stvaranje plinova.

Sir

Za ljude koji ne podnose laktozu, neki sirevi imaju dovoljno laktoze da uznemire probavni trakt, uzrokujući plinove i nadutost. Ali to ne znači da se morate potpuno odreći sira! Tvrdi sirevi s niskim sadržajem laktoze poput švicarskog ili cheddara vjerojatno neće izazvati simptome.

Energetske pločice

Želite li izbjeći neugodno vrijeme nakon užine? Uvijek provjerite oznake sastojaka na granola pločicama i proteinskim pločicama. Mnogi sadrže dodatna vlakna poznata po svom plinovitom učinku. Uobičajeni sastojci koje možete vidjeti na popisu sastojaka uključuju gumu od rogača, vlakna korijena cikorije, inulin, beta-glukan i ljusku psiliuma.

Prokulice

Prokulice su hranjivo i ukusno povrće koje nažalost može dovesti do stvaranja plinova kod nekih osoba. Kao i kod brokule, cvjetače i kupusa, to je zbog pripadnosti prokulica obitelji krstašica.

No, određene izmjene u kuhanju mogu napraviti značajnu razliku: dodatak začina poput kima ili kurkume može pomoći probavi. Dodavanje malo soka od limuna tijekom kuhanja također može pomoći u smanjenju plinova.

Žvakaća guma

Žvakaća guma bi vam mogla osvježiti dah, ali možda neće osvježiti zrak jer je to jedna od namirnica koja uzrokuje plinove. Žvakanje žvakaće gume potiče proizvodnju sline, a gutanje prekomjerne količine zraka tijekom žvakanja može doprinijeti nakupljanju plinova u probavnom sustavu.

U međuvremenu, umjetni zaslađivači koji se koriste u mnogim žvakaćim gumama često su loši za vašu probavu. Sorbitol se obično koristi u žvakaćim gumama i bombonima bez šećera. Mnogi ljudi nisu svjesni da zaslađivači s niskim udjelom šećera poput sorbitola i ksilitola mogu uzrokovati plinove. Ove sastojke vrlo lako fermentiraju crijevne bakterije, a plin je nusprodukt fermentacije. Za svjež dah, razmislite o čaju od mente ili jednostavno operite zube nakon jela.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije