Što trebamo znati o probioticima?

Što trebamo znati o probioticima?

Što trebamo znati o probioticima?
  • Objavljeno: Utorak, 17.03.2015.
  • Broj pregleda: 1.944
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Većina bakterija u našim tijelima je bezopasna i potrebno je imati određenu količinu bakterija u organizmu kako bi tijelo moglo normalno funkcionirati. Probiotike pronalazimo u hrani ili suplementima. Sadrže dobre bakterija koje se obično nalaze u crijevima.

Što su probiotici?

Prema službenoj definiciji, probiotici su živi organizmi koji imaju odlično djelovanje na zdravlje kada se u organizmu nalaze u optimalnoj količini. Probiotici su obično bakterije, ali postoje i neke vrste gljivica koje funkcioniraju kao probiotici.

Probiotike možete unijeti putem suplemenata i hrane koja je prošla bakterijsku fermentaciju. Probiotici se ne smiju zamijeniti s prebioticima jer su prebiotici zapravo dijetalna vlakna koja pomažu hraniti zdrave bakterije koje se već nalaze u crijevima.

Postoji veliki broj različitih probiotika koji imaju odlično djelovanje na zdravlje. Najčešći probiotici su Lactobacillus i Bifidobacterium. Većina suplemenata kombinira različite vrste probiotika. To su probiotici širokog spektra za koje još nema dovoljno znanstvenih dokaza da potiču zdravlje organizma.

Važnost mikroorganizama u crijevima

Skup mikroorganizama u crijevima se naziva crijevna flora. Vaša crijevna flora sadrži oko stotinu različitih vrsta mikroorganizama. To su bakterije, gljivice i virusi, ali u najvećem udjelu zapravo bakterije.

Većinu crijevne flore pronalazimo u debelom crijevu. Znanstvenici često ističu da je crijevna flora zaboravljeni organ jer ona zapravo obavlja niz različitih funkcija, što je karakteristično za organske sustave. Crijevna flora sudjeluje u regulaciji rada metabolizma i imunološkog sustava.

Ali, nisu svi organizmi u crijevnoj flori dobri. Crijevna flora je jako osjetljiva na vanjske podražaje i istraživanja su pokazala da neuravnotežena crijevna flora može povećati rizik od nastanka niza bolesti, uključujući pretilost, dijabetes tipa 2, metabolički sindrom, bolesti srca, rak debelog crijeva, Alzheimerovu bolesti, depresiju i još niz drugih bolesti i stanja. Probiotici i prebiotska vlakna mogu pomoći u uspostavljanju ravnoteže mikroorganizama u crijevnoj flori i na taj način omogućavaju da taj zaboravljeni organ radi normalno.

Zdravstvene prednosti probiotika

Kronična upala

Istraživanja su pokazala da probiotici mogu ublažiti kroničnu upalu u tijelu koja je vodeći uzročnik niza bolesti.

Anksioznost i depresija

Probiotici mogu pomoći u ublažavanju simptoma depresije i anksioznosti.

Kolesterol

Nekoliko vrsta probiotika može regulirati ukupnu razinu kolesterola i smanjiti razinu LDL kolesterola.

Krvni tlak

Pokazalo se da probiotici sudjeluju u regulaciji krvnog tlaka.

Imunitet

Nekoliko istraživanja pokazuje da probiotici mogu potaknuti rad imunološkog sustava.

Zdravlje kože

Postoje dokazi koji upućuju da se probiotici mogu koristiti za liječenje akni, ekcema i ublažavanje simptoma psorijaze.

Postoje li mjere opreza?

Probiotike uglavnom dobro podnosi većina ljudi. No, u prvih nekoliko dana nakon redovitog uzimanja probiotika ćete možda primijetiti promjene u radu probavnog sustava. To mogu biti pojačani plinovi ili blaga abdominalna bol.

Probiotici mogu biti opasni za osobe s oslabljenim imunološkim sustavom i tada povećavaju rizik od nastanka infekcija. Preporuča se da probiotike naročito pažljivo unose osobe koje boluju od HIV - a ili AIDS - a.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije