Zašto nam je važan vitamin D?

Zašto nam je važan vitamin D?

Zašto nam je važan vitamin D?
  • Objavljeno: Četvrtak, 26.11.2015.
  • Broj pregleda: 2.240
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Nuspojave

Vitamin D je vjerojatno siguran kada se uzima oralno i u preporučenim količinama. Većina ljudi obično ne osjeća nikakve nuspojave uzrokovane uzimanjem vitamina D, osim ako ga uzimaju previše. Neke nuspojave su slabost, umor, pospanost, glavobolja, gubitak apetita, suha usta, okus metala u ustima, mučnina i povraćanje.

Dugoročno uzimanje vitamina D u dozama većim od 4000IU dnevno je opasno i može uzrokovati pretjerano visoku razinu kalcija u tijelu. Međutim, često su potrebne mnogo veće doze za brzo liječenje nedostatka vitamina D. Ovakva vrsta liječenja se treba provoditi pod nadzorom stručnog medicinskog osoblja.

Posebne mjere opreza i upozorenja

Trudnoća i dojenje

Vitamin D je vjerojatno siguran za uzimanje tijekom trudnoće i dojenja, barem kada se uzima u dozama koje su manje od 4000IU dnevno. Nemojte uzimati veće doze jer možete uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme kod djeteta.

Bolest bubrega

Vitamin D može povećati razinu kalcija u tijelu i povećati rizik od taloženja kalcija kod osoba koje pate od ozbiljnijih bolesti bubrega. To može biti uzrokovano potrebom da se spriječi nastanak renalne osteoditrofije, bolesti kostiju koja nastaje kada bubrezi ne održavaju odgovarajuću razinu kalcija i fosfora. Razina kalcija se treba pažljivo pratiti kod osoba koje pate od bolesti bubrega.

Visoka razina kalcija u krvi

Uzimanje vitamina D moglo bi pogoršati to stanje.

Ateroskleroza

Uzimanje vitamina D moglo bi pogoršati to stanje.

Sarkoidoza

Vitamin D može povećati razinu kalcija u osoba koje pate od sarkoidoze. To bi moglo uzrokovati nastanak bubrežnih kamenaca i druge probleme. Koristite vitamin D oprezno.

Histoplazmoza

Vitamin D može povećati razinu kalcija kod osoba koje pate od histoplazmoze. To bi moglo uzrokovati nastanak bubrežnih kamenaca i druge probleme. Koristite vitamin D oprezno.

Hiperparatireoidizam

Vitamin može povećati razinu kalcija kod osoba koje pate od hiperparatireoidizma. Koristite vitamin D oprezno.

Limfom

Vitamin D može povećati razinu kalcija kod osoba koje pate od limfoma. To bi moglo uzrokovati nastanak bubrežnih kamenaca i druge probleme. Koristite vitamin D oprezno.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Najnovije

Najčitanije