Što trebamo znati o vitaminu K?

Što trebamo znati o vitaminu K?

Što trebamo znati o vitaminu K?
  • Objavljeno: Petak, 23.10.2015.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Vitamin K je vitamin topiv u masti i najpoznatiji je po tome što potiče zgrušavanje krvi. No, vitamin K je neophodan za izgradnju jakih kostiju, prevenciju srčanih bolesti i neizostavan je za niz tjelesnih procesa. U stvari, vitamin K se ponekad naziva „zaboravljeni vitamin“ jer mu se ne pridaje zaslužena važnost.

Istraživanja su pokazala da je vitamin K važan u održavanju adekvatne razine vitamina D i ako vam jedan od ova dva vitamina nedostaje, niti jedan neće raditi kako treba. Vjerojatno ste već čuli da je vitamin D ključan za održavanje zdravlja cjelokupnog organizma.

Prema posljednjem velikom istraživanju, gotovo svi nemamo adekvatnu količinu vitamina K u tijelu. Većinu vitamina K kojeg dobivamo putem prehrane koristimo za pravilno zgrušavanje krvi. No, to nije dovoljno da bismo se zaštitili od nekih zdravstvenih problema. Donosimo vam 10 razloga zbog kojeg biste trebali unositi adekvatnu količinu vitamina K.

Kada ne unosimo adekvatnu količinu vitamina K, može doći do:

Tri tipa vitamina K - koji je najbolji?

Tri tipa vitamina K su:

Vitamin K1

Pronalazimo ga u namirnicama biljnog porijekla, naročito u zelenom povrću. Vitamin K1 odlazi direktno u jetru i pomaže u održavanju zdravog zgrušavanja krvi.

Pročitajte više o funkciji vitamina K1.

Vitamin K2

Proizvode ga bakterije u probavnom sustavu. Vitamin K2, osim u jetru, odlazi direktno u stjenke krvnih žila, kosti i ostala tkiva.

Vitamin K3

To je sintetički oblik vitamina K kojeg stručnjaci ne preporučuju. Važno je da znate da davanje sintetskog vitamina K3 može biti toksično za bebe.

Većina stručnjaka preporučuje uzimanje vitamina K koji je prirodan i nije toksičan. Vitamin K2, koji se proizvodi u tijelu i kojeg sadrže fermentirani proizvodi, je najmoćniji oblik vitamina K. Povećajte unos vitamina K2 tako da povećate unos fermentirane hrane. Najbolji izvor vitamina K2 je natto, oblik fermentirane soje.

Vitamin K2 štiti srce

Vitamin K2 pomaže u prevenciji otvrdnuća arterija, što je faktor rizik za nastanak koronarne bolesti i zatajenja srca. Istraživanja su pokazala da vitamin K2 može spriječiti nakupljanje kalcija unutar arterija i ostalog tjelesnog tkiva, gdje može uzrokovati štetu. Posljednje istraživanje je pokazalo da vitamin K2, zajedno s vitaminom D, može pomoći u prevenciji kalcifikacije koronarnih arterija, čime se smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.

Vitamin K2 pomaže u prevenciji osteoporoze

Najbolje što možete učiniti za svoje kosti jest konzumirati prehranu bogatu svježim i cjelovitim namirnicama kako biste unijeli što više minerala koji su vašem tijelu potrebni. Vitamin K je jedan od najvažnijih nutritivnih elemenata kada je u pitanju održavanje zdravlja kostiju. Djeluje kao ljepilo koje spaja kalcij i ostale važne minerale unutar koštanog tkiva. Provelo se nekoliko istraživanja koja su dala zapanjujuće rezultate:

  • Japanski znanstvenici su ustanovili da vitamin K2 može u potpunosti poništiti gubitak i u nekim slučajevima čak povećati postotak koštanog tkiva kod osoba koje pate od osteoporoze.
  • Japanski znanstvenici su ustanovili da suplementi vitamina K2 smanjuju rizik od nastanka frakture kralješaka za 60% i rizik od nastanka frakture kuka za 80%.
  • Znanstvenici iz Nizozemske su ustanovili da je vitamin K2 čak 3 puta djelotvorniji od vitamina K1, barem kada je u pitanju podizanje razine osteokalcina, koji kontrolira izgradnju i razvoj kostiju.

Zdravlje vaših kostiju ne ovisi samo o kalciju. Kosti su sačinjeni od više minerala. Ako se fokusirate samo na kalcij, velika je vjerojatnost da će vaše kosti oslabiti i povećat će se rizik od osteoporoze. Vaše tijelo će bolje iskoristiti kalcij ako ga unesete putem namirnica biljnog porijekla. Dobri izvori kalcija su obrano mlijeko, zeleno lisnato povrće, neke vrste citrusnog povrća, rogač i pšenica.

Upoznajte se sa zdravstvenim prednostima kalcija!

Vitamin K pomaže u prevenciji raka

Brojna istraživanja su pokazala da su vitamini K1 i K2 učinkoviti u borbi protiv raka. Jedno istraživanje je pokazalo da vitamin K2 može usporiti rast stanica raka pluća, s prethodna istraživanja su pokazala da može biti učinkovit u liječenju leukemije. U jednom istraživanju njemačkih znanstvenika se pokazalo da vitamin K2 može pomoći u prevenciji raka prostate.

Vitamin K se također pokazao učinkovitim za liječenje Hodgkinova limfoma, raka debelog crijeva, raka želuca, dušnika i usne šupljine.

Dodatne prednosti vitamina K

Istraživanja su pokazala da vitamin K ima odlično djelovanje na zdravlje i može pomoći u prevenciji različitih stanja.

Manjak vitamina K2 može povećati rizik od nastanka Alzheimerove bolesti, a unos vitamina K2 ga može smanjiti.

Vitamin K2 pojačava osjetljivost tijela na inzulin. Osobe koje unose najviše vitamina K2 imaju za 20% manji rizik od nastanka dijabetesa tipa 2.

Lokalno nanošenje vitamina K2 može pomoći ubrzati zacjeljivanje modrica.

Vitamin K vjerojatno ima antioksidacijska svojstva.

Vitamin K je topiv u masti

Ovo je jako važno jer je mast neophodna za razgradnju ovog vitamina. Upravo zbog toga je nužno unositi adekvatnu količinu masti kako bi tijelo moglo apsorbirati vitamin K.

Izvori vitamina K2

Fermentirana hrana, kao što je natto, uglavnom ima najviše vitamina K i nudi nekoliko miligrama vitamina K2 na svakodnevnoj bazi. Možemo ga pronaći i u zelenom lisnatom povrću, ali u manjoj količini. Definitivno počnite konzumirati fermentirane proizvode ako želite zadovoljiti potrebu tijela za vitaminom K2.

Tablica prikazuje koliko neke namirnice sadrže vitamina K2.

Hrana

Vitamin K2

natto, 100g

1,000mg

majoneza

197mcg

miso

10-30mcg

janjetina ili patka, 1 šalica

6mcg

goveđa jetra, 1 šalica

5mcg

tamno pureće meso, 1 šalica

5mcg

pileća jetra, 1 šalica

3mcg


Kome treba vitamin K?

Ako u vašoj obitelji postoje slučajevi osteoporoze ili srčanih bolesti, svakako bi bilo dobro da počnete unositi vitamin K. Imajte na umu da morate unijeti adekvatnu količinu, što može biti teško putem namirnica. Ako mislite da vaša prehrana neće zadovoljiti tjelesnu potrebu za vitaminom K, svakako se posavjetujte s liječnikom. Stanja koja mogu povećati rizik od nastanka manjka vitamina K u tijelu su:

  • loše prehrambene navike
  • Crohnova bolest, ulcerozni kolitis, celijakije i druga stanja koja ometaju apsorpciju hranjivih tvari
  • bolest jetre koja ometa pohranjivanje vitamina K
  • uzimanje lijekova kao što su antibiotici širokog spektra, aspirin i lijekovi za regulaciju kolesterola.

Dnevnu potrebu tijela za vitaminom K2 (oko 200 mikrograma) možete zadovoljiti unosom 15 grama nattoa. To je jako mala količina koja nije skupa.

Ako ne želite konzumirati natto, onda je najbolje da počnete uzimati suplemente vitamina K2. Vitamin K2 uvijek morate uzeti uz mast jer je on topiv u masti i neće se razgraditi bez masti. Stručnjaci preporučuju 45 do 185mcg vitamina K2 dnevno. Budite pažljiviji ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi.

Tko ne treba uzimati vitamin K?

Ako ste trudni ili dojite, trebate izbjegavati visoke doze vitamina K2 (više od 65mcg), osim ako vam liječnik nije preporučio drugačije. Ako ste preživjeli srčani udar, moždani udar ili ste skloni stvaranju krvnih ugrušaka, prije početka uzimanja vitamina K2 se posavjetujte s liječnikom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Očistite organizam i osnažite tijelo ovim ukusnim juhama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Vitashop

Najnovije

Najčitanije