Božićna čarolija
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
-
Biskvit
- 3 jaja
- 80 g šećera
- 1 žlica soka od limuna
- 70 g brašna
- 3 žlice kakaa
-
Čokoladni mousse
- 100 g tamne čokolade
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g mliječne čokolade
- 20 ml espresso kave
- 20 ml konjaka
- 5 jaja
- 3 žlice šećera
- 125 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera
-
Glazura
- 200 g šećera
- 125 ml vode
- 150 g tamne čokolade
Priprema
Istucite bjelanjke s limunovim sokom dok ne dobijete snijeg. Postupno dodajte šećer i nastavite tući dok smjesa ne postane čvrsta. Umutite žumanjke i dodajte u smjesu s bjelanjcima. Pomiješajte brašno i kakao i dodajte smjesi.
Lim za pečenje obložite papirom za pečenje. Biskvit pecite u zagrijanoj pećnici na 200°C oko 12 minuta. Izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Mousse
Grubo nasjeckajte čokoladu i rastopite na pari s konjakom i espressom.
Na pari istucite žumanjke sa šećerom dok se šećer ne otopi. Ohlađenu kremu dobro izmiksajte. Bjelanjke miksajte sa šećerom dok ne dobijete čvrst snijeg.
Dodajte smjesu žumanjaka u čokoladu i dobro izmiješajte. Slatko vrhnje istucite u šlag. Šlag dodajte u smjesu čokolade i brzo miješajte. Pažljivo umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Hladan biskvit prerežite na dva sloja, a zatim ta dva na još dva da dobijete četiri tanka sloja kolača. Prvi biskvit namažite četvrtinom čokoladnog moussa. Ponovite postupak dok ne potrošite biskvit i mousse. Ostavite da se ohladi najmanje 6 sati.
Glazura
Kuhajte šećer i vodu 5 do 6 minuta, a zatim ostavite da se malo ohladi. Rastopite čokoladu na pari i postupno umiješajte šećer i vodu. Miješajte dok glazura ne postane gusta i glatka. Ostavite da se ohladi. Prelijte glazuru preko kolača.
Vezani recepti
-
-
DesertiBožićne čokoladne kocke50 min12345
-
DesertiBožićni kolač od naranče i čokolade1:20h12345
-
DesertiKolač od čokolade i naranče1 h12345
-
DesertiČokoladni mousse raj2 h12345
-
DesertiČokoladni kolač s malinama1 h12345
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti