Čokoladno nebo

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 295 ml vruće kave
- 110 g kakaa
- 330 g višenamjenskog brašna
- 1 žličica soli
- 2 žličice sode bikarbone
- 400 g šećera
- 3 jaja
- 280 g kiselog vrhnja
- 265 ml biljnog ulja
- Glazura
- 425 g sjeckane čokolade za kuhanje
- 450 g kiselog vrhnja
- 1 žlica meda
- 3/4 čajne žličice ekstrakta vanilije
Priprema
Prethodno zagrijte pećnicu na 180°C. Namastite i pobrašnite kalup za tortu promjera 23 cm.
Pomiješajte kavu i kakao dok ne dobijete glatku smjesu. Stavite na stranu.
Izmiješajte brašno, sol i sodu bikarbonu.
Istucite šećer i jaja da dobijete glatku i blijedo žutu smjesu. Umiješajte kiselo vrhnje i biljno ulje. Dodajte smjesu s brašnom i dobro promiješajte. Umiješajte kakao smjesu i miješajte dok smjesa ne postane glatka.
Tijesto izlijte u kalup za tortu i pecite 25 do 35 minuta. Neka se torta 10 minuta hladi u kalupu, a zatim ju izvadite kako bi se ohladila u potpunosti.
Za glazuru, rastopite čokoladu na pari. Uklonite s topline i ostavite da se hladi 10 minuta. U drugu zdjelu, pomiješajte kiselo vrhnje, ekstrakt vanilije i med. Dodajte smjesu čokolade i miješajte dok ne dobijete kremu. Ako je potrebno, dodajte još meda kako bi postigli željenu slatkoću. Rashladite glazuru 15 minuta u hladnjaku.
Tortu horizontalno prerežite i donji biskvit namažite s oko 2/3 kreme. Stavite drugi biskvit na vrh i premažite cijelu tortu. Tortu do posluživanja držite u frižideru.

Vezani recepti
-
-
DesertiČokoladna bomba5 h12345
-
DesertiŠvedski čokoladni kolač45 min12345
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
DesertiČokoladna mousse torta s trešnjama3 h12345
-
DesertiTorta od čokolade i naranče1:30h12345
Popularni recepti
-
DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
-
DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
-
Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
-
Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
-
Tradicionalna jelaTopla njemačka krumpir salata40 min12345
-
DesertiTiramisu s limunom45 min12345