Francuski kroasani
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- 120g glatkog brašna
- 110g maslaca
- prstohvat soli
- 65ml hladne vode
- 8 žličica džema od marelica
Priprema
Maslac do zadnjeg trenutka držite u hladnjaku, ne smije se rastopiti. Pomiješajte brašno, sol i vodu i dobro promiješajte.
Od tijesta napravite loptu i oštrim nožem prerežite ukriž po sredini. Izvadite maslac iz hladnjaka i stavite između 2 lista papira za pečenje i dobro istucite. Stavite u sredinu tijesta i omotajte. Sav maslac mora biti prekriven.
Okrenite na drugu stranu, tako da je otvoreni dio tijesta okrenut prema stolu i valjajte valjkom. Preklopite tijesto na tri mjesta i stavite u hladnjak. Pustite da stoji 10 minuta.
Izvadite tijesto i izvaljajte ga dok ne postane skroz tanko. Opet ga preklopite i stavite da stoji u hladnjaku 10 minuta. Postupak valjanja, preklapanja i hlađenja ponavljajte sve skupa 6 puta. Nakon šestog hlađenja je tijesto spremno za korištenje.
Valjajte tijesto dok ne postane skroz tanko i podijelite ga na 8 trokutića. Na svaki stavite džema i preklopite.
Pecite na 220°C 15 do 20 minuta, odnosno dok ne poprime zlatno smeđu boju.
Vezani recepti
-
-
DesertiCimet rolice1:30h12345
-
DesertiKroasani od Nutelle i banane2 h12345
-
DesertiPeciva s brusnicama2 h12345
-
DesertiTopla peciva sa sušenim voćem2 h12345
-
DesertiPeciva punjena pekmezom2:30h12345
Popularni recepti
-
DesertiČokoladni kolač s datuljama i orasima1 h12345
-
Jela od mesaSendvič torta od mortadele i sira15 min12345
-
Jela od mesaSendviči s parizerom, kajganom i svježim povrćem15 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaSalata s trajnom salamom, mozzarellom i rajčicama15 min12345
-
Deserti