Kolač od sira i maslaca od kikirikija

Kolač od sira i maslaca od kikirikija

Kolač od sira i maslaca od kikirikija
  • Objavljeno: Petak, 15.08.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Kolač koji se ne peče.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 45 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Kolač od sira i maslaca od kikirikija donosi spoj kremaste teksture i prepoznatljivog okusa kikirikija. Ovaj desert je idealan za ljubitelje maslaca od kikirikija, a posebno je praktičan jer se ne peče, što ga čini savršenim za ljetne mjesece ili kada nemate vremena za složeniju pripremu


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci

Za podlogu:

  • 250 g integralnih keksa

  • 150 g kikirikija (očišćenog)

  • 50 g maslaca, otopljenog 

  • 2 žlice maslaca od kikirikija 

Za kremu:

  • 500 g krem sira (svježeg ili mascarponea) 

  • 100 g maslaca od kikirikija

  • 80-100 g šećera u prahu (po ukusu) 

  • 400 ml vrhnja za šlag

  • 4 listića želatine (ili 4 velike žlice hladne vode za pripremu želatine u prahu)

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 100 g):

  • Energija: 420 kcal

  • Proteini: 10 g

  • Masti: 32 g

  • Ugljikohidrati: 25 g

  • Vlakna: 3 g

  • Prirodni šećeri: 15 g


Priprema

  1. Pripremite podlogu: Sameljite kekse i 150 grama kikirikija (možete koristiti valjak ili multipraktik). Pomiješajte s otopljenim maslacem i dvije žlice maslaca od kikirikija. Smjesu utisnite u kalup za tortu (promjera 23-26 cm) obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak da se stisne.

  2. Pripremite želatinu: Želatinu pomiješajte s 4 velike žlice hladne vode i ostavite da nabubri 10 minuta. Zatim je zagrijte miješajući dok se ne otopi.

  3. Pripremite kremu: Izmiksajte krem sir, maslac od kikirikija i šećer u prahu. U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag. Postupno dodajte otopljenu želatinu u smjesu sira, miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, pa postupno umiješajte tučeno vrhnje za šlag.

  4. Složite kolač: Kremu izlijte na podlogu od keksa, poravnajte površinu.

  5. Hlađenje: Stavite kolač u hladnjak na najmanje 2 sata, ili najbolje preko noći, da se dobro ohladi i stegne.

Prijedlog za serviranje

Prije posluživanja, kolač posipajte tostiranim kikirikijem za dodatnu hrskavost i aromu. Možete ga poslužiti i uz kuglicu sladoleda od vanilije ili ga preliti čokoladnim ganacheom za još bogatiji doživljaj.

Dodatni savjeti

  • Koristite kvalitetan krem sir jer je on ključan za kremastu teksturu.

  • Za intenzivniji okus maslaca od kikirikija, možete koristiti maslac s komadićima kikirikija u podlozi ili kremi.

  • Kolač je najbolje pripremiti dan ranije kako bi se svi okusi proželi i kako bi se dobro stegao.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti