Kolač od sira i maslaca od kikirikija

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Kolač od sira i maslaca od kikirikija donosi spoj kremaste teksture i prepoznatljivog okusa kikirikija. Ovaj desert je idealan za ljubitelje maslaca od kikirikija, a posebno je praktičan jer se ne peče, što ga čini savršenim za ljetne mjesece ili kada nemate vremena za složeniju pripremu
Sastojci
Za podlogu:
-
250 g integralnih keksa
-
150 g kikirikija (očišćenog)
-
50 g maslaca, otopljenog
-
2 žlice maslaca od kikirikija
Za kremu:
-
500 g krem sira (svježeg ili mascarponea)
-
100 g maslaca od kikirikija
-
80-100 g šećera u prahu (po ukusu)
-
400 ml vrhnja za šlag
-
4 listića želatine (ili 4 velike žlice hladne vode za pripremu želatine u prahu)
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 100 g):
-
Energija: 420 kcal
-
Proteini: 10 g
-
Masti: 32 g
-
Ugljikohidrati: 25 g
-
Vlakna: 3 g
-
Prirodni šećeri: 15 g
Priprema
-
Pripremite podlogu: Sameljite kekse i 150 grama kikirikija (možete koristiti valjak ili multipraktik). Pomiješajte s otopljenim maslacem i dvije žlice maslaca od kikirikija. Smjesu utisnite u kalup za tortu (promjera 23-26 cm) obložen papirom za pečenje i stavite u hladnjak da se stisne.
-
Pripremite želatinu: Želatinu pomiješajte s 4 velike žlice hladne vode i ostavite da nabubri 10 minuta. Zatim je zagrijte miješajući dok se ne otopi.
-
Pripremite kremu: Izmiksajte krem sir, maslac od kikirikija i šećer u prahu. U drugoj posudi istucite vrhnje za šlag. Postupno dodajte otopljenu želatinu u smjesu sira, miksajte dok ne dobijete glatku smjesu, pa postupno umiješajte tučeno vrhnje za šlag.
-
Složite kolač: Kremu izlijte na podlogu od keksa, poravnajte površinu.
-
Hlađenje: Stavite kolač u hladnjak na najmanje 2 sata, ili najbolje preko noći, da se dobro ohladi i stegne.
Prijedlog za serviranje
Prije posluživanja, kolač posipajte tostiranim kikirikijem za dodatnu hrskavost i aromu. Možete ga poslužiti i uz kuglicu sladoleda od vanilije ili ga preliti čokoladnim ganacheom za još bogatiji doživljaj.
Dodatni savjeti
-
Koristite kvalitetan krem sir jer je on ključan za kremastu teksturu.
-
Za intenzivniji okus maslaca od kikirikija, možete koristiti maslac s komadićima kikirikija u podlozi ili kremi.
-
Kolač je najbolje pripremiti dan ranije kako bi se svi okusi proželi i kako bi se dobro stegao.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiCheesecake od maline bez brašna i šećera1 h12345
-
DesertiČokoladni cheesecake1:30h12345
-
DesertiCheesecake sa čokoladom i kavom2:30h12345
-
DesertiVoćni tiramisu u staklenkama30 min12345
-
Deserti
Popularni recepti
-
DesertiBrownie s tikvicama45 min12345
-
Jela od mesaTortilje sa šunkom i sirom10 min12345
-
Jela od mesaSvinjski medaljoni u umaku od senfa30 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina s kobasicama i vrhnjem30 min12345
-
DesertiTart s malinama i kremom od pistacija1 h12345
-
Jela bez glutena