Muffini od jagode i banane

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Ovaj recept idealan je za one koji žele uživati u slatkom zalogaju bez previše šećera i umjetnih dodataka. Jagode donose svježinu i prirodnu kiselkastost, dok banana kolač čini vlažnim i bogatim hranjivim tvarima. Muffini su praktični za ponijeti sa sobom, poslužiti na druženjima ili jednostavno uživati u njima kao zdravoj užini. Osim što su ukusni, ovi muffini sadrže i dobar udio vlakana, vitamina i minerala, što ih čini izvrsnim izborom za cijelu obitelj.
Sastojci
-
2 zrele banane
-
150 g svježih jagoda (nasjeckanih)
-
200 g glatkog brašna
-
50 g smeđeg šećera
-
1 jaje
-
80 ml biljnog ulja (npr. suncokretovo)
-
1 žličica praška za pecivo
-
1/2 žličice sode bikarbone
-
1 žličica vanilin šećera
-
Prstohvat soli
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (1 muffin, približno 80 g):
-
Energija: 150 kcal
-
Proteini: 3 g
-
Masti: 4 g
-
Ugljikohidrati: 27 g
-
Vlakna: 3 g
-
Prirodni šećeri: 12 g
Priprema
-
Zagrijte pećnicu na 180°C i pripremite kalup za muffine s papirnatim košaricama.
-
U velikoj zdjeli zgnječite banane vilicom dok ne dobijete glatku kašu.
-
Dodajte jaje, ulje i smeđi šećer, pa dobro izmiješajte.
-
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, vanilin šećer i sol.
-
Suhe sastojke polako dodajte u mokre, miješajući dok se sve ne sjedini.
-
Na kraju pažljivo umiješajte nasjeckane jagode.
-
Smjesu rasporedite u kalup za muffine, puneći košarice do otprilike 3/4.
-
Pecite 18-22 minute ili dok čačkalica umetnuta u sredinu muffina ne izađe čista.
-
Ostavite da se muffini ohlade nekoliko minuta prije vađenja iz kalupa.
Prijedlog za serviranje
Muffine od jagode i banane poslužite mlake ili ohlađene, sami ili uz šalicu omiljene kave ili čaja. Za dodatni užitak, možete ih preliti malo meda ili poslužiti uz jogurt ili svježi sir.
Dodatni savjeti
-
Za vegansku verziju zamijenite jaje s 1 žlicom mljevenog lanenog sjemena pomiješanog s 3 žlice vode.
-
Umjesto bijelog brašna, koristite integralno ili zobeno brašno za dodatna vlakna.
-
Jagode možete zamijeniti borovnicama ili malinama za drugačiji okus.
-
Ako volite intenzivniju aromu, dodajte malo naribane limunove korice u smjesu.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiČokoladni fondue15 min12345
-
DesertiMuffini od banane i zobi45 min12345
-
DesertiMuffini s bananama i borovnicama30 min12345
-
DesertiMuffini od banane i borovnica40 min12345
-
DesertiMuffini od čokolade i banane40 min12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaDinstani poriluk sa krumpirom30 min12345
-
Prilozi
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345