Pavlova torta od jagoda

Pavlova torta od jagoda

Pavlova torta od jagoda
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.06.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Pavlova torta s jagodama jednostavan je i lagan desert, a u toplim proljetnim i ljetnim danima je izvrsno osvježenje.
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 1:30h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Pavlova torta s jagodama omiljeni je desert koji osvaja svojom kombinacijom hrskave beze kore i svježeg voća. Ovaj kolač idealan je za proljetne i ljetne dane, a priprema se od nekoliko jednostavnih sastojaka koji zajedno stvaraju lagani i elegantni desert.

Energetska vrijednost: 523 kcal / 2.188,23 kJ

Sastojci

Za beze koru:

  • 5 bjelanjaka

  • 250 g šećera u prahu

  • 1 žlica gustina

  • 1 žlica alkoholnog octa ili limunovog soka

Za kremu:

  • 5 žumanjaka

  • 4 žlice šećera

  • 1 puding od vanilije ili 3 žlice gustina

  • 250 ml mlijeka

  • 100 g maslaca

Za dekoraciju:

  • 500 ml slatkog vrhnja za šlag

  • 400-500 g svježih jagoda

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g):

  • Energija: oko 320 kcal
  • Proteini: 5 g
  • Masti: 15 g
  • Ugljikohidrati: 40 g
  • Vlakna: 2 g
  • Prirodni šećeri: 25 g

Priprema

  1. Bjelanjke miksajte dok ne postanu čvrsti, zatim postupno dodajte šećer i miksajte dok smjesa ne postane sjajna i gusta. Dodajte gustin i ocat, pa lagano promiješajte.

  2. Na papir za pečenje nacrtajte krug promjera 24 cm i oblikujte beze masu u obliku kupole s blagim udubljenjem u sredini.

  3. Pecite u pećnici zagrijanoj na 150°C oko 2 sata bez otvaranja vrata pećnice. Kora treba biti hrskava izvana, a mekana i pahuljasta iznutra.

  4. Za kremu, žumanjke miksajte sa šećerom, dodajte puding i malo mlijeka, pa kuhajte u ostatku mlijeka dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu umiješajte maslac.

  5. Beze koru premažite kremom, zatim nanesite tučeno slatko vrhnje i složite narezane jagode. Po želji ukrasite dodatnim šlagom ili pistacijama.

  6. Ohladite tortu prije posluživanja.

Prijedlog za serviranje

Pavlova tortu poslužite rashlađenu, idealno nakon ručka ili kao lagani desert na proslavama. Jagode dodatno osvježavaju i daju prirodnu slatkoću, a torta se može ukrasiti listićima mente ili limunovom koricom za dodatnu aromu.

Dodatni savjeti

  • Pazite da pećnica ne bude pretopla kako beze kora ne bi požutjela.

  • Ako nemate svježe jagode, možete koristiti i smrznute, ali ih dobro ocijedite da torta ne postane previše vlažna.

  • Za kremu možete koristiti i krem sir za blaži okus.

  • Beze koru pripremite dan ranije kako bi se dobro osušila i bila hrskava.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti