Pavlova torta od jagoda

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Pavlova torta s jagodama omiljeni je desert koji osvaja svojom kombinacijom hrskave beze kore i svježeg voća. Ovaj kolač idealan je za proljetne i ljetne dane, a priprema se od nekoliko jednostavnih sastojaka koji zajedno stvaraju lagani i elegantni desert.
Sastojci
Za beze koru:
-
5 bjelanjaka
-
250 g šećera u prahu
-
1 žlica gustina
-
1 žlica alkoholnog octa ili limunovog soka
Za kremu:
-
5 žumanjaka
-
4 žlice šećera
-
1 puding od vanilije ili 3 žlice gustina
-
250 ml mlijeka
-
100 g maslaca
Za dekoraciju:
-
500 ml slatkog vrhnja za šlag
-
400-500 g svježih jagoda
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g):
- Energija: oko 320 kcal
- Proteini: 5 g
- Masti: 15 g
- Ugljikohidrati: 40 g
- Vlakna: 2 g
- Prirodni šećeri: 25 g
Priprema
-
Bjelanjke miksajte dok ne postanu čvrsti, zatim postupno dodajte šećer i miksajte dok smjesa ne postane sjajna i gusta. Dodajte gustin i ocat, pa lagano promiješajte.
-
Na papir za pečenje nacrtajte krug promjera 24 cm i oblikujte beze masu u obliku kupole s blagim udubljenjem u sredini.
-
Pecite u pećnici zagrijanoj na 150°C oko 2 sata bez otvaranja vrata pećnice. Kora treba biti hrskava izvana, a mekana i pahuljasta iznutra.
-
Za kremu, žumanjke miksajte sa šećerom, dodajte puding i malo mlijeka, pa kuhajte u ostatku mlijeka dok se ne zgusne. U ohlađenu kremu umiješajte maslac.
-
Beze koru premažite kremom, zatim nanesite tučeno slatko vrhnje i složite narezane jagode. Po želji ukrasite dodatnim šlagom ili pistacijama.
-
Ohladite tortu prije posluživanja.
Prijedlog za serviranje
Pavlova tortu poslužite rashlađenu, idealno nakon ručka ili kao lagani desert na proslavama. Jagode dodatno osvježavaju i daju prirodnu slatkoću, a torta se može ukrasiti listićima mente ili limunovom koricom za dodatnu aromu.
Dodatni savjeti
-
Pazite da pećnica ne bude pretopla kako beze kora ne bi požutjela.
-
Ako nemate svježe jagode, možete koristiti i smrznute, ali ih dobro ocijedite da torta ne postane previše vlažna.
-
Za kremu možete koristiti i krem sir za blaži okus.
-
Beze koru pripremite dan ranije kako bi se dobro osušila i bila hrskava.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiKolač od jagoda i badema3 h12345
-
DesertiTorta od jagoda i sira1:30h12345
-
DesertiTorta od bijele čokolade i jagoda2:30h12345
-
DesertiTorta od jagoda i cimeta1:30h12345
-
DesertiTorta s jagodama2 h12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaDinstani poriluk sa krumpirom30 min12345
-
Prilozi
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345