Tiramisu s jagodama

Tiramisu s jagodama

Tiramisu s jagodama
  • Objavljeno: Utorak, 10.06.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Tiramisu s jagodama – bez kave, s voćnom notom i laganom kremom.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 25 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Jagode su jedno od najpopularnijih sezonskih voća, poznate po niskoj kalorijskoj vrijednosti, obilju vitamina C, vlakana i antioksidansa koji podržavaju imunitet, zdravlje srca i probavu. Osim što su ukusne, jagode su i izuzetno zdrave – bogate su manganom, folatima i kalijem, a njihovi biljni pigmenti pomažu u zaštiti organizma od slobodnih radikala. Tiramisu je tradicionalni talijanski desert, poznat po slojevima piškota, kreme od mascarponea i karakterističnoj aromi. U ovoj voćnoj verziji, klasična kava zamijenjena je sirupom od jagoda, što desert čini laganijim i idealnim za tople dane.

Sastojci

  • 500 g svježih jagoda

  • 400 g piškota

  • 100 ml vode

  • 1 žličica limunovog soka

  • 250 g mascarpone sira

  • 150 ml vrhnja za šlag

  • 1 žličica ekstrakta vanilije

  • 60 g šećera (za kremu)

  • 3 žlice šećera (za džem od jagoda)

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 180 g):

  • Energija: 290 kcal

  • Proteini: 4 g

  • Masti: 17 g

  • Ugljikohidrati: 30 g

  • Vlakna: 2 g

  • Prirodni šećeri: 15 g


Priprema

  1. Džem od svježih jagoda:
    250 g jagoda operite, očistite i narežite na manje komade. Stavite ih u lonac s 3 žlice šećera i 1 žličicom limunovog soka. Kuhajte na srednje jakoj vatri 10-15 minuta, povremeno miješajući, dok jagode ne omekšaju i ne dobijete gusti voćni umak. Ostavite da se ohladi, a zatim umiješajte 100 ml vode kako biste dobili sirup za namakanje piškota.

  2. Krema:
    U zdjeli pomiješajte mascarpone sir, vrhnje za šlag, šećer i ekstrakt vanilije. Miksajte 2 minute dok smjesa ne postane glatka i čvrsta.

  3. Slaganje:
    Piškote kratko umačite u pripremljeni sirup od jagoda i slažite ih u jedan sloj na dno posude.
    Polovicu kreme rasporedite preko piškota, zatim dodajte sloj svježih jagoda (preostalih 250 g, narezanih na ploške).
    Ponovite postupak s preostalim piškotama, kremom i jagodama.

  4. Hlađenje:
    Pokrijte folijom i ohladite najmanje 8 sati ili preko noći.

Prijedlog za serviranje

Tiramisu s jagodama poslužite dobro rashlađen, ukrašen svježim jagodama i listićima mente.

Dodatni savjeti

  • Za bogatiji okus, u sirup od jagoda možete dodati malo ruma ili likera od naranče.

  • Desert možete pripremiti i u čašama za atraktivnu prezentaciju.

  • Piškote nemojte predugo namakati kako ne bi postale premekane.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti