Torta od bijele čokolade i jagoda
    - 1
 - 2
 - 3
 - 4
 - 5
 
Torta od bijele čokolade i jagoda omiljeni je izbor za sve koji vole lagane i kremaste deserte s voćnim dodatkom. Kombinacija bogate, slatke bijele čokolade i svježih jagoda donosi osvježavajući kontrast koji osvaja na prvi zalogaj. Ovaj recept ne zahtijeva pečenje, što ga čini jednostavnim za pripremu, a istovremeno vrlo efektan za posluživanje na obiteljskim okupljanjima ili posebnim prilikama.
Sastojci
Za podlogu:
- 
	
250 g mljevenog keksa (npr. Plazma ili Petit)
 - 
	
100 g mljevenih lješnjaka ili drugih orašastih plodova
 - 
	
100 g rastopljenog maslaca
 - 
	
100 ml mlijeka
 
Za kremu:
- 
	
400 g mascarpone sira
 - 
	
140 g šećera u prahu
 - 
	
2 paketića kremfixa
 - 
	
1 žlica arome vanilije
 - 
	
250 ml vrhnja za šlag
 
Za ganache:
- 
	
200 g bijele čokolade
 - 
	
100 ml vrhnja za šlag
 
Za dekoraciju:
- 
	
Svježe jagode
 
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g):
- 
	
Energija: 380 kcal
 - 
	
Proteini: 5 g
 - 
	
Masti: 28 g
 - 
	
Ugljikohidrati: 25 g
 - 
	
Vlakna: 2 g
 - 
	
Prirodni šećeri: 18 g
 
Priprema
- 
	
Podloga: Pomiješajte mljevene kekse i lješnjake, zatim postepeno dodajte rastopljeni maslac i mlijeko dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Utisnite je u kalup promjera oko 26 cm i stavite u hladnjak.
 - 
	
Krema: Izmiksajte mascarpone, šećer u prahu i aromu vanilije. Dodajte vrhnje za šlag i kremfix, miksajte dok krema ne postane čvrsta. Rasporedite kremu na podlogu.
 - 
	
Ganache: Zagrijte vrhnje za šlag do vrenja, maknite s vatre i dodajte bijelu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa postane glatka. Prelijte ganache preko kreme.
 - 
	
Dekoracija: Ukrasite tortu svježim jagodama i listićima badema. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.
 
Prijedlog za serviranje
Tortu poslužite dobro ohlađenu, narezanu na kriške. Odlična je uz šalicu kave ili čaja, a dekoracija od jagoda i badema daje joj dodatnu vizualnu privlačnost.
Dodatni savjeti
- 
	
Za intenzivniji okus vanilije koristite pravi ekstrakt ili bourbon vaniliju.
 - 
	
Ako želite kremu manje slatku, smanjite količinu šećera u prahu.
 - 
	
Tortu pripremite dan ranije kako bi se svi slojevi lijepo povezali i okusi proželi.
 
Vezani sadržaj:
    Provjerite
Vezani recepti
- 
                
 - 
                DesertiTorta od jagoda i sira1:30h12345
 - 
                DesertiTorta od jagoda1 h12345
 - 
                DesertiKolač od sira i jagoda30 min12345
 - 
                DesertiPavlova torta od jagoda1:30h12345
 - 
                Deserti
 
Popularni recepti
- 
                Napitci
 - 
                DesertiBrzi kolač s malinama35 min12345
 - 
                DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
 - 
                DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
 - 
                Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
 - 
                Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345