Torta od bijele čokolade i jagoda

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Torta od bijele čokolade i jagoda omiljeni je izbor za sve koji vole lagane i kremaste deserte s voćnim dodatkom. Kombinacija bogate, slatke bijele čokolade i svježih jagoda donosi osvježavajući kontrast koji osvaja na prvi zalogaj. Ovaj recept ne zahtijeva pečenje, što ga čini jednostavnim za pripremu, a istovremeno vrlo efektan za posluživanje na obiteljskim okupljanjima ili posebnim prilikama.
Sastojci
Za podlogu:
-
250 g mljevenog keksa (npr. Plazma ili Petit)
-
100 g mljevenih lješnjaka ili drugih orašastih plodova
-
100 g rastopljenog maslaca
-
100 ml mlijeka
Za kremu:
-
400 g mascarpone sira
-
140 g šećera u prahu
-
2 paketića kremfixa
-
1 žlica arome vanilije
-
250 ml vrhnja za šlag
Za ganache:
-
200 g bijele čokolade
-
100 ml vrhnja za šlag
Za dekoraciju:
-
Svježe jagode
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g):
-
Energija: 380 kcal
-
Proteini: 5 g
-
Masti: 28 g
-
Ugljikohidrati: 25 g
-
Vlakna: 2 g
-
Prirodni šećeri: 18 g
Priprema
-
Podloga: Pomiješajte mljevene kekse i lješnjake, zatim postepeno dodajte rastopljeni maslac i mlijeko dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Utisnite je u kalup promjera oko 26 cm i stavite u hladnjak.
-
Krema: Izmiksajte mascarpone, šećer u prahu i aromu vanilije. Dodajte vrhnje za šlag i kremfix, miksajte dok krema ne postane čvrsta. Rasporedite kremu na podlogu.
-
Ganache: Zagrijte vrhnje za šlag do vrenja, maknite s vatre i dodajte bijelu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa postane glatka. Prelijte ganache preko kreme.
-
Dekoracija: Ukrasite tortu svježim jagodama i listićima badema. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.
Prijedlog za serviranje
Tortu poslužite dobro ohlađenu, narezanu na kriške. Odlična je uz šalicu kave ili čaja, a dekoracija od jagoda i badema daje joj dodatnu vizualnu privlačnost.
Dodatni savjeti
-
Za intenzivniji okus vanilije koristite pravi ekstrakt ili bourbon vaniliju.
-
Ako želite kremu manje slatku, smanjite količinu šećera u prahu.
-
Tortu pripremite dan ranije kako bi se svi slojevi lijepo povezali i okusi proželi.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
DesertiTorta od jagoda i sira1:30h12345
-
DesertiTorta od jagoda1 h12345
-
DesertiKolač od sira i jagoda30 min12345
-
Deserti
-
DesertiKolač od jagoda i badema3 h12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaDinstani poriluk sa krumpirom30 min12345
-
Prilozi
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345