Torta od bijele čokolade i jagoda

Torta od bijele čokolade i jagoda

Torta od bijele čokolade i jagoda
  • Objavljeno: Petak, 25.03.2016.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Torta od bijele čokolade i jagoda osvježavajući je desert koji spaja kremastu teksturu i voćnu svježinu.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 2:30h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Torta od bijele čokolade i jagoda omiljeni je izbor za sve koji vole lagane i kremaste deserte s voćnim dodatkom. Kombinacija bogate, slatke bijele čokolade i svježih jagoda donosi osvježavajući kontrast koji osvaja na prvi zalogaj. Ovaj recept ne zahtijeva pečenje, što ga čini jednostavnim za pripremu, a istovremeno vrlo efektan za posluživanje na obiteljskim okupljanjima ili posebnim prilikama. 

Sastojci

Za podlogu:

  • 250 g mljevenog keksa (npr. Plazma ili Petit)

  • 100 g mljevenih lješnjaka ili drugih orašastih plodova

  • 100 g rastopljenog maslaca

  • 100 ml mlijeka

Za kremu:

  • 400 g mascarpone sira

  • 140 g šećera u prahu

  • 2 paketića kremfixa

  • 1 žlica arome vanilije

  • 250 ml vrhnja za šlag

Za ganache:

  • 200 g bijele čokolade

  • 100 ml vrhnja za šlag

Za dekoraciju:

  • Svježe jagode

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g):

  • Energija: 380 kcal

  • Proteini: 5 g

  • Masti: 28 g

  • Ugljikohidrati: 25 g

  • Vlakna: 2 g

  • Prirodni šećeri: 18 g


Priprema

  1. Podloga: Pomiješajte mljevene kekse i lješnjake, zatim postepeno dodajte rastopljeni maslac i mlijeko dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Utisnite je u kalup promjera oko 26 cm i stavite u hladnjak.

  2. Krema: Izmiksajte mascarpone, šećer u prahu i aromu vanilije. Dodajte vrhnje za šlag i kremfix, miksajte dok krema ne postane čvrsta. Rasporedite kremu na podlogu.

  3. Ganache: Zagrijte vrhnje za šlag do vrenja, maknite s vatre i dodajte bijelu čokoladu. Miješajte dok se čokolada ne otopi i smjesa postane glatka. Prelijte ganache preko kreme.

  4. Dekoracija: Ukrasite tortu svježim jagodama i listićima badema. Ostavite u hladnjaku najmanje 2 sata prije posluživanja.

Prijedlog za serviranje

Tortu poslužite dobro ohlađenu, narezanu na kriške. Odlična je uz šalicu kave ili čaja, a dekoracija od jagoda i badema daje joj dodatnu vizualnu privlačnost.

Dodatni savjeti

  • Za intenzivniji okus vanilije koristite pravi ekstrakt ili bourbon vaniliju.

  • Ako želite kremu manje slatku, smanjite količinu šećera u prahu.

  • Tortu pripremite dan ranije kako bi se svi slojevi lijepo povezali i okusi proželi.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti