Cacciatore: Talijanski gulaš od piletine i povrća

Cacciatore: Talijanski gulaš od piletine i povrća

Cacciatore: Talijanski gulaš od piletine i povrća
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 14.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Tradicionalni recept za jedno od najpopularnijih jela Toskane.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 1 pile
  • 3 stabljike celera
  • 1 grančica ružmarina
  • 1 šalica crnog vina
  • 400 g pelata
  • 1 luk
  • 1 češanj češnjaka
  • 2 mrkve
  • 1 vezica peršina
  • pola šalice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • crni papar po potrebi
  • sol po potrebi

Talijanska riječ "cacciatore" znači lovac te neki tvrde da se ovo jelo u prošlosti, umjesto piletine, pripremalo sa zečetinom, što se može primijeniti i na ovaj recept. Posebno je zanimljivo da je u davna vremena bilo poznato kao jelo siromaha, koji bi u lonac ubacili mnoštvo povrća i nešto mesa i nadali se najboljem. Zahvaljujući njihovoj kreativnosti, ovo se ukusno i jednostavno jelo danas priprema diljem Mediterana.

Priprema

  1. Piletinu prvo dobro očistite i narežite na komade. Nemojte guliti kožu, jer će ona dati okus.
  2. Zagrijte ulje u tavi i pržite komade piletine s obje strane oko 10 minuta, dok ne porumene.
  3. Nakon toga dodajte sitno nasjeckani luk, češnjak, mrkvu i celer, posolite, popaprite, dodajte ružmarin i prodinstajte 5 minuta.
  4. Kad smjesa dobije lijepu boju, piletinu prelijte crnim vinom i kuhajte dok alkohol ne ispari.
  5. Zatim dodajte rajčice, poklopite i pustite da se kuha na srednjoj vatri 30 minuta (ili dok se piletina dobro ne skuha i ne omekša). Ako u procesu kuhanja tekućina ispari, dodajte malo vode ili temeljca.
  6. Kad je jelo gotovo, dodajte nasjeckani peršin i poslužite s palentom ili pire krumpirom.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti