Gravče na tavče: Makedonski zapečeni grah prema originalnom receptu

Gravče na tavče: Makedonski zapečeni grah prema originalnom receptu

Gravče na tavče: Makedonski zapečeni grah prema originalnom receptu
  • Objavljeno: Petak, 18.08.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Originalni recept za najpopularnije makedonsko jelo.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 2 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 300 g graha (prethodno potopljenog u vodi preko noći)
  • 1 veliki luk (oko 150 g), sitno iseckan
  • 2 žlice maslinovog ulja (oko 30 ml)
  • 2 žlice pirea od rajčice (oko 30 g)
  • 1 žličica crvene paprike (oko 3 g)
  • 1 žličica soli (oko 5 g)
  • pola žličice papra (oko 2 g)
  • lovor i peršin po ukusu
  • 500 ml vode

Gravče na tavče se smatra nacionalnim makedonskim jelom. Radi se o grahu zapečenom u glinenim posudama karakterističnim za tamošnju kulturu. Vrlo je popularno i rašireno jelo diljem Balkana, gdje se poslužuje kao prilog, a ponekad i kao glavno jelo ako mu se doda neko meso ili kobasice.

Priprema

  1. Potopite grah u vodi i ostavite ga da odstoji preko noći kako bi omekšao.

  2. U većoj tavi ili loncu zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte sitno isjeckan luk i pržite ga dok ne postane staklast (oko 5 minuta).

  3. Dodajte grah u tavu i dobro ga promiješajte s lukom.

  4. U tavu ulijte vodu tako da prekrije grah i luk. Dodajte crvenu papriku, sol i papar te začine. Dobro promiješajte.

  5. Smanjite vatru na nisku razinu, pokrijte tavu i pustite da se sve krčka 1,5 do 2 sata. Povremeno provjerite nivo vode i nadolijte je, ako je potrebno, kako bi se grah ravnomjerno skuhao.

  6. Kada grah bude mekan i kremast, umiješajte pire od rajčice i kuhajte još nekoliko minuta kako bi se svi okusi sjedinili.

  7. Poslužite toplo i uživajte u ovom ukusnom tradicionalnom makedonskom jelu.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti