Pita od poriluka s mljevenim mesom

Pita od poriluka s mljevenim mesom

Pita od poriluka s mljevenim mesom
  • Objavljeno: Utorak, 22.11.2022.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Sama pomisao na ovakvu pitu stvorit će vam zazubice!
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 1:30h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Sastojci

  • 6 velikih komada poriluka
  • 100 g šunke, narezano na manje komade
  • 400 g miješanog mljevenog mesa (teletina i svinjetina)
  • maslinovo ulje
  • 1 dl suhog crnog vina
  • prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
  • 200 g prhkog tijesta (ovisno o veličini kalupa)
  • parmezan
  • sol
  • papar

Priprema

1. Uklonite zelene dijelove poriluka, a bijele očistite i dobro operite pod mlazom vode te zatim narežite na kolutiće.

2. U dubljoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja te dodajte šunku i mljeveno meso te pirjajte na srednjoj uz konstantno miješanje.

3. Kada meso poprimi lagano smeđu boju, ulijte vino te dodajte muškatni oraščić, sol i papar. Pirjajte dok vino ne ispari, izvadite iz tave i ostavite sa strane.

4. U tavu u kojoj se pirjalo meso stavite još malo maslinovog ulja ako je potrebno i poriluk. Dinstajte nekoliko minuta dok poriluk ne uvene.

5. U okrugli kalup za pečenje stavite razvaljano tijesto, tako da pokrije cijelo dno i stijenke kalupa. Meso ravnomjerno rasporedite po tijestu, zatim dodajte poriluk i pospite parmezanom.

6. Stavite pećnicu zagrijanu na 190 stupnjeva i pecite 40 minuta, odnosno dok vrh pite ne dobije zlatno smeđu boju.

Poriluk je bogat izvor željeza, mangana i folne kiseline te vitamina C i B. Poriluk pomaže u snižavaju krvnog tlaka i kolesterola, sudjeluju u detoksikaciji organizma i jačaju imunološki sustav.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti