Varivo od govedine, kelja i biljnih začina – savršeno jelo za svaki dan

Varivo od govedine, kelja i biljnih začina – savršeno jelo za svaki dan

Varivo od govedine, kelja i biljnih začina – savršeno jelo za svaki dan
  • Objavljeno: Petak, 31.10.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Otkrijte bogatstvo okusa u ovom varivu od govedine, kelja i mirisnih biljnih začina – idealnom za hladne dane.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:20h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Varivo od govedine, kelja i biljnih začina prava je utješna hrana koja će vas ugrijati i zasititi. Kombinacija nježnog, kuhanog mesa, svježeg kelja i pažljivo odabranih začina čini ovo jelo idealnim za ručak ili večeru. Osim što je ukusno, ovo varivo obiluje proteinima, vlaknima i vitaminima, pružajući cjelovit i uravnotežen obrok.

Sastojci

Za 4 porcije:

  • 400 g goveđeg mesa (lopatica ili vrat)
  • 1 glavica kelja
  • 2 srednja krumpira
  • 1 mrkva
  • 1 glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 lovorov list
  • 1 žličica dimljene paprike
  • 1/2 žličice timijana
  • 1/2 žličice mažurana
  • 1 l vode ili temeljca
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • Sol i papar po ukusu

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti izračunate su za jednu porciju (približno 350 g):

  • Kalorije: 320 kcal
  • Proteini: 28 g
  • Ugljikohidrati: 18 g
  • Masti: 14 g
  • Vlakna: 6 g
  • Vitamini i minerali: Kelj je bogat vitaminima C i K, dok govedina osigurava željezo i B vitamine.

Priprema

  1. Govedinu narežite na kocke i kratko je popržite na maslinovom ulju u velikom loncu dok ne poprimi zlatnu boju.
  2. Dodajte nasjeckani luk i češnjak, pirjajte dok ne omekšaju.
  3. Ubacite mrkvu narezanu na kolutiće, lovorov list i dimljenu papriku te kratko pirjajte.
  4. Ulijte vodu ili temeljac, dodajte sol i papar te kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta dok meso ne omekša.
  5. Krumpir ogulite, narežite na kockice i dodajte u lonac, kuhajte još 15 minuta.
  6. Na kraju dodajte narezani kelj, timijan i mažuran te kuhajte još 10 minuta dok kelj ne omekša.
  7. Po potrebi dodatno začinite i poslužite toplo.

Prijedlog za serviranje

Varivo poslužite toplo, uz krišku domaćeg kruha ili kuhanu rižu za dodatnu zasitnost. Možete dodati i žlicu kiselog vrhnja za bogatiji okus.

Dodatni savjeti

  • Ako volite gušće varivo, zgnječite nekoliko kockica krumpira vilicom kako biste zgusnuli juhu.
  • Za još bogatiji okus, koristite mesni temeljac umjesto vode.
  • Možete dodati malo ljute papričice ako volite pikantnija jela.
  • Ostatke variva možete čuvati u hladnjaku do tri dana i podgrijati prije posluživanja.

Vezani sadržaj:

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Isprobajte ove ukusne i sočne poslastice s tikvicama

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti