Varivo od govedine, kelja i biljnih začina – savršeno jelo za svaki dan

Otkrijte bogatstvo okusa u ovom varivu od govedine, kelja i mirisnih biljnih začina – idealnom za hladne dane.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1:20h
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Varivo od govedine, kelja i biljnih začina prava je utješna hrana koja će vas ugrijati i zasititi. Kombinacija nježnog, kuhanog mesa, svježeg kelja i pažljivo odabranih začina čini ovo jelo idealnim za ručak ili večeru. Osim što je ukusno, ovo varivo obiluje proteinima, vlaknima i vitaminima, pružajući cjelovit i uravnotežen obrok.
Sastojci
Za 4 porcije:
- 400 g goveđeg mesa (lopatica ili vrat)
- 1 glavica kelja
- 2 srednja krumpira
- 1 mrkva
- 1 glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 lovorov list
- 1 žličica dimljene paprike
- 1/2 žličice timijana
- 1/2 žličice mažurana
- 1 l vode ili temeljca
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i papar po ukusu
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti izračunate su za jednu porciju (približno 350 g):
- Kalorije: 320 kcal
- Proteini: 28 g
- Ugljikohidrati: 18 g
- Masti: 14 g
- Vlakna: 6 g
- Vitamini i minerali: Kelj je bogat vitaminima C i K, dok govedina osigurava željezo i B vitamine.
Priprema
- Govedinu narežite na kocke i kratko je popržite na maslinovom ulju u velikom loncu dok ne poprimi zlatnu boju.
- Dodajte nasjeckani luk i češnjak, pirjajte dok ne omekšaju.
- Ubacite mrkvu narezanu na kolutiće, lovorov list i dimljenu papriku te kratko pirjajte.
- Ulijte vodu ili temeljac, dodajte sol i papar te kuhajte na laganoj vatri oko 45 minuta dok meso ne omekša.
- Krumpir ogulite, narežite na kockice i dodajte u lonac, kuhajte još 15 minuta.
- Na kraju dodajte narezani kelj, timijan i mažuran te kuhajte još 10 minuta dok kelj ne omekša.
- Po potrebi dodatno začinite i poslužite toplo.
Prijedlog za serviranje
Varivo poslužite toplo, uz krišku domaćeg kruha ili kuhanu rižu za dodatnu zasitnost. Možete dodati i žlicu kiselog vrhnja za bogatiji okus.
Dodatni savjeti
- Ako volite gušće varivo, zgnječite nekoliko kockica krumpira vilicom kako biste zgusnuli juhu.
- Za još bogatiji okus, koristite mesni temeljac umjesto vode.
- Možete dodati malo ljute papričice ako volite pikantnija jela.
- Ostatke variva možete čuvati u hladnjaku do tri dana i podgrijati prije posluživanja.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
Jela od mesaPiletina s tjesteninom i povrćem20 min12345
-
Jela od mesaVarivo od piletine i tikvica30 min12345
-
Jela od mesaPiletina punjena špinatom i sirom1:20h12345
-
Jela od mesaVarivo od kupusa i slanine40 min12345
-
Jela od mesaPaprike punjene piletinom i feta sirom50 min12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaDinstani poriluk sa krumpirom30 min12345
-
Prilozi
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345