Zapečeni krumpir s lukom, sirom i slaninom

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Krumpir zapečen s lukom, sirom i slaninom jedno je od onih jela koje se često nalazi na obiteljskim stolovima diljem regije. Kombinacija jednostavnih sastojaka, uz dodatak aromatične slanine i topljenog sira, čini ovo jelo pravim izborom za sve koji vole domaće, zasitne obroke. Priprema je brza, a rezultat je mirisno jelo koje će zadovoljiti i najzahtjevnije gurmane.
Sastojci
-
700 g krumpira
-
2 srednja luka
-
120 g tvrdog sira (npr. gauda, ementaler)
-
100 g slanine (narezane na trakice)
-
150 ml vrhnja za kuhanje
-
sol i papar po ukusu
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 250 g):
-
Energija: oko 360 kcal
-
Proteini: 12 g
-
Masti: 22 g
-
Ugljikohidrati: 32 g
-
Vlakna: 3 g
-
Prirodni šećeri: 3 g
Priprema
-
Krumpir ogulite i narežite na tanke ploške. Luk narežite na kolutiće, a slaninu na trakice.
-
Pećnicu zagrijte na 200 °C. Posudu za pečenje lagano nauljite ili premažite maslacem.
-
Na dno posude složite red krumpira, zatim red luka i slanine. Posolite, popaprite i ponovite postupak dok ne potrošite sve sastojke.
-
Prelijte sve vrhnjem, pokrijte aluminijskom folijom i pecite 40 minuta.
-
Skinite foliju, pospite naribanim sirom i vratite u pećnicu na još 15 minuta, dok se sir ne otopi i dobije zlatnu boju.
Dodatni savjeti
-
Za još bogatiji okus, koristite dimljenu slaninu.
-
Ako želite hrskaviju koricu, zadnjih nekoliko minuta pojačajte pećnicu na funkciju grill.
-
Jelo je odlično i dan kasnije, samo ga kratko podgrijte u pećnici.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
Jela od mesaKroketi od ostataka krumpira punjeni slaninom15 min12345
-
Jela od mesaKrumpir sa slaninom i umakom od meda i senfa45 min12345
-
Jela od mesa
-
Jela od mesaPiletina sa slaninom punjena sirom45 min12345
-
Jela od mesaJota1:50h12345
Popularni recepti
-
Jela od mesaJuneće šnicle u saftu2:40h12345
-
DesertiCheesecake sladoled s jagodama20 min12345
-
DesertiJagode u čokoladi10 min12345
-
Jela od mesaMesne okruglice punjene sirom40 min12345
-
Vegetarijanska prehranaDomaći džem od jagoda2 h12345
-
DesertiPavlova torta od jagoda1:30h12345