Dagnje na buzaru

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Dagnje na buzaru su jedan od najpoznatijih jela mediteranske kuhinje, posebno popularan na Jadranu. Ovaj jednostavan, ali aromatičan recept ističe svježinu dagnji koje se kuhaju u umaku od maslinovog ulja, češnjaka, peršina i bijelog vina. Buzara je idealan izbor za lagani ručak ili večeru, a uz dodatak limuna i svježeg kruha pruža pravi doživljaj mora na tanjuru.
Sastojci
-
1 kg svježih dagnji
-
4 režnja češnjaka
-
1 vezica svježeg peršina
-
150 ml kvalitetnog bijelog vina
-
3 žlice maslinovog ulja
-
Limun za posluživanje
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 250 g):
- Energija: 180 kcal
- Proteini: 22 g
- Masti: 5 g
- Ugljikohidrati: 6 g
- Vlakna: 1 g
- Prirodni šećeri: 1 g
Priprema
-
Dagnje temeljito očistite: uklonite "brkove" (končiće) i ostružite ljuske četkicom pod hladnom vodom.
-
U širokoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte ga kratko dok ne zamiriše, pazeći da ne zagori.
-
Dodajte nasjeckani peršin i kratko ga propirjajte s češnjakom.
-
U tavu stavite očišćene dagnje, promiješajte da se sjedine s aromama češnjaka i peršina, pa poklopite. Kuhajte 5-7 minuta dok se školjke ne počnu otvarati.
-
Zalijte bijelim vinom i kuhajte još 2-3 minute dok vino ne ispari i umak se lagano reducira.
-
Po želji, dodajte malo krušnih mrvica da umak lagano zgusne, pa kratko promiješajte i uklonite s vatre.
Prijedlog za serviranje
Dagnje na buzaru poslužite odmah, uz kriške limuna za dodatnu svježinu. Odlično se slažu s domaćim kruhom, koji će upiti aromatični umak, ili uz tjesteninu poput špageta. Za još više okusa, iscijedite malo limunovog soka po dagnjama dok jedete.
Dodatni savjeti
-
Pripremite dagnje neposredno prije posluživanja jer su najbolje svježe.
-
Pazite da češnjak ne zagori jer može postati gorak.
-
Bijelo vino koristite kvalitetno, jer će aroma vina značajno utjecati na okus jela.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
Popularni recepti
-
Jela od ribeDagnje na buzaru30 min12345
-
Jela od tjestenineSalata od tjestenine, puretine i tikvica25 min12345
-
DesertiNevidljivi kolač od jabuka1:15h12345
-
Kruh i pecivaŠtruca od starog kruha sa špinatom45 min12345
-
Jela bez glutenaPečena prosena kaša1 h12345
-
Jela od ribeSalata s tunom, jajima i špinatom15 min12345