Dagnje na buzaru

Dagnje na buzaru

Dagnje na buzaru
  • Objavljeno: Srijeda, 23.07.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Dagnje na buzaru su jednostavan, a opet iznimno ukusan način da uživate u morskim plodovima i mediteranskim aromama, idealan za sve koji vole lagana i svježa jela.
Izvor slike: Centar Zdravlja
Vrijeme pripreme: 30 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Dagnje na buzaru su jedan od najpoznatijih jela mediteranske kuhinje, posebno popularan na Jadranu. Ovaj jednostavan, ali aromatičan recept ističe svježinu dagnji koje se kuhaju u umaku od maslinovog ulja, češnjaka, peršina i bijelog vina. Buzara je idealan izbor za lagani ručak ili večeru, a uz dodatak limuna i svježeg kruha pruža pravi doživljaj mora na tanjuru.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci

  • 1 kg svježih dagnji

  • 4 režnja češnjaka

  • 1 vezica svježeg peršina

  • 150 ml kvalitetnog bijelog vina

  • 3 žlice maslinovog ulja

  • Limun za posluživanje

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na jednu porciju (približno 250 g):

  • Energija: 180 kcal
  • Proteini: 22 g
  • Masti: 5 g
  • Ugljikohidrati: 6 g
  • Vlakna: 1 g
  • Prirodni šećeri: 1 g

Priprema

  1. Dagnje temeljito očistite: uklonite "brkove" (končiće) i ostružite ljuske četkicom pod hladnom vodom.

  2. U širokoj tavi zagrijte maslinovo ulje na srednjoj vatri. Dodajte sitno nasjeckani češnjak i pirjajte ga kratko dok ne zamiriše, pazeći da ne zagori.

  3. Dodajte nasjeckani peršin i kratko ga propirjajte s češnjakom.

  4. U tavu stavite očišćene dagnje, promiješajte da se sjedine s aromama češnjaka i peršina, pa poklopite. Kuhajte 5-7 minuta dok se školjke ne počnu otvarati.

  5. Zalijte bijelim vinom i kuhajte još 2-3 minute dok vino ne ispari i umak se lagano reducira.

  6. Po želji, dodajte malo krušnih mrvica da umak lagano zgusne, pa kratko promiješajte i uklonite s vatre.

Prijedlog za serviranje

Dagnje na buzaru poslužite odmah, uz kriške limuna za dodatnu svježinu. Odlično se slažu s domaćim kruhom, koji će upiti aromatični umak, ili uz tjesteninu poput špageta. Za još više okusa, iscijedite malo limunovog soka po dagnjama dok jedete.

Dodatni savjeti

  • Pripremite dagnje neposredno prije posluživanja jer su najbolje svježe.

  • Pazite da češnjak ne zagori jer može postati gorak.

  • Bijelo vino koristite kvalitetno, jer će aroma vina značajno utjecati na okus jela.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti