Konzumacija morskih plodova može utjecati na smanjenje bolesti bubrega

Konzumacija morskih plodova može utjecati na smanjenje bolesti bubrega

Konzumacija morskih plodova može utjecati na smanjenje bolesti bubrega
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 30.01.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: Canva

Više razine omega 3 masnih kiselina koje se nalaze u plodovima mora povezane su s umjereno manjim rizikom od kroničnih bolesti bubrega i sporijim padom funkcije bubrega, otkriva nova studija koja je objavljena u časopisu The British Medical Journal.

Zanimljivo je da rezultati ove studije ne pokazuju iste rezultate kada su u pitanju omega 3 masne koje nalazimo u biljnoj hrani. Stoga se kao smjernica za zdravu prehranu preporučuje konzumacija morskih plodova i masne ribe, kažu istraživači, prenosi Medical Express.

Kronična bolest bubrega pogađa oko 700 milijuna ljudi širom svijeta i može dovesti do zatajenja bubrega i smrti, a stručnjaci s australskog George instituta za globalno zdravlje i Sveučilišta New South Wales kažu kako njihova najnovija otkrića upućuju na to da bi ljudi u prehranu trebali uključiti plodove mora.

Oni su analizirali rezultate 19 ranijih studija iz 12 zemalja koje su proučavale vezu između razina n-3 PUFA biomarkera i razvoja bolesti bubrega kod odraslih te su na temelju biomarkera saznali su koliko su pojedinci konzumirali omega 3 masnih kiselina. Tijekom 11 godina praćenja zdravstvenog stanja ispitanika, proučili su informacije o 25.570 sudionika istraživanja te su otkrili da se kod 4944 ili oko 19 posto razvila kronična bolest bubrega.

Istraživači su otkrili za 13 posto manji rizik od razvoja kronične bubrežne bolesti u skupini ispitanika koja je konzumirala najviše količine omega 3 polinezasićenih masnih kiselina (n-3 PUFA), u usporedbi s onima koji su ih konzumirali najmanje.

Zanimljivo je da nije pronađen pozitivan utjecaj konzumacije omega 3 masnih kiselina kod namirnica biljnog porijekla, poput orašastih plodova, sjemenki i zelenog lisnatog povrća, kažu istraživači. "Više razine n-3 PUFA dobivenih iz plodova mora znanstvenici su povezali s nižim rizikom od razvoja bubrežnih bolesti, premda takve povezanosti nije bilo u slučaju unošenja u organizam n-3 PUFA biljnog porijekla", napisali su znanstvenici.

"Naši rezultati idu u prilog činjenici da omega 3 polinezasićene masne kiseline iz plodova mora imaju važnu ulogu u prevenciji razvoja kroničnih bubrežnih bolesti", rekli su stručnjaci.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije