Pašta-fažol na brujet od skuša

Pašta-fažol na brujet od skuša

Pašta-fažol na brujet od skuša
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.01.2012.
  • Broj pregleda: 9.839
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Odličan ručak za veliku obitelj
Vrijeme pripreme: 1:30h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Energetska vrijednost: 2068 kcal / 8.652,51 kJ

Sastojci

Sastojci za brujet:

  • 50 dag svježih skuša (ili druge plave morske ribe)
  • 10 dag luka
  • 10 dag svježih rajčica
  • 10 dag mrkve
  • 5 dag korabe
  • 5 dag brokule
  • 5 dag korijena celera
  • 5 dag korijena peršina
  • 1 list kelja
  • 3 cijela češnja češnjaka
  • papar u zrnu i sol
  • 1 mala žlica maslinovog ulja
  • 1,5 dl bijelog vina
  • sok od 1 limuna
  • svježeg mljevenog papra
  • Za paštu-fažol:
    • 45 dag graha
    • 10 dag bijele slanine
    • svježeg lista peršina (obilato)
    • 4 češnja češnjaka
    • 10 dag luka
    • 1 žlica maslinovog ulja
    • papar u zrnu
    • lovorov list
    • 15 dag sitnije tjestenine

    Nutritivne vrijednosti

    bjelančevina 27,4 g
    ugljikohidrata 45,5 g
    biljnih vlakana 14,1 g
    ukupno masnoća 21 g
    zasićenih masnoća 6,3 g
    višenezasićenih masnoća 3,4 g
    natrija 118 mg

    Udio u ukupnom energetskom unosu:

    ugljikohidrata 40%,
    bjelančevina 22%,
    masnoća 38%

    Priprema:

    1. Ribu očistite i operite, pa je stavite u veću posudu za kuhanje. Dodajte očišćeni i oprani luk, mrkvu i rajčicu u komadu. Očistite i operite korijenje celera i peršina, nasijecite na veće komade i dodajte u posudu. Dodajte korabu koju treba oguliti i nasjeckati na komade. Za kraj ubacite očišćeni češnjak, papar u zrnu i sol, maslinovog ulja i vino. Zalijte vodom do najviše 1,5 l i stavite kuhati. Kad zakuha, smanjite vatru, poklopite posudu i kuhajte do trenutka kad se riba skuhala (20 do 25 min). Juhu procijedite u veću posudu. Povrće iz juhe dobro propasirajte i dodajte u procijeđenu juhu. Kuhanu ribu pripremite za marinadu: odvojite glave i repove i svaku razdijelite na polovice. Polovice pažljivo očistite od kostiju i kože i posložite u posudu. Polijte sokom od limuna, maslinovim uljem i pospite s malo svježe mljevenog papra. Ovako pripremljenu ribu poslužite uz paštu-fažol.

    2. Grah preko noći namočite u vodi (ili upotrijebite grah iz konzerve), ocijedite ga i isperite. U posudu s pripremljenom juhom stavite kuhati grah, dodajte papra u zrnu po želji i dva lista lovora. Dodajte vode po potrebi. Na zagrijanom maslinovom ulju popržite isjeckani luk i dodate ga u juhu. U međuvremenu priredite "pešt": sitno narežite slaninu, češnjak i peršin i spojite ih u jednu smjesu. Smjesu nastavite sjeckati sve dok ne dobijete gusti jednolični "pešt". Dodajte ga u juhu, poklopite i pustite da kuha. Pri kraju kuhanja, kad je grah omekšao, stavite u uzavrelu slanu vodu kuhati tjesteninu. Tjesteninu procijedite, isperite hladnom vodom i dodajte u juhu s grahom. Kuhajte još nekoliko minuta.

    Paštu-fažol poslužite zajedno s mariniranom ribom.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Dijabetes i prehrana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti

CentarZdravlja ne pruža medicinske savjete, dijagnoze ili tretmane, molimo pročitajte uvjete korištenja.
Povratak na vrh stranice