Tjestenina s graškom i mozzarellom

Ukusan i brz recept za tjesteninu s graškom i mozzarellom koji osvaja jednostavnošću i svježinom okusa.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 20 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Tjestenina s graškom i mozzarellom je savršen izbor za one koji vole jednostavne, a hranjive obroke prepune okusa. Ova kombinacija donosi svježinu graška i blagu kremastost mozzarelle, što čini jelo laganim, ali zasitnim. Osim što je brzo za pripremu, ovaj recept je i odličan način da u svoju prehranu unesete više povrća i proteina.
Sastojci
- 300 g tjestenine po izboru (npr. penne, farfalle ili špageti)
- 200 g svježeg ili smrznutog graška
- 150 g mozzarelle, narezane na kockice
- 2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
- 2 žlice maslinovog ulja
- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
- Svježi peršin ili bosiljak za dekoraciju (po želji)
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 300 g):
- Energija: oko 450 kcal
- Proteini: 18 g
- Masti: 12 g
- Ugljikohidrati: 60 g
- Vlakna: 6 g
- Prirodni šećeri: 5 g
Priprema:
- Skuhajte tjesteninu prema uputama na pakiranju dok ne bude al dente. Sačuvajte malo vode od kuhanja.
- U tavi zagrijte maslinovo ulje i kratko popržite nasjeckani češnjak dok ne zamiriše.
- Dodajte grašak i pirjajte nekoliko minuta dok ne omekša (oko 5-10 minuta za svježi, malo duže za smrznuti). Posolite i popaprite po ukusu.
- Umiješajte mozzarellu i malo vode od kuhanja tjestenine da se sir lagano otopi i stvori kremasti umak.
- Dodajte ocijeđenu tjesteninu u tavu i dobro promiješajte da se svi sastojci povežu.
- Po želji dodajte svježe začinsko bilje poput peršina ili bosiljka za dodatnu aromu.
Prijedlog za serviranje:
Poslužite tjesteninu toplu, ukrašenu svježim listićima bosiljka ili peršina i dodatnim komadićima mozzarelle. Odlično se slaže s laganom salatom od rukole ili cherry rajčica te čašom bijelog vina.
Dodatni savjeti:
- Za bogatiji okus možete dodati malo limunove korice ili prstohvat čilija.
- Ako želite kremastiji umak, slobodno dodajte žlicu vrhnja za kuhanje.
- Umjesto mozzarelle, možete koristiti i svježi ricotta sir ili kombinaciju sireva za drugačiji okus.
- Ovaj recept je idealan za brzu pripremu, a možete ga i prilagoditi dodavanjem pancete ili šunke za mesnu verziju.
Vezani sadržaj:
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
Jela od tjestenineZdrava tjestenina Primavera30 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina s limunom i rukolom35 min12345
-
Jela od tjestenineSalata od tjestenine, graška i parmezana20 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina sa šparogama, ricottom i graškom45 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina sa šampinjonima, češnjakom i graškom40 min12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaDinstani poriluk sa krumpirom30 min12345
-
Prilozi
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345