Gusta juha s prosom

Gusta juha s prosom

Gusta juha s prosom
  • Objavljeno: Nedjelja, 01.01.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Otkrijte kako pripremiti jednostavnu, hranjivu i kremastu juhu s prosom.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 40 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Osim što je nevjerojatno ukusna, ova juha je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima. Proso je često zanemarena žitarica, a zapravo je bez glutena, lako probavljiva i izuzetno hranjiva. Uz dodatak povrća i začina, ova juha postaje kompletan obrok koji možete pripremiti u manje od sat vremena.

Sastojci

Za 4 porcije:

  • 100 g prosa
  • 1 srednja glavica luka
  • 2 režnja češnjaka
  • 1 mrkva
  • 1 manji krumpir
  • 1 tikvica
  • 1 stabljika celera
  • 1 žlica maslinovog ulja
  • 1 žličica sušenog timijana
  • 1 žličica mljevene slatke paprike
  • 1 lovorov list
  • 1 litra povrtnog temeljca (ili vode s povrtnom kockom)
  • Sol i papar po ukusu
  • Svježi peršin za serviranje

Nutritivne vrijednosti

(Navedene vrijednosti odnose se na jednu porciju – 300 ml)

  • Energetska vrijednost: 240 kcal
  • Proteini: 6 g
  • Masti: 8 g
  • Ugljikohidrati: 36 g
  • Vlakna: 5 g
  • Željezo: 2,3 mg
  • Magnezij: 75 mg

Priprema:

  1. Proso isperite pod mlazom vode i stavite kuhati u zasebnoj posudi 10-ak minuta, zatim ocijedite.

  2. U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i kratko pirjajte nasjeckani luk i češnjak.

  3. Dodajte naribanu mrkvu, krumpir narezan na kockice, tikvicu i celer. Pirjajte 5-7 minuta dok povrće ne omekša.

  4. Umiješajte sušeni timijan, mljevenu papriku i lovorov list, pa dodajte prethodno kuhani proso.

  5. Ulijte povrtni temeljac, poklopite i kuhajte na srednjoj vatri oko 20-25 minuta.

  6. Kada je sve mekano, dio juhe (oko 1/3) izmiksajte štapnim mikserom za kremastiju teksturu, pa vratite u lonac.

  7. Začinite solju i paprom po ukusu te još kratko prokuhajte.

Prijedlog za serviranje:

Poslužite juhu vruću, posutu svježim peršinom i uz krišku integralnog kruha. Po želji možete dodati i žlicu kiselog vrhnja ili veganske alternative za dodatnu punoću okusa.

Dodatni savjeti:

  • Za bogatiju aromu, prije posluživanja dodajte nekoliko kapi bučinog ulja.

  • Za proteinski boost, u juhu možete dodati kuhanu leću ili slanutak.

  • Juha se odlično drži u hladnjaku do 3 dana, a može se i zamrznuti.

  • Umjesto tikvice, možete koristiti batat ili bundevu za jesensku verziju recepta.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti