Gusta juha s prosom

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Osim što je nevjerojatno ukusna, ova juha je bogata vlaknima, vitaminima i mineralima. Proso je često zanemarena žitarica, a zapravo je bez glutena, lako probavljiva i izuzetno hranjiva. Uz dodatak povrća i začina, ova juha postaje kompletan obrok koji možete pripremiti u manje od sat vremena.
Sastojci
Za 4 porcije:
- 100 g prosa
- 1 srednja glavica luka
- 2 režnja češnjaka
- 1 mrkva
- 1 manji krumpir
- 1 tikvica
- 1 stabljika celera
- 1 žlica maslinovog ulja
- 1 žličica sušenog timijana
- 1 žličica mljevene slatke paprike
- 1 lovorov list
- 1 litra povrtnog temeljca (ili vode s povrtnom kockom)
- Sol i papar po ukusu
- Svježi peršin za serviranje
Nutritivne vrijednosti
(Navedene vrijednosti odnose se na jednu porciju – 300 ml)
- Energetska vrijednost: 240 kcal
- Proteini: 6 g
- Masti: 8 g
- Ugljikohidrati: 36 g
- Vlakna: 5 g
- Željezo: 2,3 mg
- Magnezij: 75 mg
Priprema:
-
Proso isperite pod mlazom vode i stavite kuhati u zasebnoj posudi 10-ak minuta, zatim ocijedite.
-
U velikom loncu zagrijte maslinovo ulje i kratko pirjajte nasjeckani luk i češnjak.
-
Dodajte naribanu mrkvu, krumpir narezan na kockice, tikvicu i celer. Pirjajte 5-7 minuta dok povrće ne omekša.
-
Umiješajte sušeni timijan, mljevenu papriku i lovorov list, pa dodajte prethodno kuhani proso.
-
Ulijte povrtni temeljac, poklopite i kuhajte na srednjoj vatri oko 20-25 minuta.
-
Kada je sve mekano, dio juhe (oko 1/3) izmiksajte štapnim mikserom za kremastiju teksturu, pa vratite u lonac.
-
Začinite solju i paprom po ukusu te još kratko prokuhajte.
Prijedlog za serviranje:
Poslužite juhu vruću, posutu svježim peršinom i uz krišku integralnog kruha. Po želji možete dodati i žlicu kiselog vrhnja ili veganske alternative za dodatnu punoću okusa.
Dodatni savjeti:
-
Za bogatiju aromu, prije posluživanja dodajte nekoliko kapi bučinog ulja.
-
Za proteinski boost, u juhu možete dodati kuhanu leću ili slanutak.
-
Juha se odlično drži u hladnjaku do 3 dana, a može se i zamrznuti.
-
Umjesto tikvice, možete koristiti batat ili bundevu za jesensku verziju recepta.

Vezani recepti
-
-
JuheKrem juha od poriluka i krumpira40 min12345
-
JuheKremasta juha od šparoga40 min12345
-
JuheKrem juha od pečene cikle i krumpira2:10h12345
-
JuheUkusna juha bez glutena, pogodna za dijabetičare35 min12345
-
JuheJuha od celera i graška55 min12345
Popularni recepti
-
DesertiSendvič sladoled10 min12345
-
Jela od mesaŠpageti od tikvica s piletinom25 min12345
-
VarivaJuneći gulaš s mahunama1:30h12345
-
Vegetarijanska prehranaMuffini od kvinoje za doručak40 min12345
-
DesertiDunavski valovi1:10h12345
-
Vegetarijanska prehranaPuding od kvinoje25 min12345