Zdrava juha od graška

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Gusta juha od graška s mrkvom i celerom prava je vitaminska bomba koja će vas ugrijati i osvježiti u isto vrijeme. Ova kremasta juha spaja slatkoću graška i nježnost mrkve s aromatičnim celerom, stvarajući savršen balans okusa. Osim što je iznimno ukusna, juha je i vrlo hranjiva te jednostavna za pripremu, što je čini izvrsnim izborom za brzi ručak ili laganu večeru.
Sastojci
- 250 g smrznutog ili svježeg graška
- 2 srednje mrkve, oguljene i narezane na kolutiće
- 2 stabljike celera, narezane na komadiće
- 1 glavica luka, sitno nasjeckana
- 2 žlice maslaca ili maslinovog ulja
- 1 litra povrtnog temeljca
- Sol i svježe mljeveni papar po ukusu
- Po želji: malo vrhnja za kuhanje ili svježi vlasac za posipanje
Nutritivne vrijednosti
Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 350 g):
- Energija: 186 kcal
- Proteini: 5 g
- Masti: 8 g
- Ugljikohidrati: 25 g
- Vlakna: 4 g
- Prirodni šećeri: 6 g
Priprema
- U većem loncu zagrijte maslac ili maslinovo ulje. Dodajte nasjeckani luk, mrkvu i celer te pirjajte na srednjoj temperaturi oko 8-10 minuta dok povrće ne omekša i lagano zamiriše.
- Dodajte grašak i kratko ga popržite s povrćem, oko 2 minute.
- Ulijte povrtni temeljac i pustite da juha zavrije. Smanjite vatru i kuhajte na laganoj temperaturi 20-25 minuta dok svi sastojci ne omekšaju.
- Štapnim mikserom ili blenderom usitnite juhu do željene gustoće – možete je ostaviti potpuno kremastu ili malo grublju za teksturu.
- Posolite i popaprite po ukusu, a po želji dodajte malo vrhnja za kuhanje za dodatnu kremastost.
- Poslužite toplo, ukrašeno svježim vlascem ili peršinom.
Prijedlog za serviranje
Gustu juhu od graška poslužite s kriškom svježeg ili prepečenog kruha, poput ciabatte ili domaćeg kruha. Za dodatni užitak, možete je ukrasiti žlicom kiselog vrhnja ili posipati naribanim parmezanom. Odličan je izbor i dodatak svježeg vlasca ili peršina koji će podariti svježinu i boju.
Dodatni savjeti
- Za intenzivniji okus, prije dodavanja povrtnog temeljca pirjajte luk, mrkvu i celer s malo češnjaka.
- Ako želite vegansku verziju, koristite maslinovo ulje i izostavite vrhnje.
- Juha se može pripremiti i s dodatkom krumpira za još gušću teksturu i dodatnu zasitnost.
- Ostatke juhe čuvajte u hladnjaku do 2 dana i ponovno zagrijte na laganoj vatri.
Vezani sadržaj:

Vezani recepti
-
-
JuheToskanska juha od povrća35 min12345
-
JuheJuha od povrća sa celerom45 min12345
-
JuheJuha od povrća i krumpira30 min12345
-
JuheKremasta juha od tikvica i mrkve35 min12345
-
JuheJuha od mrkve i đumbira za jačanje imuniteta10 min12345
Popularni recepti
-
Vegetarijanska prehranaDinstani poriluk sa krumpirom30 min12345
-
Prilozi
-
Kruh i pecivaČokoladni kruh s bananom i jagodama1:20h12345
-
Vegetarijanska prehranaTijesto za pizzu od batata (bez glutena)45 min12345
-
Jela od mesaVarivo od graška s junetinom i krumpirom1:30h12345
-
SalateSalata od kelja i batata45 min12345