Zapečeni grah od jučerašnjeg variva

Zapečeni grah od jučerašnjeg variva

Zapečeni grah od jučerašnjeg variva
  • Objavljeno: Utorak, 23.12.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Iskoristite jučerašnji grah i pretvorite ga u ukusno zapečeno jelo koje će oduševiti cijelu obitelj!
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 30 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Grah je jedna od najzdravijih mahunarki – bogat je biljnim proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, a pritom je i vrlo zasitan. Osim što pruža obilje energije, grah je odličan saveznik probave i pomaže u održavanju stabilne razine šećera u krvi. Ako ste skuhali previše variva, nemojte ga bacati! Jučerašnji grah lako možete pretvoriti u novo, aromatično jelo – zapečeni grah.  


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci

  • 500 g jučerašnjeg graha iz variva (s tekućinom)

  • 1 glavica luka

  • 2 češnja češnjaka

  • 1 žlica koncentrata rajčice ili passate

  • 1 žličica mljevene crvene paprike (slatka ili ljuta po želji)

  • 2 žlice ulja

  • Sol, papar po ukusu

  • 1 vezica svježeg peršina

  • kobasica ili slanina za jači okus (po želji)

  • 1 žlica brašna za gušću teksturu (po želji)

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 200 g):

  • Energija: 180 kcal

  • Proteini: 17 g

  • Masti: 2 g

  • Ugljikohidrati: 34 g

  • Vlakna: 12 g

  • Prirodni šećeri: 2 g


Priprema

  1. Na ulju popržite sitno sjeckani luk dok ne postane staklast, zatim dodajte nasjeckani češnjak i kratko propržite.

  2. Umiješajte crvenu papriku i koncentrat rajčice, po potrebi dodajte žlicu brašna za gušću teksturu.

  3. Dodajte jučerašnji grah s dijelom tekućine iz variva. Ako je varivo pregusto, dolijte malo vode; ako je prerijetko, pustite da se dio tekućine ispari.

  4. Po želji dodajte narezanu kobasicu ili slaninu.

  5. Posolite, popaprite i kratko prokuhajte (5-10 minuta).

  6. Sve prebacite u vatrostalnu posudu, pospite svježim peršinom i pecite u pećnici na 220°C oko 20 minuta dok ne dobije zlatnu koricu.

Dodatni savjeti

  • Dio graha možete zgnječiti prije pečenja za kremastiju teksturu.

  • Ako koristite varivo s puno povrća, slobodno ga ostavite – dodatno će obogatiti okus.

  • Ljubitelji pikantnog mogu dodati malo ljute paprike ili svježi čili.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti