Namaz od batata i prosa

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Namaz od batata i prosa spoj je slatkastog okusa batata i blage, orašaste arome prosa, uz dodatak začina koji ga čine odličnim izborom za svaki obrok. Osim što ne sadrži gluten, ovaj namaz je pun vlakana, složenih ugljikohidrata i biljnih nutrijenata. Praktičan je i za pripremu unaprijed te odličan za sve koji vole zdrave i prirodne obroke.
Sastojci
Za 400 g namaza:
- 150 g batata (narezano na kockice)
- 80 g prosa
- 2 žlice maslinovog ulja
- 1 režanj češnjaka
- 1 žličica soka od limuna
- ½ žličice mljevene paprike (slatke ili dimljene)
- Sol i papar po ukusu
- Voda po potrebi (za blendanje)
- Svježi peršin ili korijander (po želji)
Nutritivne vrijednosti
(Navedene vrijednosti odnose se na 100 g gotovog namaza)
- Energetska vrijednost: 150 kcal
- Proteini: 3,5 g
- Masti: 4,5 g
- Ugljikohidrati: 24 g
- Vlakna: 4 g
- Beta-karoten: 9500 µg
- Magnezij: 45 mg
Priprema:
-
Proso dobro isperite i skuhajte u dvostrukoj količini vode (npr. 160 ml) dok ne omekša i upije svu tekućinu (15-ak minuta).
-
Batat skuhajte na pari ili u vodi dok ne postane mekan (10-15 minuta).
-
U blender ili sjeckalicu stavite kuhani batat, proso, maslinovo ulje, nasjeckani češnjak, limunov sok, mljevenu papriku, sol i papar.
-
Blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Po potrebi dodajte malo vode ili maslinovog ulja za rjeđu konzistenciju.
-
Na kraju po želji umiješajte sitno sjeckani svježi peršin ili korijander.
-
Čuvajte u zatvorenoj posudi u hladnjaku do 4 dana.
Prijedlog za serviranje:
Namaz od batata i prosa odlično se slaže s integralnim kruhom, krekerima, toplim tostom ili kao dodatak povrtnim tortiljama. Također može poslužiti kao ukusan sloj u sendvičima ili kao dip za svježe povrće.
Dodatni savjeti:
-
Za pikantniju verziju, dodajte prstohvat chilija ili malo svježeg đumbira.
-
Za kremastiji rezultat, umiješajte žlicu jogurta ili biljne alternative.
-
Batat možete zamijeniti s bundevom ili mrkvom za varijacije u okusu.
-
Ovaj namaz možete zamrznuti u manjim porcijama i koristiti prema potrebi.
-
Za bogatiji okus, češnjak prije blendanja lagano popržite na ulju.

Vezani recepti
-
-
Vegetarijanska prehranaBaba Ganoush namaz30 min12345
-
Vegetarijanska prehranaDomaći namaz od crnih maslina10 min12345
-
Vegetarijanska prehranaDžem od jagoda, meda i chia sjemenki20 min12345
-
Vegetarijanska prehranaNamaz od goji bobica30 min12345
-
Vegetarijanska prehranaDžem od smokava i malina1 h12345
Popularni recepti
-
DesertiSendvič sladoled10 min12345
-
Jela od mesaŠpageti od tikvica s piletinom25 min12345
-
VarivaJuneći gulaš s mahunama1:30h12345
-
Vegetarijanska prehranaMuffini od kvinoje za doručak40 min12345
-
DesertiDunavski valovi1:10h12345
-
Vegetarijanska prehranaPuding od kvinoje25 min12345