Namaz od batata i prosa

Namaz od batata i prosa

Namaz od batata i prosa
  • Objavljeno: Četvrtak, 28.08.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Namaz od batata i prosa je zdrava i bezglutenska alternativa klasičnim namazima, idealna za svaki obrok.
Vrijeme pripreme: 25 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Namaz od batata i prosa spoj je slatkastog okusa batata i blage, orašaste arome prosa, uz dodatak začina koji ga čine odličnim izborom za svaki obrok. Osim što ne sadrži gluten, ovaj namaz je pun vlakana, složenih ugljikohidrata i biljnih nutrijenata. Praktičan je i za pripremu unaprijed te odličan za sve koji vole zdrave i prirodne obroke.

Sastojci

Za 400 g namaza:

  • 150 g batata (narezano na kockice)
  • 80 g prosa
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 1 režanj češnjaka
  • 1 žličica soka od limuna
  • ½ žličice mljevene paprike (slatke ili dimljene)
  • Sol i papar po ukusu
  • Voda po potrebi (za blendanje)
  • Svježi peršin ili korijander (po želji)

Nutritivne vrijednosti

(Navedene vrijednosti odnose se na 100 g gotovog namaza)

  • Energetska vrijednost: 150 kcal
  • Proteini: 3,5 g
  • Masti: 4,5 g
  • Ugljikohidrati: 24 g
  • Vlakna: 4 g
  • Beta-karoten: 9500 µg
  • Magnezij: 45 mg

Priprema:

  1. Proso dobro isperite i skuhajte u dvostrukoj količini vode (npr. 160 ml) dok ne omekša i upije svu tekućinu (15-ak minuta).

  2. Batat skuhajte na pari ili u vodi dok ne postane mekan (10-15 minuta).

  3. U blender ili sjeckalicu stavite kuhani batat, proso, maslinovo ulje, nasjeckani češnjak, limunov sok, mljevenu papriku, sol i papar.

  4. Blendajte dok ne dobijete glatku i kremastu teksturu. Po potrebi dodajte malo vode ili maslinovog ulja za rjeđu konzistenciju.

  5. Na kraju po želji umiješajte sitno sjeckani svježi peršin ili korijander.

  6. Čuvajte u zatvorenoj posudi u hladnjaku do 4 dana.

Prijedlog za serviranje:

Namaz od batata i prosa odlično se slaže s integralnim kruhom, krekerima, toplim tostom ili kao dodatak povrtnim tortiljama. Također može poslužiti kao ukusan sloj u sendvičima ili kao dip za svježe povrće.

Dodatni savjeti:

  • Za pikantniju verziju, dodajte prstohvat chilija ili malo svježeg đumbira.

  • Za kremastiji rezultat, umiješajte žlicu jogurta ili biljne alternative.

  • Batat možete zamijeniti s bundevom ili mrkvom za varijacije u okusu.

  • Ovaj namaz možete zamrznuti u manjim porcijama i koristiti prema potrebi.

  • Za bogatiji okus, češnjak prije blendanja lagano popržite na ulju.

Preuzmite CentarZdravlja vodič

Doručak - recepti za savršen početaka dana

Slanjem vodiča na odabranu e-mail adresu suglasni ste sa prijavom na CentarZdravlja newsletter.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti