Pire od prosa s bosiljkom

Pire od prosa s bosiljkom

Pire od prosa s bosiljkom
  • Objavljeno: Petak, 07.09.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Zamijenite krumpir pire sa zdravijom varijantom.
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 40 min Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Tražite zdraviju i alternativu klasičnom pireu? Pire od prosa s bosiljkom savršeno spaja blag, orašast okus prosa s osvježavajućom aromom svježeg bosiljka. Proso je bezglutenska žitarica koja obiluje vlaknima, magnezijem i biljnim proteinima, a lako se probavlja i brzo kuha. Ovaj pire može biti savršen prilog uz mesna, riblja ili veganska jela, a odličan je i kao samostalno jelo.


TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Sastojci

Za 4 porcije:

  • 200 g prosa
  • 600 ml vode
  • 2 žlice maslinovog ulja (ili maslaca)
  • 1 šaka svježeg bosiljka
  • 1 režanj češnjaka (po želji)
  • Sok od ½ limuna
  • Sol i papar po ukusu
  • Malo biljnog napitka (zobeno/mliječno) za kremastiju teksturu (opcionalno)

Nutritivne vrijednosti

(Navedene vrijednosti odnose se na jednu porciju – 200 g)

  • Energetska vrijednost: 210 kcal
  • Proteini: 5 g
  • Masti: 7 g
  • Ugljikohidrati: 30 g
  • Vlakna: 3 g
  • Kalij: 210 mg
  • Magnezij: 70 mg

Priprema:

  1. Proso dobro isperite pod mlazom hladne vode, zatim stavite kuhati u 600 ml vode s prstohvatom soli.

  2. Kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, dok proso ne upije svu tekućinu.

  3. Kad je proso kuhan, maknite ga s vatre i ostavite poklopljeno 5 minuta da omekša do kraja.

  4. U međuvremenu nasjeckajte svježi bosiljak i (po želji) lagano popržite češnjak na malo maslinovog ulja.

  5. U proso dodajte maslinovo ulje (ili maslac), limunov sok, nasjeckani bosiljak i češnjak. Po želji dodajte malo biljnog napitka kako bi tekstura bila još kremastija.

  6. Sve usitnite štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete glatki pire.

  7. Začinite solju i paprom po ukusu i još jednom dobro promiješajte.

Prijedlog za serviranje:

Pire od prosa s bosiljkom poslužite kao prilog uz pečenu ribu, piletinu ili povrće s roštilja. Također se savršeno slaže s umacima od gljiva ili kao podloga za pečene rajčice i patlidžane.

Dodatni savjeti:

  • Za više okusa, dodajte parmezan ili prehrambeni kvasac prije blendanja.

  • Zamrznite u porcijama ako vam ostane – pire od prosa se dobro zamrzava i brzo podgrijava.

  • Ako nemate svježi bosiljak, koristite pesto genovese ili kombinaciju peršina i sušenog bosiljka.

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti