Pire od prosa s bosiljkom

- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Tražite zdraviju i alternativu klasičnom pireu? Pire od prosa s bosiljkom savršeno spaja blag, orašast okus prosa s osvježavajućom aromom svježeg bosiljka. Proso je bezglutenska žitarica koja obiluje vlaknima, magnezijem i biljnim proteinima, a lako se probavlja i brzo kuha. Ovaj pire može biti savršen prilog uz mesna, riblja ili veganska jela, a odličan je i kao samostalno jelo.
Sastojci
Za 4 porcije:
- 200 g prosa
- 600 ml vode
- 2 žlice maslinovog ulja (ili maslaca)
- 1 šaka svježeg bosiljka
- 1 režanj češnjaka (po želji)
- Sok od ½ limuna
- Sol i papar po ukusu
- Malo biljnog napitka (zobeno/mliječno) za kremastiju teksturu (opcionalno)
Nutritivne vrijednosti
(Navedene vrijednosti odnose se na jednu porciju – 200 g)
- Energetska vrijednost: 210 kcal
- Proteini: 5 g
- Masti: 7 g
- Ugljikohidrati: 30 g
- Vlakna: 3 g
- Kalij: 210 mg
- Magnezij: 70 mg
Priprema:
-
Proso dobro isperite pod mlazom hladne vode, zatim stavite kuhati u 600 ml vode s prstohvatom soli.
-
Kuhajte na laganoj vatri 15-20 minuta, dok proso ne upije svu tekućinu.
-
Kad je proso kuhan, maknite ga s vatre i ostavite poklopljeno 5 minuta da omekša do kraja.
-
U međuvremenu nasjeckajte svježi bosiljak i (po želji) lagano popržite češnjak na malo maslinovog ulja.
-
U proso dodajte maslinovo ulje (ili maslac), limunov sok, nasjeckani bosiljak i češnjak. Po želji dodajte malo biljnog napitka kako bi tekstura bila još kremastija.
-
Sve usitnite štapnim mikserom ili u blenderu dok ne dobijete glatki pire.
-
Začinite solju i paprom po ukusu i još jednom dobro promiješajte.
Prijedlog za serviranje:
Pire od prosa s bosiljkom poslužite kao prilog uz pečenu ribu, piletinu ili povrće s roštilja. Također se savršeno slaže s umacima od gljiva ili kao podloga za pečene rajčice i patlidžane.
Dodatni savjeti:
-
Za više okusa, dodajte parmezan ili prehrambeni kvasac prije blendanja.
-
Zamrznite u porcijama ako vam ostane – pire od prosa se dobro zamrzava i brzo podgrijava.
-
Ako nemate svježi bosiljak, koristite pesto genovese ili kombinaciju peršina i sušenog bosiljka.

Vezani recepti
-
-
Vegetarijanska prehranaPljeskavice od prosa i povrća20 min12345
-
Vegetarijanska prehranaBezglutenski njoki od batata1 h12345
-
Vegetarijanska prehranaKroketi od batata40 min12345
-
Vegetarijanska prehranaZapečeni batat s umakom od grčkog jogurta45 min12345
-
Vegetarijanska prehranaZapečeni karfiol45 min12345
Popularni recepti
-
DesertiBrownie s tikvicama45 min12345
-
Jela od mesaTortilje sa šunkom i sirom10 min12345
-
Jela od mesaSvinjski medaljoni u umaku od senfa30 min12345
-
Jela od tjestenineTjestenina s kobasicama i vrhnjem30 min12345
-
DesertiTart s malinama i kremom od pistacija1 h12345
-
Jela bez glutena