Umak od patlidžana i jogurta

Umak od patlidžana i jogurta

Umak od patlidžana i jogurta
  • Objavljeno: Utorak, 02.12.2025.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Niskokalorično, zdravo i ukusno!
Izvor slike: Canva
Vrijeme pripreme: 1 h Ocjena recepta:
12345
Težina recepta:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Umak od patlidžana i jogurta predstavlja ukusnu i zdravu kombinaciju koja osvježava i obogaćuje različita jela. Ovaj umak je lagan, niskokaloričan i jednostavan za pripremu, a patlidžan u kombinaciji s kremastim jogurtom daje mu posebnu teksturu i aromu. Može se koristiti kao dodatak povrću, mesu, riži ili kao namaz za kruh.

Sastojci

  • 500 g patlidžana

  • 1 žlica maslinovog ulja

  • 1/2 režnja češnjaka

  • 190 g crvene paprike

  • 150 ml nemasnog (niskomasnog) jogurta

  • sol po ukusu

  • svježe mljeveni papar po ukusu

  • 25 g zelenih, slanih maslina (nasjeckanih)

Nutritivne vrijednosti

Nutritivne vrijednosti odnose se na 1 porciju (približno 150 g umaka):

  • Energija: 68 kcal

  • Proteini: 3,2 g

  • Masti: 3,5 g

  • Ugljikohidrati: 7,8 g

  • Vlakna: 2,1 g

  • Prirodni šećeri: 4,5 g


Priprema

  1. Zagrijte pećnicu na 200 °C. Patlidžan izbodite vilicom i stavite na lim za pečenje. Pecite 40 minuta ili dok meso ne omekša. Ostavite da se ohladi, prerežite na pola i žličicom izdubite meso patlidžana u zdjelicu.

  2. U blenderu izmiksajte patlidžan, maslinovo ulje, češnjak i crvenu papriku dok ne dobijete glatku smjesu.

  3. Dodajte jogurt, sol i papar, pa kratko izmiješajte da se sve poveže.

  4. Umiješajte nasjeckane masline i stavite umak u hladnjak na 30 minuta da se okusi prožmu.

Prijedlog za serviranje

Umak pospite mješavinom svježeg začinskog bilja. Odličan je kao prilog uz kuhano ili pečeno povrće, grilano meso, ribu, ili kao namaz za kruh.

Dodatni savjeti

  • Patlidžan možete peći i na roštilju ili plamenu za dodatni dimljeni okus.

  • Jogurt birajte prema željenoj kremastosti i masnoći - nemasni jogurt daje laganiji umak, dok polumasni ili grčki jogurt daje bogatiju teksturu.

  • Umak možete začiniti i limunovim sokom ili malo tahinija za bliskoistočni štih.

  • Čuvajte umak u hladnjaku do 3 dana, dobro pokriven.

Vezani sadržaj:

Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica Provjerite

Vezani recepti

Popularni recepti

Preporučeni recepti