Domaći tzatziki umak

Ovaj tradicionalni grčki umak laganog je okusa koji podsjeća na ljeto, a krastavci, koji sadrže puno vode, izvrsno pašu uz meso s roštilja.
Izvor slike: 123RF
Vrijeme pripreme: 15 min
Težina recepta:
- 1
- 2
- 3
- 4
- 5
Sastojci
- veliki svježi krastavac
- 400 g grčkog jogurta
- 2 dl maslinovog ulja
- 1 češanj češnjaka
- 1 dl svježe cijeđenog limuna
- par listića kopra (ili mente)
Priprema
- Krastavce dobro operite (ako želite koristiti koru) ili ogulite. Narežite na pola, odstranite koštice i narežite na sitnije komade. Dodajte malo soli i ostavite da pusti vodu. Možete koristiti i sjeckalicu za povrće, ali pripazite da ne budu presitni komadi, a krastavce procijedite (nemojte baciti vodu).
- U posudi izmiješajte grčki jogurt, kopar, maslinovo ulje, limun i češnjak pa dobro izmiješajte.
- Dodajte krastavce koje ste procijedili i dobro izmiješajte. Dodajte sol i papar (i druge začine po želji), a ako je umak pregust, dodajte vodu koju od krastavaca koju ste sačuvali. Stavite u hladnjak i poslužite s mesom ili kao dresing za salatu.
Provjerite nutritivnu vrijednost namirnica

Vezani recepti
-
-
Vegetarijanska prehranaLagana salata koja skida kilograme!10 min12345
-
Vegetarijanska prehranaUmak od patlidžana i jogurta1 h12345
-
Vegetarijanska prehranaUmak od bijelog graha15 min12345
-
Vegetarijanska prehranaSavršen guacamole umak od 3 sastojka!15 min12345
-
Vegetarijanska prehranaTjestenina u umaku od oraha25 min12345
Popularni recepti
-
DesertiPohani kruh s namazom od lješnjaka i bananama20 min12345
-
DesertiSočni kolač od limuna i borovnica1 h12345
-
Jela od mesaPiletina u limunu i češnjaku1:30h12345
-
Kruh i pecivaMekana peciva s češnjakom i maslinovim uljem40 min12345
-
Tradicionalna jelaTopla njemačka krumpir salata40 min12345
-
DesertiTiramisu s limunom45 min12345