Kako se riješiti grubih, ispucalih peta u četiri jednostavna koraka?

Kako se riješiti grubih, ispucalih peta u četiri jednostavna koraka?

Kako se riješiti grubih, ispucalih peta u četiri jednostavna koraka?
  • Objavljeno: Srijeda, 05.04.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdravlje kože

Niske zimske temperature i suhi zrak u zatvorenim prostorima doprinose tome da nam koža bude isušena, a često i gruba. Iako u vrijeme hladnijih mjeseci nećete svoja stopala izlagati u sandalama i japankama, to nije razlog da se već sad ne riješite problema ispucalih peta.

Što uzrokuje ispucale pete?

Postoji mnogo mogućih uzroka koji dovode do ovog problema. Jedan od njih je ekcem, koji je tipično genetski i najčešći je na rukama i stopalima. Godine također mogu biti krivac jer nam sa starenjem koža proizvodi manje prirodnih ulja i lakše postaje suha. Problem može biti povezan i s dijabetesom, hipotireozom, Sjögrenovim sindrom, infekcijama kao što je atletsko stopalo, ali i s uobičajenim čimbenicima poput dugotrajnog stajanja, nošenja neodgovarajuće obuće, i, već spomenutog, suhog i hladnog vremena.

Kako se riješiti ispucalih peta?

Na sreću, problem nije teško riješiti i bit će dovoljno slijediti iduća četiri koraka.

Omekšajte kožu u vodi i uklonite zadebljalu kožu

Prije nego se posvetite njezi svojih stopala važno je da koža malo omekša u vodi. To može biti tijekom kupke ili dužeg tuširanja, a možete i napuniti lavor toplom vodom (po želji dodajte i nekoliko kapi omiljenog eteričnog ulja) i držite u njemu stopala 10 do 15 minuta. Nakon toga, uzmite rašpu ili kamen za pete i sastružite mrtvu kožu.

Ne zaboravite na hidrataciju

Nahranite svoju kožu bogatom hidratantnom kremom, kad je u pitanju suha koža najbolje su one koje u svojem sastavu imaju ureu ili mliječnu kiselinu. Možete koristiti i masku za stopala, odnosno posebno osmišljene jednokratne čarape u kojima je krema ili gel, i koje je najbolje koristiti nakon tuširanja i držati u njima stopala oko sat vremena.
Alternativa su rješenja iz kuhinje poput maslinovog ili kokosovog ulja - nanesite ulje na stopala, zamotajte ih prozirnom folijom i ostavite neko vrijeme da djeluje.

Odaberite pravu obuću

Ako često imate ispucale pete možda je problem u vašoj obući. Uske cipele koje ograničavaju pokretanje stopala, kao i čizme koje imaju krutu petu s malim plastičnim umetkom za povećanje potpore, mogu doprinijeti problemu. Uvijek pokušajte birati udobniju obuću koja vam ne steže stopala kako bi ona mogla disati.

Neka njega stopala postane dijelom vaše uobičajene rutine

Kao što redovno njegujete kožu lica i ostalih dijelova tijela, tako ne trebate zaboraviti na svoja stopala, čak i nakon što se ona oporave i koža ponovno bude mekana. Svakodnevno hidratizirajte pete i napravite piling jednom tjedno, jednako u vrijeme hladnijih i toplijih mjeseci.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije