Što je hijaluronska kiselina i kako se koristi?

Što je hijaluronska kiselina i kako se koristi?

Što je hijaluronska kiselina i kako se koristi?
  • Objavljeno: Srijeda, 24.05.2023.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

Kategorija: Zdravlje kože

Hijaluronska kiselina veliki je hit u svijetu preparativne kozmetike, a zahvaljujući tome što odgovara gotovo svakom tipu kože ima brojne poklonice.

Iako se hijaluronska kiselina prirodno nalazi u koži, zglobovima i vezivnom tkivu, starenjem njezina količina u organizmu počinje opadati. Zato je već u srednjim 20-im godinama potrebno početi koristiti proizvode s hijaluronskom kiselinom kako bi održali optimalnu vlažnost u koži i time spriječili prerano starenje uzrokovano prirodnim isušivanjem kože.

Za što se koristi hijaluronska kiselina?

Riječ kiselina u kozmetičkom svijetu najčešće se povezuje s kemijskim pilinzima kao što su AHA i BHA kiseline. Hijaluronska kiselina pripada drugoj skupini aktivnih sastojaka, hidratorima, a njezino je glavno svojstvo intenzivno vlaženje kože.

Hijaluronska kiselina jedan je od omiljenih aktivnih sastojaka u borbi protiv starenja kože. Ona ima sposobnost vezivanja vode čime hrani stanice kože i umanjuje pojavu finih linija i bora.

Kako koristiti hijaluronsku kiselinu?

Hijaluronsku je kiselinu moguće pronaći u raznim kozmetičkim preparatima. S obzirom na to da svojim djelovanjem zadržava vlažnost u koži, najčešće se nalazi u proizvodima koje nije potrebno ispirati, poput krema za lice, seruma i losiona.

Koža će dobiti najviše benefita korištenjem seruma s hijaluronskom kiselinom, bilo u jutarnjoj ili večernjoj rutini.

Nekoliko kapi seruma potrebno je umasirati u vlažnu kožu i zatim nanijeti hidratantnu kremu. Upravo će hidratantna krema povrh hijaluronske kiseline ‘’zaključati’’ vlagu u kožu.

Samim korištenjem hijaluronske kiseline na suhoj koži bez korištenja hidratantne kreme, hijaluronska se kiselina neće dobro apsorbirati u kožu stoga može doći do kontra efekta, odnosno isušivanja kože.

Hijaluronska kiselina nuspojave

S obzirom na to da ljudsko tijelo prirodno proizvodi hijaluronsku kiselinu, ona se smatra sigurnom za korištenje kod gotovo svakog tipa kože.

Alergijske reakcije na hijaluronsku kiselinu su iznimno rijetke, stoga ju mogu koristiti osobe koje imaju masnu, osjetljivu, suhu, normalnu i mješovitu kožu.

Najveću korist od hijaluronske kiseline imat će dehidrirana koža kojoj je potrebna dubinska hidratacija.

Vezani sadržaj:

Vitashop

Najnovije

Najčitanije