Gengigel otopina

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Gengigel otopina

Gengigel je medicinski proizvod koji sadržava hijaluronsku kiselinu u obliku natrij hijaluronata. Supstanca se proizvodi biotehnološkim postupkom koji osigurava veliki stupanj čistoće.

Hijaluronska kiselina je prirodna tvar i predstavlja fiziološki, sastavni dio vezivnog tkiva, posebno zubnog mesa (desni, gingive).

Hijaluronska kiselina omogućava regeneraciju tkiva i umanjuje otekline, zbog protuupalnog djelovanja.

U fiziološkim uvjetima, hijaluronska kiselina se raspoređuje selektivno i specifično, te se koncentrira prvenstveno u vanjskim slojevima zubnog mesa (gingive), čime stvara neku vrstu zaštitnog sloja i pomaže održavanju čvrstoće zuba.

Primjena

Upalna stanja (gingivitis, parodontitis, krvarenje i povlačenje desni, džepovi u parodontu), druga oštećenja tkiva (abrazija, vađenje zuba, post-operativna njega itd.) i sva stanja u kojima sluznica zubnog mesa zahtijeva povećanje hijaluronske kiseline.

Pri oboljenju zubnog mesa (gingivitis, parodontitis, parodontalni džepovi, rane) znatno se povećava potreba za hijaluronskom kiselinom (čak do 200 % više u odnosu na normalne vrijednosti). Manjak hijaluronske kiseline, zbog gore navedenih oboljenja, sprječava uspostavu ravnoteže vode te aktivaciju i migraciju fibrocita. Zbog toga nastaje otok i oboljenje desni. Istraživanja na bolesnicima su pokazala da egzogena primjena hijaluronske kiseline poboljšava takvo patološko stanje.

Gengigel je izuzetno siguran, bez kontraindikacija i nuspojava. Mogu ga upotrebljavati djeca, trudnice i starije osobe. Proizvod je također pogodan za dijabetičare zbog sadržaja ksilitola, prirodnog zaslađivača, koji ne potiče karijes i ne izaziva značajnu promjenu razine šećera u krvi. Interakcije nisu poznate pa se može koristiti usporedo i sa drugim lijekovima , npr. antibioticima.

Doziranje

Ispirati sa 10 ml (jedna doza) 1-2 minute.

Otopina je pripremljena za uporabu, ne treba je razrjeđivati.

Mjere opreza

Pri dokazanoj preosjetljivosti na bilo koji sastojak Gengigela, uporaba nije preporučljiva.

Ukoliko se simptomi ne povuku, posavjetujte se sa stomatologom ili liječnikom.

Čuvajte na temperaturi od 5 – 40°C!

Preuzmite uputu u lijeku u PDF formatu.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci