Nicorette Invisipatch flaster

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Nicorette Invisipatch flaster

Što je Nicorette Invisipatch transdermalni flaster?

Nicorette Invisipatch transdermalni flaster je lijek koji se koristi za liječenje ovisnosti o nikotinu. Nicorette Invisipatch transdermalni flaster ublažava želju za nikotinom i olakšava simptome koji su posljedica prestanka pušenja. Time olakšava prestanak pušenja osobama koje pokušavaju prestati, a može se koristiti i u kombinaciji s Nicorette gumom za žvakanje kao dio programa prestanka pušenja.

Sastav Nicorette Invisipatch transdermalni flastera

Jedan Nicorette Invisipatch transdermalni flaster sadrži 15,8 mg nikotina na površini od 9 cm2, otpuštajući 10 mg nikotina u 16 sati.

Korištenje Nicorette Invisipatch transdermalni flastera kod mlađe populacije

Nicorette invisipatch transdermalni flaster je lijek i koji se ne smije davati osobama mlađim od 18 godina bez preporuke liječnika. Iskustvo u liječenju ove dobne skupine Nicorette invisipatch transdermalnim flasterima je ograničeno. Preporuka ja da terapija lekom nicorette invisipatch ne traje duže od 6 meseci, mada kod nekih bivših pušača može biti potreban duži period sprovođenja terapije da bi sprečili da ponovo počnu sa pušenjem.

Tko ne smije koristiti Nicorette Invisipatch transdermalni flastera?

  • Osobe koje imaju preosjetljivost na nikotin ili bilo koju pomoćnu tvar u transdermalnom flasteru.

  • Nicorette transdermalni flaster ne smiju koristiti nepušači

Nuspojave Nicorette Invisipatch transdermalni flaster

Nicorette Invisipatch transdermalni flastera može izazvati nuspojave koje su slične onima koje se javljaju kada se nikotin unosi drugim putem. Tijekom prvih tjedana terapije blage lokalne reakcije na koži pojavile su se kod otprilike 20% pacijenata koji su redovito koristili Nicorette Invisipatch transdermalni flaster.

Alergijske reakcije (uključujući simptome anafilaksije) rijetko se javljaju tijekom primjene Nicorette Invisipatch transdermalni flastera.

Nicorette Invisipatch transdermalni flaster može biti primjenjen kao samostalna terapija ili u kombinaciji s Nicorette 2 mg ljekovitom gumom za žvakanje.

Primjena

Nicorette invisipatch transdermalni flaster lijepi se na zdravi dio kože nakon buđenja, a uklanja prije odlaska na spavanje. Terapija flasterima imitira fluktuacije nikotina u toku dana kod pušača, bez primjene nikotina tijekom spavanja. Dnevna terapija nikotinskim flasterima ne dovodi do poremećaja spavanja koji je poremećen kod primjene
nikotina tijekom spavanja. Ovisno o tome koliku količinu cigareta osoba konzumira, preporučuje se da započnu terapiju odabirom jednog od 3 ponuđena koraka.

Korak 1 - za agresivnije pušače:

započeti korištenje 25 mg/16 h transdermalnih flastera koji se koriste jednom dnevno tijekom 8 tjedana. Nakon toga treba započeti postepeno odvikavanje od transdermalnih flastera, tako što će pacijent jednom dnevno koristiti transdermalni flaster 15 mg/16 h tijekom 2 tjedna. Nakon toga pacijent prelazi na transdermalni flaster jačine 10 mg/16 h koji koristi jednom dnevno tijekom 2 tjedna.

Korak 2 - za pušače koji puše do 20 cigareta dnevno:

započeti s 15 mg/16 h transdermalnim flasterom koji će koristiti jednom dnevno tijekom 8 tjedana. Nakon toga smanjuju dozu i prelaze na s 10 mg/16 h transdermalnim flasterom jednom dnevno tijekom 4 tjedna.

Korak 3 - za pušače koji puše manje od 20 cigareta dnevno:

započeti s 10 mg/16 h transdermalnim flasterom jednom dnevno tijekom 4 tjedna i onda 

Doziranje

Jačina transdermalnog flastera koji će se koristiti ovisi o pušačkim navikama pacijenta. Pacijentima koji puše manje od 20 cigareta dnevno preporučuje se da započnu terapiju s Nicorette invisipatch flasterom jačine 15 mg/16 h, a zatim da prelaze na Nicorette invisipatch jačine 10 mg/16 h. Ako pacijent konzumira više od 20 cigareta dnevno preporučuje se da terapiju započne s Nicorette invisipatch flasterima čine 25 mg/16 h, a zatim prelaze na Nicorette invisipatch manje jačine 15 mg/16 h i 10 mg/16 h. Iskustvo u terapiji nikotinske ovisnosti pokazuje da je stopa uspješnosti liječenja povećana ako pacijent uz korištenje lijeka ide na terapiju i savjetovanje.

Mjere opreza

Koristi uslijed prestanka pušenja nadmašuju sve rizike povezane s pravilno primijenjenom nikotinskom nadomjesnom terapijom.

Liječnik odgovarajuće specijalnosti treba učiniti procjenu rizika i koristi za bolesnike u slijedećim zdravstvenim stanjima:

Kardiovaskularne bolesti: pušače s nedavnim infarktom miokarda, nestabilnom ili progresivnom anginom pectoris, uključujući Prinzmetalovu anginu, teškom srčanom aritmijom, nedavnim cerebrovaskularnim inzultom, koji i/ili boluju od nekontrolirane hipertenzije treba savjetovati da prestanu pušiti koristeći nefarmakološke metode (kao što su savjetovanje). Ako to ne uspije, može se razmotriti primjena transdermalnih flastera, ali samo pod strogim nadzorom liječnika. Diabetes Mellitus: osobe s dijabetesom treba savjetovati da prilikom prestanka pušenja i početka primjene nikotinske nadomjesne terapije češće provjeravaju razine šećera u krvi jer smanjenje koncentracije nikotina uzrokuje slabije otpuštanje kateholamina iz nadbubrežnih žlijezda što opet može utjecati na metabolizam ugljikohidrata. U njih će prestanak pušenja možda rezultirati potrebom za smanjivanjem doze inzulina. Oštećenje funkcije bubrega i jetre: primjenjivati s oprezom u bolesnika s umjerenim do teškim oštećenjem funkcije jetre i/ili teškog oštećenja bubrega jer se klirens nikotina ili njegovih metabolita može smanjiti u ovih bolesnika što pak može dovesti do povećanog rizika od nuspojava. Feokromocitom i nekontrolirana hipertireoza: nikotin, unesen ili nikotinskom nadomjesnom terapijom ili pušenjem uzrokuje otpuštanje kateholamina iz srži nadbubrežne žlijezde. Zbog toga bi se Nicorette Invisipatch flastera trebala oprezno koristiti u bolesnika s nekontroliranom hipertireozom i feokromocitomom. Bolesti probavnog sustava: nikotin može uzrokovati pogoršanje simptoma u bolesnika s ezofagitisom, vrijedom (čirom) na dvanaestniku ili želucu. U ovim stanjima se lijekovi za nikotinsku nadomjesnu terapiju trebaju primjenjivati s oprezom.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci