Nicorette Icemint guma za žvakanje

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Nicorette Icemint guma za žvakanje

Što su Nicorette Icemint gume za žvakanje?

Nicorette Icemint gume za žvakanje pomoć su za liječenje ovisnosti o duhanu. Nicorette Icemint gume za žvakanje ublažavaju potrebu za nikotinom, kao i simptome sustezanja, što pomaže prestanku pušenja kod pušača koji su motivirani za prestanak. Isto tako, Nicorette Icemint gume za žvakanje olakšavaju smanjenje količine cigareta kod pušača koji ne mogu ili ne žele prestati pušiti.

Sastav Nicorette Icemint gume za žvakanje

Nicorette Icemint ljekovita guma za žvakanje sadrži ksilitol, koji može imati laksativni učinak.

Energetski unos: 2,4 kcal/g ksilitola što odgovara 1,5 kcal, odnosno, 1,4 kcal po jednoj ljekovitioj gumi za žvakanje (Nicorette Icemint 2 mg, odnosno, 4 mg).

Korištenje Nicorette Icemint gume za žvakanje kod mlađe populacije

Osobe mlađe od 18 godina ne bi trebale koristiti Nicorette Icemint ljekovitu gumu za žvakanje bez preporuke liječnika. Postoje ograničena iskustva u liječenju osoba mlađih od 18 godina s Nicorette Icemint ljekovitom gumom za žvakanje.

Tko ne smije koristiti Icemint gume za žvakanje?

  • Osobe koje imaju preosjetljivost na nikotin ili bilo koju pomoćnu tvar u ljekovitoj gumi za žvakanje.

  • Nicorette Icemint gume za žvakanje ne smiju koristiti nepušači

Korištenje Nicorette Icemint guma za žvakanje tijekom trudnoće i dojenja

Trudnoća i Nicorette gume za žvakanje

Pušenje tijekom trudnoće je povezano s rizicima poput usporavanja intrauterinog rasta, preranog poroda ili mrtvorođenja. Prestanak pušenja je, pojedinačno, najučinkovitiji potez u poboljšanju zdravlja trudnice koja puši i njenog nerođenog djeteta. Postignuća su veća što se ranije prestane

pušiti. Nikotin prelazi u fetus i utječe na ritam disanja i cirkulaciju fetusa. Učinak na fetalnu cirkulaciju ovisi o dozi. Trudnicama koje puše trebalo bi uvijek preporučiti da prestanu pušiti bez korištenja nikotinske nadomjesne terapije. Međutim, neprekidno pušenje bi moglo predstavljati veću opasnost za fetus od uporabe lijekova koji nadomještaju nikotin u okviru programa prestanka pušenja. Trudnice ne bi trebale koristiti Nicorette Icemint ljekovitu gumu za žvakanje osim u slučaju jake ovisnosti o nikotinu i tada na preporuku liječnika.

Dojenje i Nicorette gume za žvakanje

Nikotin prelazi u majčino mlijeko u količinama koje mogu utjecati na dijete čak i u terapijskim dozama. Stoga, tijekom dojenja treba izbjegavati primjenu Nicorette Icemint ljekovite gume za žvakanje.

Ukoliko nisu u mogućnosti prestati pušiti tijekom dojenja, dojilje koje puše mogu započeti uzimati Nicorette Icemint ljekovite gume za žvakanje samo nakon savjetovanja s liječnikom. Žena treba uzimati lijek po završetku dojenja.

Plodnost i Nicorette gume za žvakanje

Pušenje povećava rizik od neplodnosti u žena i muškaraca. In vitro studije su pokazale da nikotin može na različite načine nepovoljno djelovati na kakvoću sperme u ljudi.

Nuspojave Nicorette Icemint guma za žvakanje

Nicorette Icemint ljekovita guma za žvakanje može izazvati nuspojave koje su slične onima koje se javljaju kada se nikotin unosi drugim putem. Većina nuspojava koje su bolesnici prijavili obično se pojavljuje tijekom prva 3-4 tjedna nakon početka liječenja. Nuspojave uzrokovane nikotinskom ljekovitom gumom za žvakanje većinom su posljedica nepravilne tehnike žvakanja ili farmakološkog učinka nikotina, koji ovisi o dozi.

Može se javiti nadraženost usta i ždrijela, ali većina osoba će se na to naviknuti tijekom daljnje primjene.

Alergijske reakcije (uključujući simptome anafilaksije) se rijetko javljaju tijekom primjene Nicorette Icemint ljekovite gume za žvakanje.

Posebna upozorenja i posebne mjere opreza pri uporabi kombinacije Nicorette Icemint ljekovite gume za žvakanje i Nicorette Invisipatch transdermalnog flastera iste su kao i za svaku terapiju pojedinačno (vidi Sažetak opisa svojstava lijeka za Nicorette Invisipatch transdermalni flaster).

Primjena

Korisnik ne smije jesti ili piti s ljekovitom gumom za žvakanje u ustima. Pića koja smanjuju pH u usnoj šupljini, npr. kava, sok i gazirana pića mogu smanjiti apsorpciju nikotina u usnoj šupljini. Kako bi se postigla maksimalna apsorpcija nikotina, treba izbjegavati te napitke barem 15 minuta prije uzimanja gume za žvakanje.

Ako se pojave simptomi predoziranja nikotinom, primjenu nikotina treba privremeno prekinuti. Unos nikotina treba smanjiti uporabom nižih doza ili rjeđim uzimanjem istih ako su simptomi predoziranja i dalje prisutni.

Svaku Nicorette Icemint ljekovitu gumu za žvakanje treba žvakati polako, s pauzama, tijekom, oko, 30 minuta. Nicorette Icemint ljekovitu gumu za žvakanje treba žvakati dok se, ili ne osjeti jak okus, ili blagi osjećaj žarenja. Tada prestanite žvakati, smjestite ljekovitu gumu za žvakanje između obraza i zubne desni sve do nestanka intenzivnog okusa i osjećaja žarenja. Potom je ponovno polako počnite žvakati. Ovaj postupak ponavljajte cijelo vrijeme.

Jačinu doze ljekovite gume za žvakanje treba odabrati na temelju razine nikotinske ovisnosti bolesnika. Za nisku razinu ovisnosti treba uzeti ljekovitu gumu za žvakanje od 2 mg. Za visoku razinu ovisnosti (FTND ≥ 6 ili puši > 20 cigareta dnevno), odnosno, nakon prethodnog neuspjeha s ljekovitom gumom za žvakanje od 2 mg, treba uzeti ljekovitu gumu za žvakanje od 4 mg.

Nicorette Icemint ljekovitu gumu za žvakanje treba uzimati kad se pojave simptomi sustezanja, odnosno, u vrijeme kada se obično puši cigareta. Na početku liječenja se može uzeti jedna ljekovita guma za žvakanje svaki 1-2 sata. Svaki dan treba uzeti dovoljnu količinu ljekovitih guma. Doziranje treba biti prilagođeno jačini ovisnosti svakog pojedinog pušača. U većini slučajeva je dovoljno 8 - 12 guma za žvakanje, neovisno o jačini. Kako bi se povećale šanse za uspjeh terapije ne smije se primijeniti preniska doza nikotina.

Doziranje

Nicorette Icemint 2 mg ljekovita guma za žvakanje može biti primijenjena kao samostalna terapija ili u kombinaciji s Nicorette Invisipatch transdermalnim flasterom.

Nicorette Icemint 4 mg ljekovita guma za žvakanje se primjenjuje kao samostalna terapija.

Ne smije se uzeti više od 24 ljekovite gume za žvakanje dnevno.

Mjere opreza

Koristi uslijed prestanka pušenja nadmašuju sve rizike povezane s pravilno primijenjenom nikotinskom nadomjesnom terapijom.

Liječnik odgovarajuće specijalnosti treba učiniti procjenu rizika i koristi za bolesnike u slijedećim zdravstvenim stanjima:

Kardiovaskularne bolesti: pušače s nedavnim infarktom miokarda, nestabilnom ili progresivnom anginom pectoris, uključujući Prinzmetalovu anginu, teškom srčanom aritmijom, nedavnim cerebrovaskularnim inzultom, koji i/ili boluju od nekontrolirane hipertenzije treba savjetovati da prestanu pušiti koristeći nefarmakološke metode (kao što su savjetovanje). Ako to ne uspije, može se razmotriti primjena ljekovitih guma za žvakanje ali samo pod strogim nadzorom liječnika. Diabetes Mellitus: osobe s dijabetesom treba savjetovati da prilikom prestanka pušenja i početka primjene nikotinske nadomjesne terapije češće provjeravaju razine šećera u krvi jer smanjenje koncentracije nikotina uzrokuje slabije otpuštanje kateholamina iz nadbubrežnih žlijezda što opet može utjecati na metabolizam ugljikohidrata. U njih će prestanak pušenja možda rezultirati potrebom za smanjivanjem doze inzulina. Oštećenje funkcije bubrega i jetre: primjenjivati s oprezom u bolesnika s umjerenim do teškim oštećenjem funkcije jetre i/ili teškog oštećenja bubrega jer se klirens nikotina ili njegovih metabolita može smanjiti u ovih bolesnika što pak može dovesti do povećanog rizika od nuspojava. Feokromocitom i nekontrolirana hipertireoza: nikotin, unesen ili nikotinskom nadomjesnom terapijom ili pušenjem uzrokuje otpuštanje kateholamina iz srži nadbubrežne žlijezde. Zbog toga bi se Nicorette Icemint ljekovita guma za žvakanje trebala oprezno koristiti u bolesnika s nekontroliranom hipertireozom i feokromocitomom. Bolesti probavnog sustava: nikotin može uzrokovati pogoršanje simptoma u bolesnika s ezofagitisom, vrijedom (čirom) na dvanaestniku ili želucu. U ovim stanjima se lijekovi za nikotinsku nadomjesnu terapiju trebaju primjenjivati s oprezom.

Pušači koji nose zubne proteze mogu imati teškoća pri žvakanju Nicorette Icemint ljekovite gume za žvakanje. Ona se može zalijepiti, i u rijetkim slučajevima oštetiti zubne proteze i mostove.

Opasnost za djecu: doze nikotina koje toleriraju odrasli pušači tijekom liječenja mogu izazvati ozbiljne simptome trovanja u mlađe djece čiji ishod može biti fatalan. Proizvodi koji sadrže nikotin ne smiju se ostavljati na mjestima gdje djeca mogu doći u doticaj s njima ili ih progutati (vidi dio 4.9 Predoziranje). Prenesena ovisnost: prenesena ovisnost na Nicorette Icemint je rijetka, manje štetna nego ovisnost o duhanu i od nje se lakše odviknuti nego od ovisnosti o pušenju.

Posebna upozorenja i posebne mjere opreza pri uporabi kombinacije Nicorette Icemint ljekovite gume za žvakanje i Nicorette Invisipatch transdermalnog flastera iste su kao i za svaku terapiju pojedinačno.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci