Nicorette sprej

Sve informacije o lijekovima i medicinskim proizvodima isključivo su informativne prirode. Svrha objavljenih informacija nije davanje potpunih informacija o primjeni, doziranju, mjerama opreza, uputama, upozorenjima i mogućim nuspojavama, interakcijama s drugima lijekovima i alergijskim reakcijama.

Napomena
Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svoj liječnika ili ljekarnika.
Opis
Nicorette sprej

Što je Nicorette sprej za usnu sluznicu?

Nicorette sprej za usnu sluznicu koristi se za liječenje ovisnosti o duhanu kod odraslih ublažavanjem simptoma sustezanja prilikom pokušaja prestanka pušenja. Nicorette sprej za usnu sluznicu ublažavaa snažne porive za pušenjem, a konačni cilj je trajni prestanak pušenja i korištenja duhana. Nicorette sprej za usnu sluznicu sadrži 1 mg po potisku, a ovaj sprej je najbolje koristiti u kombinaciji s osobinim bihevioralnim programom psihološke podrške.

Korištenje Nicorette spreja za usnu sluznicu kod mlađe populacije

Maloljetne osobe ne smiju koristiti Nicorette sprej za usnu sluznicu. Razlog je taj što nema dovoljno iskustva i istraživanja vezanih uz liječenje adolescenata mlađih od 18 godina po potisku 1 mg Nicorette spreja za usnu sluznicu.

Tko ne smije koristiti Nicorette sprej za usnu sluznicu

  • Osobe koje imaju preosjetljivost na nikotin ili neku od pomoćnih tvari navedenih koje sadrži Nicorette sprej

  • Nicorette sprej ne smiju koristiti djeca mlađa od 18 godina

  • Nicorette sprej ne smiju koristiti osobe koje nikad nisu pušile

Korištenje Nicorette spreja za usnu sluznicu tijekom trudnoće i dojenja

Štetni učinci pušenja duhana na začeće i trudnoću su općepoznati, no učinci nikotinske nadomjesne terapije još su uvijek nepoznati.

Iako još uvijek nisu potrebne posebne preporuke vezane uz kontracepciju kod žena, za žene koje namjeravaju ostati trudne savjetuje se da prestanu pušiti, ali i da prestanu koristiti nikotinsku nadomjesnu terapiju.

Iako pušenje može imati štetne učinke na plodnost muškaraca, nema dokaza da je za vrijeme liječenja muškaraca nikotinskom nadomjesnom terapijom potrebno uvođenje posebnih mjera kontracepcije.

Trudnoća i Nicorette sprej

Pušenje tijekom trudnoće je povezano s rizicima poput usporavanja intrauterinog rasta, prijevremenog poroda ili mrtvorođenja. Prestanak pušenja je, pojedinačno, najučinkovitiji potez u poboljšanju zdravlja trudnice koja puši i njenog djeteta. Što se ranije prestane pušiti tim bolje.

Nikotin prelazi u fetus i utječe na pokrete disanja i cirkulaciju fetusa. Učinak na fetalnu cirkulaciju ovisi o dozi.

Trudnicama koje puše treba uvijek preporučiti da prestanu pušiti bez korištenja nikotinske nadomjesne terapije. Međutim, neprekidno pušenje bi moglo predstavljati veću opasnost za fetus od uporabe lijekova koji nadomještaju nikotin u okviru nadziranog programa prestanka pušenja. Trudnice smiju početi e koristiti Nicorette 1 mg po dozi, sprej za usnu sluznicu samo ako im je to preporučio liječnik.

Dojenje i Nicorette sprej

Nikotin slobodno prelazi u majčino mlijeko u količinama koje mogu imati učinak na dijete čak u terapijskom dozama. Stoga tijekom dojenja treba izbjegavati primjenu Nicorette 1 mg po dozi, spreja za usnu sluznicu. Ako se ne uspije prestati s pušenjem, Nicorette 1 mg po dozi, sprej za usnu sluznicu se smije početi koristiti samo nakon savjetovanja s liječnikom. Žene trebaju primijeniti sprej odmah nakon dojenja i napraviti što dulju pauzu između primjene spreja i sljedećeg dojenja (savjetuje se 2 sata).

Plodnost i Nicorette sprej

Pušenje povećava rizik za neplodnost i u žena i u muškaraca. In vitro ispitivanja su pokazala da nikotin može nepovoljno utjecati na ljudsku spermu. U štakora je pokazana slabija kvaliteta sperme i smanjena plodnost.

Predoziranje Nicorette sprejem za usnu sluznicu

Kada se koristi prema uputi, simptomi predoziranja nikotinom se mogu javiti u bolesnika koji su prije početka liječenja uzimali niske doze nikotina ili su istodobno koristili druge izvore nikotina.

Simptomi predoziranja su isti kao i simptomi akutnog trovanja nikotinom i uključuju mučninu, povraćanje, pojačano lučenje sline, bol u trbuhu, proljev, znojenje, glavobolju, omaglicu, poremećaj sluha i izrazitu slabost. Pri visokim dozama, ovi simptomi mogu biti praćeni padom krvnog tlaka, slabim i nepravilnim otkucajima srca, otežanim disanjem, prostracijom, iscrpljenošću, kolapsom cirkulacije i općim konvulzijama.

H A L M E D

1 30 - 05 - 2019

O D O B R E N O

Primjena

Nakon pripreme usmjerite mlaznicu spreja što bliže otvorenim ustima. Čvrsto pritisnite vrh dozatora i otpustite jedan potisak spreja u usta, izbjegavajući usne. Treba izbjegavati udisanje za vrijeme primjene kako bi se izbjegao ulazak spreja u dišni sustav. Najbolji rezultati se postižu ako se ne guta nekoliko trenutaka nakon primjene spreja.

Prilikom primjene spreja na usnu sluznicu korisnik ne smije istovremeno jesti ili piti. Psihološka podrška i savjeti tijekom terapije u pravilu će poboljšati uspjeh liječenja.

Doziranje

Tijekom korištenja Nicorette spreja, korisnik treba u potpunosti prestati s pušenjem.

Odrasli i starije osobe

Tablica u nastavku prikazuje preporučeni raspored korištenja spreja za usnu sluznicu tijekom liječenja u punoj dozi (1. korak) i tijekom liječenja sa smanjivanjem doze (2. i 3. korak). Mogu se primijeniti do 4 potiska po jednom satu. Ne uzimati više od 2 potiska spreja za jednu dozu i ne više od 64 potiska u razdoblju od 24 sata (4 potiska na sat, tijekom ukupno16 sati u danu).

1. korak: 1. - 6. tjedan

Primijeniti 1 do 2 potiska u uobičajeno vrijeme pušenja ili potrebe za cigaretom. Ako nakon jednog potiska spreja potreba za cigaretom ne prestane u nekoliko minuta, potrebno je uzeti drugi potisak. U slučaju da su potrebna 2 potiska spreja, sljedeće doze se mogu primijeniti kao 2 uzastopna potiska. Većini pušača su potrebna 1-2 potiska spreja svakih 30 minuta do jednog sata.

  1. korak: 7. – 9. tjedan

    Počnite smanjivati broj potisaka spreja primijenjenih u jednom danu. Do kraja 9. tjedna treba koristiti POLA prosječnog dnevnog broja potisaka koji je korišten u 1. koraku.

  2. korak: 10. – 12. tjedan

Nastavite smanjivati broj dnevno primijenjenih potisaka spreja tako da se tijekom 12. tjedna ne koristi više od 4 potiska dnevno. Nakon što se broj potisaka smanji na 2-4 potiska na dan, potrebno je prestati s primjenom spreja za sluznicu usne šupljine.

Primjer: ako se u prosjeku puši 15 cigareta dnevno, treba primjeniti 1-2 potiska spreja najmanje 15 puta tijekom dana.

Kao pomoć u prestanku pušenja nakon 3. koraka, može se nastaviti s primjenom spreja u situaciji snažne potrebe za pušenjem. Jedan potisak spreja može se koristiti u situacijama u kojima postoji potreba za pušenjem, a drugi potisak ako jedan potisak ne pomogne u roku od nekoliko minuta. Tijekom ovog razdoblja ne treba korisiti više od četiri potiska dnevno.

Redovita uporaba spreja za usnu sluznicu duže od 6 mjeseci se ne preporučuje. Neki od bivših pušača će možda trebati duže primjenu spreja kako bi izbjegli povratak pušenju. Preostali sprej za usnu sluznicu treba zadržati kako bi se koristio u slučaju iznenadne potrebe.

Mjere opreza

Nicorette 1 mg po potisku, sprej za usnu sluznicu ne smiju koristiti nepušači.

Koristi uslijed prestanka pušenja nadmašuju sve rizike povezane s pravilno primjenjenom nikotinskom nadomjesnom terapijom.

Liječnik odgovarajuće specijalnosti treba učiniti procjenu rizika i koristi za bolesnike u slijedećim zdravstvenim stanjima:

Kardiovaskularne bolesti: pušače s nedavnim infarktom miokarda, nestabilnom ili progresivnom anginom pectoris, uključujući Prinzmetalovu anginu, teškom srčanom aritmijom, nedavnim cerebrovaskularnim inzultom i/ili koji boluju od nekontrolirane hipertenzije treba savjetovati da prestanu pušiti koristeći nefarmakološke metode (kao što su savjetovanje). Ako to ne uspije, može se razmotriti primjena spreja za

usnu sluznicu ali samo pod strogim nadzorom liječnika s obzirom da su podaci o sigurnosti primjene u ovoj skupini bolesnika ograničeni.

Dijabetes melitus: bolesnike s dijabetesom treba savjetovati da kod prestanka pušenja i uvođenja nadomjesne terapije nikotinom češće prate razinu šećera u krvi jer smanjenje nikotinom potaknutog oslobađanja kateholamina može utjecati na metabolizam ugljikohidrata.

Alergijske reakcije: podložnost angioedemu ili urtikariji.

Oštećenja bubrega i jetre: potreban je oprez pri primjeni u bolesnika s umjerenim do teškim oštećenjem jetre i/ili teškim oštećenjem bubrega jer klirens nikotina ili njegovih metabolita može biti smanjen, što može dovesti do povećanja nuspojava.

Feokromocitom i nekontrolirana hipertireoza: potreban je oprez pri primjeni u bolesnika s nekotroliranom hipertireozom ili feokromocitomom jer nikotin uzrokuje oslobađanje kateholamina.

Bolesti probavnog sustava: nikotin može dovesti do egzacerbacije simptoma u bolesnika s ezofagitisom, ulkusom želuca ili dvanaesnika, pa je potreban oprez pri primjeni nadomjesne terapije nikotinom u ovim stanjima.

Što su bezreceptni lijekovi?

Lijekovi koji su dokazano sigurni za uporabu u samoliječenju, dakle za koje ne treba prethodna liječnička preporuka, mogu se u ljekarnama nabaviti bez recepta.

Izdavanje manjeg broja takvih lijekova dozvoljeno je i u drogerijama.

Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku priloženu u ambalaži. Za obavijesti o indikacijama, mjerama opreza i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Sponzorski članci