Odgoj emocionalno inteligentnog djeteta

Odgoj emocionalno inteligentnog djeteta

Odgoj emocionalno inteligentnog djeteta
  • Objavljeno: Petak, 13.07.2012.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:

Kategorija: Odgoj djeteta

Ni djetetu nije lako

Nije lako biti dijete. U jednom trenutku vaše dijete se osjeća kao da je kralj svijeta; sljedeći trenutak viče u bijesu i baca igračke po sobi. Kao i mnogi roditelji, vjerojatno se teško nosite s djetetovim naletima bijesa i frustracija. Ali ovo je vrijeme najbolje za učenje djeteta kako upravljati osjećajima. Pomažući mu u tome, kaže psiholog John Gottman, profesor psihologije na Sveučilištu Washington, steći će "emocionalnu inteligenciju" koja mu je potrebna kako bi imao dobre odnose s odraslima i drugom djecom.

Što je emocionalna inteligencija?

Dijete s visokom emocionalnom inteligencijom, objašnjava Gottman, bolje se nosi sa svojim osjećajima, razumije i odnosi se dobro prema drugim ljudima i ima čvršća prijateljstva od djeteta čija je emocionalna inteligencija manje razvijena. Takvo dijete također bolje kontrolira negativne impulse, čak i kada stvari ne idu svojim putem. Stručnjaci vjeruju da se takve vještine mogu naučiti u ranoj dobi, kada su djeca fleksibilnija u svom emocionalnom rastu.

Daniel Goleman, psiholog i autor knjige Emocionalna inteligencija, smatra da je obitelj prvo i najbolje mjesto za učenje tih vještina. Umjesto da pokušavate odagnati djetetovu ljutnju ili tugu, na primjer, roditelji mogu suosjećati s njim te ga učiti kako rukovati turbulentnim osjećajima.

Kako ga mogu naučiti emocionalnoj inteligenciji?

U knjizi Odgoj emocionalno inteligentnog djeteta, Gottman i koautor Joan DeClaire naglašavaju da se s tim započinje čim je beba rođena. Jednostavno reagirajući kada beba plače, kad je gladna ili želi nježnost, pokazujete mu da može izazvati reakciju ako izražava svoje osjećanje. Nakon što je vaše dijete dovoljno staro za razgovor, kažu Gottman i DeClaire, započnite s "treniranjem emocija" - lekcijama u analiziranju osjećaja i upravljanja sukobima. Ovdje je pet koraka koje preporučuju:

Pokušajte prepoznati emocije djeteta

Mala djeca ne mogu uvijek reći ono što se događa u njihovim životima. Ako vaše dijete izgleda tužno ili uzrujano bez razloga, bilo bi pametno da sagledate veliku sliku i razmišljate o tome što bi ga moglo mučiti. Da li je premješteno u novi vrtić? Jeste li se vi i vaš suprug posvađali pred djetetom? Mala djeca često daju tragove o svojim razmišljanjima tijekom igara. Djetetova reakcija može isto tako biti indicija da zvučite glasnije, prestrašeno i nepredvidljivo, dajući vam priliku da se ispričate i potrudite se razgovarati tiše u budućnosti.

Negativne emocije gledajte kao priliku za druženje i učenje

Možete iskoristiti osjećaje djeteta, kako negativne tako i pozitivne u učenju kako se konstruktivno nositi sa svojim emocijama. Ako se vaš trogodišnjak boji zubara, razgovarajte s njim o tome dan prije i pokušajte umiriti njegove strahove, umjesto da čekate da doživi traumu u stomatološkoj ordinaciji.

Slušajte s empatijom

Slušati dijete ne znači riješiti njegov problem, odbaciti ga, ili se šaliti na račun lošeg raspoloženja. Koristite primjere iz vlastitog života da bi mu pokazali da razumijete što vam je rekao.

Pomozite svom djetetu pronaći riječi da izrazi svoje emocije

Mala djeca, osobito djeca predškolske dobi, često imaju problema u opisivanju onog što osjećaju. Možete pomoći svom djetetu razviti emocionalni vokabular dajući mu nazive za osjećaje. Ako je dijete ljuto, možete reći: "Ljutiš se zbog toga, zar ne?" Možete mu objasniti i da je prirodno imati proturječne emocije o nečemu - na primjer, može biti i uzbuđen i prestrašen tijekom prvog tjedna u vrtiću.

Postavite granice dok učite dijete rješavanju problema

Dio pomoći djetetu u rješavanju problema je postavljanje jasnih granica ponašanja, a zatim usmjeravati ga prema rješenju. Na primjer, možete reći: "Znam da si uzrujan jer tvoja sestra ruši tvoje igračke, ali ne možeš je udariti. Što još možeš učiniti ako se razljutiš?" Ako vaše dijete nema ideja, dajte mu set opcija koje može odabrati. Djeca trebaju znati da je u redu biti ljut, sve dok ne povrijede druge osobe.

Koje stvari trebam izbjeći kada želim naučiti svoje dijete emocionalnoj inteligenciji?

Izbjegavajte ponašanje koje ne želite da vaše dijete imitira. Važno je da ne budete verbalno oštri kada ste ljuti. Pokušajte reći: "Uzrujava me kada radiš to i to," a ne "Izluđuješ me" ili "Ti si loš dječak", tako da Vaše dijete razumije da je problem njegovo ponašanje, a ne dijete samo. Budite pažljivi kako bi izbjegli prekomjerno kritiziranje koje može naškoditi djetetovom samopouzdanju.

Također je važno ne udarati dijete. Iako udarci privremeno zaustavljaju određene vrste ponašanja, istraživanja pokazuju da štete djetetovom osjećaju vrijednosti, daju ideju da je udaranje način rješavanja problema.

Trebam li pokušati sakriti negativne emocije od djeteta?

Ne. Neki roditelji ignoriraju vlastite negativne emocije, nadajući se da će poštediti djecu nelagode ili poteškoća. Ali, skrivanje svojih stvarnih osjećaja samo će zbuniti vaše dijete. Mirno priznajte da ste uzrujani i na taj način pokažite djetetu da se čak i teži osjećaji mogu kontrolirati.

Kako da to činim s prkosnim djetetom?

Kada vrlo mala djeca počnu hodati, oni postaju nezavisni. Ograničenja koja uvodite ponekad dijete čine frustriranim i ljutim. Iako je njegov rječnik još uvijek mali, on je upoznat sa riječima "ne" i "moje" i tražiti da podijeli igračke može pokrenuti veliku bitku. Koristite sukobe poput ovih da naučite svoje dijete važnim lekcijama o dijeljenju i suradnji. Pohvalite ga kada nastoji podijeliti svoje stvari. Kada očekujete posjetitelje, neka odabere nekoliko posebnih igračaka koje će biti izvan granica drugih. Davanjem izbora djetetu ali i ograničenja može pomoći razviti osjećaj nezavisnosti. Umjesto da govorite djetetu: "Ne možeš se igrati s daljinskim upravljačem," probajte mu preusmjeriti pažnju na nešto drugo.

Koji je najbolji način učenja emocionalne inteligencije kada disciplinirate dijete?

Kod discipliniranja male djece, stručnjak William Sears, dr., savjetuje roditelje da potiču svoju djecu da razgovaraju o svojim osjećajima. Evo nekoliko njegovih savjeta:

  • Pokušajte doći na nivo djeteta i uspostaviti kontakt očima.
  • Govorite tiho, kratko i koristite jednostavne riječi i kratke rečenice, počevši s riječima: "Želim ..." Iznad svega, iskažite poštovanje korištenjem riječi poput "molim".
  • Možete koristiti nagradu kako bi izbjegli borbu. Ponudite djetetu priliku da se smije igrati ako se odijene, na primjer.
  • Potaknite dijete na korištenje riječi umjesto govora tijela.
  • Pokušajte objasniti svoje razloge. Umjesto da pitate, "Zašto si to učinio?" počnite s "Ja želim razgovarati o tome što si učinio."

Vitashop