Što trebate napraviti prije trudnoće?

Što trebate napraviti prije trudnoće?

Što trebate napraviti prije trudnoće?
  • Objavljeno: Ponedjeljak, 08.03.2021.
  • Prosječno vrijeme čitanja:
  • Broj riječi:
Izvor slike: 123RF

¹Planiranje trudnoće je ozbiljna stvar, pogotovo za one majke koje inače ne vode zdravi način života. Zdrava prehrana i stil života omogućuju ženama da pripreme svoje tijelo na trudnoću i pobrinu se da prije začeća djeteta krenu s promjenama koje su potrebne.

Zdrava prehrana i vježbanje

Ono što jedete može utjecati na vaše šanse da ostanete trudni, a najbolje bi bilo da se držite namirnica koje se preporučuju svima koji vode brigu o svom organizmu. Pojam zdrava prehrana podrazumijeva puno povrća, voća, ribe i mesa te izbjegavanje slastica, alkohola i gaziranih pića.

Isto tako, preporučuje se oblik tjelovježbe koji vam najbolje odgovara. To ne znači da morate provesti svaki dan 2 sata u teretani, nego da se jednostavno pokrenete. Krenite s laganim trčanjem u kombinaciji sa šetnjom u prirodi i neka vaše tijelo samo odredi granice izdržljivosti.

Faktori koji utječu na trudnoću

Morate znati da na trudnoću, ali i čitav organizam, osim prehrane i manjka tjelesne aktivnosti, negativno utječu i drugi faktori, poput: stresa, alkohola, pušenja, umora, nedostatka vode i drugih čimbenika.

Svi znaju da cigarete i alkohol štete ljudskom organizmu, ali tijekom trudnoće stvar je puno gora. Naime, žene koje u trudnoći puše imaju veći rizik od krvarenja tijekom trudnoće, kao i rizik od preuranjenog poroda. Osim toga, pretjerana konzumacija alkohola može utjecati na razvoj ploda, a alkohol se u tijelu djeteta zadržava dva do tri puta duže nego u krvotoku majke. Stres sam po sebi negativno utječe na zdravlje, a u kombinaciji s hormonima koji kod trudnica variraju, lako dođe do dodatnih problema.

Dodaci prehrani za trudnice i žene koje planiraju trudnoću

Kako biste dodatno pripremili tijelo na buduće stanje tu su dodaci prehrani koji se preporučuju ženama koje planiraju ostati trudne kako bi osigurale organizmu sve što mu je potrebno.

Ono što svaka trudnica i žena koja planira trudnoću treba je folna kiselina. Folna kiselina je zapravo vitamin B topiv u vodi i posebno je važna za pravilan embrionalni razvoj, a dokazano je da nedostatak folne kiseline dovodi do poremećaja razvoja, odnosno defekta neuralne cijevi kao što je spina bifida.¹ Isto tako, nadomjesno uzimanje folne kiseline prije začeća i u prva tri mjeseca trudnoće nužno je za smanjenje pojave defekta neuralne cijevi, a preporučuje se dnevna doza od 0,4 mg za žene koje spadaju u niskorizičnu skupinu pa do 4 mg dnevno za žene iz visokorizične skupine.¹

Folna kiselina, koju sadrži i Solgar Folacin (folna kiselina), prirodnog je podrijetla, a doprinosi rastu majčina tkiva tijekom trudnoće, normalnoj sintezi aminokiselina, normalnoj funkciji imunološkog sustava te smanjenju umora i iscrpljenosti. Solgar Folacin (folna kiselina) ne sadrži šećer, škrob, kvasac, pšenicu i mliječne sastojke, pogodan je za vegane i sadrži formulu bez konzervansa, umjetnih aroma ili boja.

Za Prenatal je čula svaka trudnica i žena koja planira trudnoću. Prenatal sadrži folnu kiselinu koja je izuzetno bitna za zdravlje trudnice i žene koja planira ostati trudna jer doprinosi rastu tkiva majke tijekom trudnoće. Prenatal se većinski sastoji od folne kiseline i željeza, a u određenim dozama sadrži i druge vitamine, poput vitamina B, C i E, kalcija, magnezija, cinka i drugih nutrijenata. Solgar Prenatal sadrži multivitaminsko-mineralnu formulu s pomno odabranim sastojcima.

Željezo iz Solgar Prenatala u specifičnoj formi bisglicinata osigurava brzu apsorpciju bez probavnih smetnji, a folat ima ulogu u procesu dijeljenja stanica. Folna kiselina u Solgar Prenatalu, uz vitamine B2, B3, B6, B12, magnezij i vitamin C doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti.

Više informacija o proizvodima provjerite na https://www.facebook.com/Solgar.hr/.

Reference:

¹Vitale, K. i sur. Folna kiselina – što znaju i koliko ju koriste rodilje u Zadarskoj županiji. Med Jad 2011;41(3-4).

Vitashop